« Rutes Benvinguts a Pagès

Descobreix els secrets de l’interior de la Costa Brava

Públic objectiu: Foodies, famílies, turistes culturals, amants fotografia/natura

Durada: 3 dies

Highlights: Paisatges agrícoles i ramaders, espais naturals, productes de varietats autòctones, productes amb DO, vistes panoràmiques, productes de qualitat.

Poblacions incloses (explotacions): Capmany, Siurana d’Empordà, Pals, Cruïlles, Vilademuls, Terradelles (Vilademuls) i Salitja (Vilobí d’Onyar).

Accés: Des de l’AP-7, la N-260, la C-25.

Comarques (explotacions): Alt Empordà, Baix Empordà, Gironès, Pla de l’Estany i la Selva.

Nota important:
Aquestes rutes us poden servir com a guia o inspiració. Les visites i activitats que trobareu en cada ruta es troben disponibles tot l’any (excepte les que així ho marquen). En podeu fer la reserva a través de la web de benvingutsapages.cat en les fitxes de cada explotació. Per a altres visites i activitats a banda, o altres dies i horaris, poseu-vos en contacte amb l’explotació corresponent. Podeu aprofitar també fer compra de productes agroalimentaris directament a les explotacions. Per a restaurants i allotjaments us recomanem que també us poseu en contacte amb cada establiment.

Aquesta ruta transcorre de nord a sud passant per les comarques de l’Alt Empordà, el Baix Empordà, el Pla de l’Estany i la Selva. La major part es concentra en les terres interiors de la Costa Brava-Girona. El recorregut que us presentem conté un bon número d’explotacions. Preneu-vos el vostre temps per gaudir dels paisatges i dels diferents projectes. Si no us arriba el temps per a tot, podeu triar per temàtiques o per productes. I sempre podeu retornar.

Els paisatges que veureu van des dels verds i daurats dels camps segons l’època de l’any, als massissos muntanyosos i els boscos de pins, als estanys i als penya-segats i les platges. Amb aquesta ruta, a part, descobrireu una de les parts més gastronòmiques d’aquestes comarques visitant els pagesos i pageses i pastors que treballen aquestes terres.

Formatges i recuits, vins DO Empordà i DO Catalunya, diferents varietats d’arròs, carn de xai i de vedella i ous, a cada explotació tindreu l’oportunitat de conèixer les persones que fan possible els aliments de primera qualitat d’aquestes comarques gironines.

DIVENDRES

On dormir: al Pla de l’Estany, podeu allotjar-vos en un càmping com el Càmping Esponellà a Esponellà, cases rurals com la Cabanya, Rural & Wellness i Can Xargay, Rural & Welness a Mata, i habitacions a Mas Tulsà Rural a Palol de Revardit, a el Solei a Porqueres i a l’Hotel Rural La Sala de Camós, a Camós. Si sou més d’apartament, podreu trobar Can Bonet al poble de Sant Martí Vell, al Gironès. A la mateixa comarca, teniu l’Hotel Restaurant La Plaça de Madremanya, a Madremanya. A l’Alt Empordà, disposeu d’habitacions a l’hostal Totsompops a Colera. A més, com a establiment de turisme rural també hi trobem Can Gat Vell, que es troba a Llampaies.

Si baixem cap a la comarca de la Selva, a Arbúcies us podreu allotjar a la casa rural Mas Romeu o a les habitacions de Mas Vilar. A Caldes de Malavella, teniu l’allotjament rural de Mas Salom.

Sopar: podeu sopar en un dels restaurants participants o a l’allotjament escollit, en cas d’oferir aquest servei.

DISSABTE

El dissabte comencem les visites per la comarca de l’Alt Empordà. Iniciant per la zona nord de la comarca, al bell mig del poble de Capmany trobem el Celler Marià Pagès. Si veniu d’Esponellà, teniu uns 27km de camí. Si veniu de la resta dels allotjaments, tindreu entre 20 i 50km de distància aproximadament. Si heu decidit allotjar-vos a la Selva, teniu una horeta escassa de camí.

El Celler Marià Pagès, a la DO Empordà, és un celler amb més de 125 anys d’història. Familiar i artesanal, el celler s’ubica en una casa pairal al centre de la vila, on produeixen vins de les 12 hectàrees de vinyes pròpies. Aquí podreu visitar l’antic celler de criança i tastar alguns dels vins blancs, rosats i negres que elaboren.

El matí de dissabte continua a Siurana d’Empordà, a Mas Marcè-Làctics Peralada, una explotació ecològica de pastors i formatgers que porten ja sis generacions d’ofici. A Mas Marcè, a 25km de Capmany, tindreu l’oportunitat de conèixer el maneig del ramat d’ovelles de raça ripollesa, des del cultiu dels farratges que les alimenten i l’aprofitament de la seva llana fins a l’elaboració de formatges, recuit i mató.

Canviem de comarca i anem al Pla de l’Estany per trobar, a 16km, el Celler Baronia de Vilademuls al petit poble de Parets d’Empordà, pertanyent al municipi de Vilademuls. Aquí visitarem aquest celler familiar on treballen de manera artesanal des del cultiu de la vinya fins a l’envelliment del seu vi negre. L’elaboració del vi, premiat al Girovi 2017, té lloc en una masia que ja estava documentada a l’època medieval.

Al mateix municipi de Vilademuls, però a la petita vila de Terradelles, trobem la formatgeria Mas Alba 1748, a 7km escassos del Celler Baronia de Vilademuls.

