fbpx

Públic objectiu: Famílies, foodie, amants fotografia/natura, turistes culturals.

Durada: 3 dies

Highlights: Horta, ramaderia, petites explotacions familiars, explotacions turístiques i educatives, agricultura ecològica, varietats tradicionals, vins DO Alella, formatges, restaurants vegetarians, restaurants Slowfood, parcs naturals.

Poblacions incloses (explotacions): Palafolls, Calella, Vallgorguina, Canyamars (Dosrius), Sant Antoni de Vilamajor, Cabrera de Mar, Vilassar de Mar, Tiana.

Accés: AP-7, N-II, C-35, C-32.

Nota important:
Aquestes rutes estan pensades per a fer-les tant durant el 3 i 4 d’octubre en el marc del Benvinguts a Pagès com la resta de caps de setmana fins al Benvinguts 2021. Recordeu que les visites a les explotacions poden tenir o no un cost i poden requerir o no reserva prèvia. Us recomanem que us poseu en contacte amb les diferents empreses de la ruta per a gaudir-la plenament fora del marc del cap de setmana de Benvinguts a Pagès.

La següent ruta passa per dues comarques, el Vallès Oriental i el Maresme. Surt de la part nord del Maresme per endinsar-se al Vallès i tornar cap al sud de la costa del Maresme.

L’Horta és segurament la protagonista indiscutible d’aquesta ruta. I és que som en una de les zones catalanes més privilegiades per al conreu d’hortalisses i fruites per la riquesa dels seus sòls. Les explotacions ramaderes i els vins de la DO Alella acaben arrodonint una ruta que té el Montnegre, el Montseny i la serralada de Marina com a companys de viatge.

Divendres

On dormir:

Al Vallès Oriental teniu diferents opcions, com habitacions a Masia Can Canal, a Llinars del Vallès o cases rurals a Can Gual Agroturisme a l’Ametlla del Vallès.

Al Maresme, teniu habitacions a Vila Arenys Hotel i a l’Hostal Portofino, els dos allotjaments a Arenys de Mar. A més, podeu trobar en un entorn més rural, habitacions a Can Rosich a Santa Susana o a Ca l’Andreu a Tiana. Tot i que no us podeu perdre les Cabanes Dosrius, on pots viure la natura des de les altures.

Dissabte

En aquesta ruta hi ha força explotacions per a visitar. Perquè us sigui més fàcil visitar-les en un dissabte, us proposem dos opcions. L’opció 1 es concentra en explotacions d’horta del Maresme. L’opció 2 conté explotacions ramaderes tant del Vallès Oriental com del Maresme. I també podeu fer una combinació de les dues opcions o tornar un altre dia i fer-les totes.

Opció 1.

A Palafolls, al Maresme, trobareu Horta Ecològica Pla de Munt. Aquesta explotació familiar ja van per la tercera generació de pagesos. El 2007 inicien la reconversió cap a l’agricultura ecològica. Ofereixen el producte directament al consumidor final, que és de la mateixa agrobotiga situada a la finca, convençuts de la necessitat de tenir models agrícoles que fomentin viure de l’agricultura de manera digna, el producte de temporada, i la relació directa i transparent amb els clients. Amb una finca de més de 5ha, algunes d’elles en hivernacle, en Miquel i la Sílvia produeixen hortalisses com enciams, espinacs, col kale, espàrrecs verda, fonoll o aromàtiques.

Continuem el matí cap a Calella, a 14km de Palafolls, per conèixer Márquez Horticultors i Agrogust. És una empresa familiar dedicada a la producció de tomàquets de qualitat certificada. S’hi dediquen des de 1983, quan van esdevenir una de les primeres instal·lacions de cultiu hidropònic a Catalunya. Cultiven tomàquets de les varietats Monterosa, Montserrat, Rebel·lió, Cor de Bou, i elaboren melmelades de tomàquets, patés de tomàquets secs i salses, entre d’altres, a l’obrador ubicat entre les plantacions. Actualment són uns dels principals productors de la regió i el principal de la comarca.

Opció 2

A 22km de Calella, si heu visitat les explotacions d’horta abans, trobareu l’Aula Entorn Rural Can Plana. Ubicats a Vallgorguina, en dues de les masies més antigues del poble, a Can Plana són pagesos de tota la vida. Actualment tenen un ramat d’unes 250 ovelles i unes 50 cabres de pastura. En aquesta explotació també disposen d’una aula on reben tant escolars com famílies i grups.

Continuem cap a la Granja Can Gel. Viu Can Gel!. Aquesta granja es troba situada a Canyamars (Dosrius), a 25km de Vallgorguina. Can Gel, una finca de 134ha, es dediquen a la producció de llet des de 1910. Viu Can Gel! És el projecte educatiu i lúdic que neix el 2014 en unes noves instal·lacions a la mateixa finca. Des d’aquí, els responsables de Can Gel acosten el dia a dia d’una granja lletera a tots els públics.

