« Rutes Benvinguts a Pagès

Del Vallès Oriental a l’Occidental, un plaer pels sentits

Públic objectiu: Famílies, foodies, amants fotografia/natura, winelovers, turistes culturals

Durada: 3 dies

Highlights: Mel, formatges, horta ecològica, vi ecològic, petites explotacions familiars, restaurants Slowfood, parcs naturals.

Poblacions incloses (explotacions): Montseny, Sant Pere de Vilamajor, Lliçà d’Amunt, Sabadell, Sant Llorenç Savall i Castellar del Vallès.

Accés: AP-7, C-16, C-17.

Comarques (explotacions): Vallès Oriental i Vallès Occidental.

Nota important:
Aquestes rutes us poden servir com a guia o inspiració. Les visites i activitats que trobareu en cada ruta es troben disponibles tot l’any (excepte les que així ho marquen). En podeu fer la reserva a través de la web de benvingutsapages.cat en les fitxes de cada explotació. Per a altres visites i activitats a banda, o altres dies i horaris, poseu-vos en contacte amb l’explotació corresponent. Podeu aprofitar també fer compra de productes agroalimentaris directament a les explotacions. Per a restaurants i allotjaments us recomanem que també us poseu en contacte amb cada establiment.

La següent ruta passa per dues comarques de Costa de Barcelona, el Vallès Oriental i el Vallès Occidental. Surt de la zona del Montseny cap al sud per recórrer paral·lela a l’AP-7 i tornar a enfilar-se cap al Parc natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac. A través de les explotacions de Benvinguts a Pagès Tot l’Any, dissabte descobrirem el Vallès Oriental i diumenge, l’Occidental.

Parcs naturals, mel, formatges, vins, cultius ecològics i restaurants on cuiden el producte local, aquesta ruta és un plaer absolutament per a tots els sentits.

DIVENDRES

On dormir: al Vallès Oriental us podeu allotjar en una de les cases de Can Gual Agroturisme a l’Ametlla del Vallès.

Si us voleu allotjar prop de la costa a distància no massa lluny, al Maresme teniu habitacions a Vila Arenys Hotel i a l’Hostal Portofino, els dos a Arenys de Mar. Abans d’arribar a la costa, teniu les cabanes als arbres de Cabanes Dosrius, a Dosrius-Canyamars.

Sopar: Podeu sopar en un dels restaurants participants o a l’allotjament escollit, en cas d’oferir aquest servei.

DISSABTE

Iniciem la ruta al Vallès Oriental, al poble de Montseny, l’única població del Massís del Montseny que en manté el nom. En aquest paisatge extraordinari trobem l’explotació Agrobotiga Formatgeria La Fanzella del Montseny. Família pagesa i ramadera, la Cristina i en Josep conreen hortalisses i elaboren formatges frescos i curats, iogurts i mató amb la llet del seu ramat de cabres i ovelles que pasturen a la reserva de la biosfera del Montseny. A la visita podreu conèixer l’obrador i el ramat que, a més de proveir la llet, també netegen els boscos.

Continuem el dissabte cap a Sant Pere de Vilamajor, a 13km de Montseny, per visitar Mel dels Erms. Nascuda el 2015 de la mà d’en David, aquesta explotació apícola al peu del Montseny compta amb més de 180 arnes i 12 apiaris visitables. Durant la visita, us podreu posar el vestit d’apicultor i descobrir el fascinant món de les abelles i la producció de la mel.

A 24km de Mel dels Erms arribem a Lliçà d’Amunt per conèixer Quimet Gall. En aquesta explotació familiar i produeixen ous i hortalisses ecològiques. Aquí podreu acompanyar les gallines mentre mengen i passegen entre oliveres, explorar l’hort i fer un tast de productes de temporada, així com cremes i brous propis. Els més petits també tindran l’oportunitat de fer un taller de decoració d’ous.

Dinar: entre 10 i 15km de Quimet Gall, podeu anar a dinar al Cafè del Centre Cooperativa a Caldes de Montbui, al Restaurant La República a Santa Agnès de Malanyanes, al Tarambana, l’espai cultural i gastronòmic de Cardedeu, a Can Traver a Bigues i Riells, a El Joglar a Martorelles. També podeu anar a fer una mariscada a la Marisqueria La Flor a Santa Maria de Martorelles.

Atenció! A partir de la primavera de 2022, es preveu la reobertura de l’espai cultural i paisatgístic de Sant Miquel del Fai, que resta tancat des de 2017 per obres d’adequació. No us perdeu aquesta visita! Un espectacular salt d´aigua, vistes a la vall i a la cinglera, una església cavernícola, l’ermita romànica de Sant Martí i la casa prioral d’estil gòtic. Tot això a menys de mitja hora d’alguns dels restaurants que us hem recomanat.

Sopar: Podeu sopar en un dels restaurants participants o a l’allotjament escollit, en cas d’oferir aquest servei.

DIUMENGE

És el torn d’endinsar-nos a visitar les explotacions del Vallès Occidental.

Si sou de calçotades, de novembre a març podeu passar per la Finca els Corrals Nous, als afores de Sabadell. En aquesta finca agrícola de 5 hectàrees hi conreen hortalisses, ametlles i, sobretot, calçots. En temporada de calçots, us ofereixen l’experiència de collir-ne i tastar-ne a la brasa o emportar-vos-els a casa.

Continuem cap a Castellar del Vallès, a 14km dels Corrals Nous, per conèixer la cooperativa Viver Tres Turons. Aquest projecte singular és un viver de producció ecològica de plantes autòctones que es destinen a recuperar i rehabilitar zones degradades. També produeixen plantes per a projectes de paisatgisme, per a jardineria de baix manteniment, per atraure insectes útils en agricultura ecològica, aromàtiques-medicinals-comestibles i llúpol. I oferim també serveis de formació ambiental, tallers per a conèixer el món de les plantes, i botiga online. Durant la visita, us guiaran pel viver i us explicaran aquest projecte cooperatiu tan interessant.

A 9,6km del Viver Tres Turons, arribem a Sant Llorenç Savall, on trobem La Muntada-5 Quarteres. Aquest projecte familiar neix de recuperar camps de cultius abandonats al bell mig del Parc Natural de Sant Llorenç i l’Obac. Amb la plantació de vinyes ecològiques de varietats antigues i locals, l’Àngela i l’Adrià en fan vins ecològics sota la marca 5 Quarteres, en homenatge al poema de Pere Quart qui passava els estius a la zona. Durant la visita podreu tastar diferents vins en els diversos espais emblemàtics de la finca

Dinar: a la mateixa comarca teniu dos restaurants SlowFood. A Terrassa, a 25km de La Muntada, teniu el Restaurant La Taverna del Ciri. A 34km, a Cerdanyola del Vallès, podeu anar al Restaurant Capicua. Al Vallès Oriental, a 22km, a Caldes de Montbui teniu el Cafè del Centre Cooperativa.

Segur que després d’aquest cap de setmana, us hauran quedat molts racons, pobles, patrimoni cultural, paratges naturals i activitats a l’aire lliure per veure i fer. Us convidem a tornar i seguir explorant a fons les comarques de la Costa de Barcelona.

Torna a dalt