Mas Alba és una masia del segle XVIII. Amb el seu ramat de 270 cabres murcianogranadines de color negre-caoba que s’alimenten de farratges propis, la família Huguet elabora formatges que van des dels més gastronòmics i versàtils a delícies com el formatge rentat amb cervesa artesana. Podreu visitar el corral, la formatgeria i baixar a la cova de maduració.

Dinar: a aquestes alçades ja haureu obert la gana. En direcció oest, podeu anar cap al Bar Restaurant La Brasa a Melianta (Fontcoberta), a 17km, o anar a la zona de Banyoles, al restaurant Can Xabanet, a 16km. També us podeu arribar a Esponellà, a 15km, al restaurant Can Roca d’Esponellà o la Fleca d’Esponellà. Just a la vora d’Esponellà, trobem el Bar restaurant La Trobada, a Crespià.

Encara més a prop de Mas Alba 1748 trobem, a pocs quilòmetres, el restaurant La Barretina a Orfes, l’Hotel Masia la Palma a Espinavessa, o el restaurant Portal de Bàscara a Bàscara mateix. També podeu pujar uns 18km cap al Txot’s Express a Vilafant, a Figueres, on podeu dinar al Txot’s Figueres, al Dynamic o si sou més de pinxos podeu anar a Lizarran.

Si decidiu anar cap al sud, a Girona, a uns 25km de Vilademuls trobareu el restaurant + Cub.

Si seguiu en direcció sud-est, cap al Baix Empordà, i us voleu acostar a les explotacions de les visites de la tarda, us ve de camí el Cafè de la Concòrdia, a Sant Sadurní de l’Heura, a 5km de Mas Casas CruÏlles, o a Regencós, a l’Hotel Gastronòmic del Teatre-Restaurant la Calèndula, a 6km de Arròs de Pals.

Així doncs, si heu seguit cap al sud, tenim les visites al Baix Empordà. Comencem amb Mas Casas Cruïlles, al petit poble de Cruïlles, pertanyent al municipi de Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l’Heura.

Mas Casas és una petita granja familiar. Fa vuitanta anys que cuiden ramats d’ovelles per a la venda de carn de xai, llana, productes làctics (recuit, iogurts, formatge fresc) i cosmètica natural. Aquí podreu visitar la casa de pagès, el ramat i conèixer el procés de la llana. A finals de maig té lloc el dia de l’esquilada, on els petits aprenen a treballar la llana

Aprofitant la tarda de dissabte, continuem amb la visita a Arròs de Pals, a 13km de Cruïlles.

Arròs de Pals és una explotació familiar dedicada al cultiu i a la venda de l’arròs al poble de Pals, al Baix Empordà. A través d’una producció respectuosa amb el medi ambient, la família Parals garanteix un arròs natural aprofitant l’entorn únic de l’Empordà. Amb un trenet especial per a l’ocasió o sense trenet, podreu visitar els camps d’arròs, el molí vell que data de 1452, passejar i gaudir dels diferents animals del molí i els arrossars, degustar cervesa d’arròs i escollir i comprar entre les diferents varietats d’arròs que hi envasen.

Després d’Arròs de Pals, preneu-vos temps i acosteu-vos a la costa, cap al nord-est fins a l’Estartit a 11km, o cap al sud-est, a Begur, també a 11km.

Sopar: podeu sopar en un dels restaurants participants o a l’allotjament escollit, en cas d’oferir aquest servei.

DIUMENGE

Diumenge anem cap la comarca veïna de la Selva, a Salitja, al municipi de Vilobí d’Onyar. Aquí trobem l’explotació Agropecuària Mas Bes.

Mas Bes és una masia amb 150 anys de tradició lletera i estima cap al món rural. Són 5 generacions de la família Viñolas les que han passat per aquesta explotació. Actualment, tenen 1.200 animals, dels quals 550 són vaques de llet que es munyen per a envasar la llet ATO Natura. A banda de la llet, Mas Bes tenen un obrador on preparem i elaboren diferents productes com pastisseria, gelats, carn de vedella Angus, ous o ratafia. Podreu visitar les diferents instal·lacions, totalment adaptades per als més petits, on podran donar de menjar als animalons, visitar el centre d’interpretació de la llet o veure una granja en miniatura.

Dinar: entre 0,5 i 6km de distància, trobareu els restaurants El Castell de Brunyola a Brunyola, Can Ginesta a Vilobí d’Onyar, La Crosa a Sant Dalmai o Can Teo, a Salitja mateix.

Si us voleu apropar a dinar cap a la costa, entre 25 i 35min, podeu anar al restaurant Can Tonet de Calonge, o a Ca la Maria i Can Bufí, a Llagostera.

Abans de marxar, dediqueu un trosset de la tarda a conduir tranquil·lament pels 21km de la carretera que van de Sant Feliu a Tossa, una de les carreteres de costa més boniques de Catalunya. Hi ha varis miradors i moltes oportunitats per fer bones fotografies. Quan arribeu a Tossa, passejar pels carrers empedrats de la vila emmurallada és parada obligatòria.

Segur que després d’aquest cap de setmana, us hauran quedat molts racons, pobles, patrimoni cultural i paratges naturals per veure. I potser alguna explotació per visitar. Us convidem a tornar i seguir explorant les comarques del territori Costa Brava-Girona.

Torna a dalt