Finalitzem les visites de dissabte a la Granja Can Bordoi, a Sant Antoni de Vilamajor, a 15km de Can Gel. Can Bordoi és una granja familiar de vaques de llet. Aquí neix la Formatgeria Mogent, en la qual s’elaboren i es comercialitzen els productes làctics Mogent. De tenir només llet per a consum propi, la família passa a pasteuritzar i a servir llet envasada als veïns i, finalment, a crear una formatgeria i una agrobotiga pròpia.

Dinar:

Dinar: Podeu anar a la zona del Vallès Oriental, als restaurants Can Traver a Bigues i Riells, a El Joglar a Martorells al Cafè del Centre a Caldes de Montbui o al Can Pascual a Gualba. També podeu anar a fer una mariscada a la Marisqueria La Flor a Sta Maria de Martorelles. Al Maresme, teniu el restaurant Can Talamàs a Sant Pol de Mar, el Restaurant Ragú a Pineda de Mar, l’Espai Rural Cuinaa Palafolls, Cal Victor a Canyamars, Els Garrofers a Alella, la Morera a Mataró i els Tresmacarrons amb una estrella Michelin al Masnou. En aquesta mateixa comarca també trobem Mon la Cata, el Turó, Restaurant Collsacreu i l’Era, tots quatre a Arenys de Munt.

Durant la tarda, no us deixeu de visitar i passejar pels espais naturals més importants de la zona, com el Parc Natural del Montnegre o el Parc Natural del Montseny. Al Montnegre, a banda de respirar natura, hi podreu conèixer vestigis ibers. Al Montseny, Reserva de la Biosfera, hi podreu visitar diferents espais i recursos naturals, arquitectònics i museístics.

Sopar: Podeu sopar en un dels restaurants participants o a l’allotjament escollit, en cas d’oferir aquest servei.

Diumenge

El diumenge transcorre per la part sud del Maresme. Iniciem les visites a Cabrera de Mar. Aquí podreu visitar La Magalla, una cooperativa de treball associat amb en Camil i l’Alfred al capdavant. Ells són pagesos que fa anys van apostar per l’agroecologia i la sobirania alimentaria conreant verdura i fruita ecològica de temporada. Des de la Magalla, recuperen varietats tradicionals d’horta del Maresme i el Vallès.

Seguim la ruta cap a Vilassar de Mar per conèixer el projecte del Petit Bané. A 7km de la Magalla, trobem aquesta explotació d’horta

ecològica i certificada on planten cultius de temporada (pèsols, carxofes, calçots, enciams). També recuperen llavors antigues i poc conegudes com la mizuna, la mostassa, les nyàmeres, el colirave, el fonoll. Tenim una petita botiga per a la venda directa. Aquest és un projecte d’agricultura sense pressa, que aposta per la qualitat a preu just i promou la biodiversitat local a partir del cultiu de plantes i arbres a l’entorn.

Ens arribem fins a Tiana, a 19km del Petit Bané. Aquí podrem visitar dos projectes. El primer és el Celler Quim Batlle, el projecte vitivinícola d’en Joaquim Batlle, que segueix les passes del pare i l’avi per cultivar les varietats autòctones tradicionals de la D.O. Alella; la Pansa Blanca, la Garnatxa Blanca i la Picapoll. Quim Batlle elabora vins ecològics amb molta personalitat pròpia fruit del bon saber fer amb aquestes varietats, i ho fa sota la marca Foranell. El celler es troba al mig de la finca, a 308m d’altitud, amb 3ha de vinyes plantades en pendents i terrasses pedregoses.

Al mateix poble de Tiana coneixerem a la Cristina, la responsable de Melmelària. Aquest és un projecte de cultiu de fruites i verdures de temporada que transforma en melmelades, gelees i chutneys artesans al seu petit obrador. Melmelària disposa d’una setantena de sabors, alguns tan sorprenents com aranja amb pastanaga i cardamom, taronja al rom, carbassó i gingebre, ceba tendra amb cúrcuma i vi blanc, nespra a les 5 espècies, meló i síndria, ceba al perfum de farigola o albercoc amb romaní i avellana.

Dinar: Podeu anar a fer un menú al Maresme, a Tiana trobareu el restaurant Can Roca.

Després de dinar, acosteu-vos a caminar per la Serralada de Marina, un espai verd molt proper a tota la zona metropolitana. Rica en patrimoni natural, el patrimoni històric hi té també un elevat protagonisme. Espais com la Cartoixa de Montalegre, que té els orígens al 1405, i on encara hi viu una comunitat de monjos de clausura. Tot i no ser visitable, els exteriors ja valen la pena, i es troba protegida com a Bé Cultural d’Interès Local.

Segur que després d’aquest cap de setmana, us hauran quedat molts racons, pobles, patrimoni cultural, paratges naturals i activitats a l’aire lliure per veure i fer. Us convidem a tornar i seguir explorant a fons la Costa de Barcelona.

Torna a dalt