Ruta Pallars Jussà. Productes singulars i paisatges únics

Obre a Google Maps Imprimeix

Públic objectiu: Foodies, senderistes, amants fotografia/natura, famílies.

Durada: 3 dies

Highlights: Paisatgesde muntanya, productes singulars, història, visites singulars, vistes panoràmiques, productes de qualitat, pobles amb encant

Poblacions incloses: Cellers, Claverol, Guàrdia de Noguera, Llimiana, Palau de Noguera, La Pobla de Segur, La Pobleta de Bellveí, Salàs de Pallars, Sant Martí de Barcedana, Tremp, Vilamitjana.

Accés: C-12, C-13, N-260.

*Aquesta ruta inclou activitats complementàries amb uns horaris concrets i poden tenir o no un cost. Algunes també requereixen reserva prèvia. Us recomanem que mireu la fitxa de cada activitat abans de planificar-vos.

Aquesta ruta transcorre per la part sud i mitja de la comarca, seguint, en la seva major part, l’eix central de la carretera C-13.

El Pallars Jussà és una comarca de gran varietat paisatgística, des de paisatges agrícoles i mediterranis d’oliveres, vinyes i cereals a paisatges d’alta muntanya. Amb enclavaments únics com el congost de Montrebei, la cara nord de la serra del Montsec, el pantà de Terradets i de Sant Antoni, i la Vall Fosca i vall de Manyanet al nord (vegeu la ruta Pallars Jussà nord-Alta Ribagorça), el Pallars Jussà és una comarca per a assaborir en tots els sentits. Amb la aquesta ruta de Benvinguts a Pagès, descobrireu alguns dels productes més singulars i especials que es produeixen en aquesta part de la comarca.

La recuperació de la producció tradicional del safrà, les herbes remeieres, les cireres, l’oli d’oliva i les confitures són els diferents elements que us guiaran a través d’aquest recorregut gastronòmic, paisatgístic i històric del Pallars Jussà. Tant les vistes panoràmiques, la diversitat de paratges naturals com la visita en el temps de les Botigues Museu de Salàs us obligaran a tenir la càmera sempre a punt.

Divendres 8

On dormir: disposeu de vàries opcions: des d’habitacions i/o apartaments amb Casa Churchill a CLAVEROL, Casa Perdiu a GUÀRDIA DE NOGUERA, Casa Roca a SANT MARTÍ DE BARCEDANA, Fonda Can Fasèrsia a LA POBLA DE SEGUR i l’Hotel Terradets a CELLERS; a allotjaments rurals de lloguer complet com Cal Candido Celler-Etnològic Visitable a PALAU DE NOGUERA (TREMP); o albergs com l’Alberg del Pallars a TREMP.

Sopar: podeu sopar en un dels restaurants participants o a l’allotjament escollit, en cas d’oferir aquest servei.

Dissabte 9

1. La ruta de dissabte comença a partir de les 10hjust al costat de TREMP, a l’explotació Safrà del Pallars. La finca es troba a peu de la carretera que va de Tremp a Isona. Amb aquest projecte, la Mónica i l’Eduardo inicien el 2012 la recuperació del cultiu del safrà al Pallars. I ho fan a partir de les plantes autòctones que algunes famílies pageses encara conreaven a nivell particular i que ha permès que aquest cultiu tradicional no s’erradiqués per complet.

2. Continueu cap a LA POBLA DE SEGUR, a 13 min (13 km), on a les 12h podreu fer l’activitat de Visita a Licors Portet 1883 i tast de ratafies. Fundada el 1883, aquesta fàbrica elabora licors dels Pirineus a partir de receptes antigues i processos tradicionals. Aquí us explicaran el procés d’elaboració de la ratafia i podreu tastar-ne de diferents tipus.

3. Abans de dinar, aneu fins a l’explotació Parc de les Olors de Claverol, a tot just 10 min (5,5 km) de LA POBLA DE SEGUR. Situada als peus de l’Ermita de Sant Aleix i a tocar de la Serra de Boumort, en aquesta finca l’Oriol i l’Eli cultiven planta aromàtica i hi practiquen l’apicultura. Alhora, és un espai educatiu on aprendre sobre la tradició de les plantes remeieres.

4. Dinar: tornant cap a LA POBLA DE SEGUR, podeu anar a fer un menú de Benvinguts a Pagès al restaurant La Cuineta.

5. Després de dinar, a les 16:30, us recomanem un viatge en el temps a través de la visita guiada a Les Botigues Museu de SALÀS DE PALLARS. Visita singular com n’hi ha poques, el recorregut us guiarà per la història del comerç local a través de diferents botigues preservades i cuidades al detall.

Sopar: podreu fer un menú Benvinguts a Pagès als restaurant La Cuineta de LA POBLA DE SEGUR, el restaurant de Casa Roca a SANT MARTÍ DE BARCEDANA o al Restaurant del Llac a CELLERS.

Diumenge 10

6. A partir de les 10 del matí, podeu anar visitar els cirerers de l’explotació Casa Roca a SANT MARTÍ DE BARCEDANA. En aquesta casa pairal, ubicada a la vall de Barcedana i que data del segle XV, hi cultiven fruiters, especialment cirerers, oliveres i hortalisses. Podreu tastar l’oli d’oliva i les confitures que elabora la mateixa família Roca.

7. Continueu cap a l’explotació Safrà del Montsec. La finca es troba situada al terme de LLIMIANA però la trobareu a uns 4 km des de la intersecció per agafar la carretera de Llimiana a Gavet de la Conca. Des de la Masia Mauri, en Jaume i la Magda recuperen el cultiu i l’artesania del safrà pallarès. Amb certificació ecològica i una producció limitada, aquesta jove parella dona vida a aquest projecte recuperació de safrà d’alta qualitat.

8. Abans de dinar, us recomaneu passejar pels carrers del pintoresc poblet de LLIMIANA. La seva ubicació, dalt d’un cingle sobre el riu Noguera Parallesa, permet una immensa panoràmica de la serra del Montsec la Conca de Tremp i el pantà Terradets.

Dinar: podreu fer un menú Benvinguts a Pagès al restaurant de Casa Roca a SANT MARTÍ DE BARCEDANA o al Restaurant del Llac a CELLERS.

Aquesta ruta esperem que us posi la mel a la boca per seguir tornant a explorar els molts racons, rutes senderistes, patrimoni cultural i paratges naturals que abunden al Pallars Jussà.

X
Torna a dalt