« Rutes Benvinguts a Pagès

Tasta la diversitat de productes d’Osona

Públic objectiu: Famílies, foodies, amants de la fotografia/natura, turistes culturals

Durada: 3 dies

Highlights: Petites explotacions familiars, formatges artesans, Ruta de la Llet, Ruta del Pa, varietats recuperades, productes singulars, castanyes.

Poblacions incloses (explotacions): Lluçà, Prats de Lluçanès, Oristà, Muntanyola i Viladrau.

Accés: Per la C-17, C-37, C-25.

Comarques (explotacions): Osona i Lluçanès (Osona).

Nota important:
Aquestes rutes us poden servir com a guia o inspiració. Les visites i activitats que trobareu en cada ruta es troben disponibles tot l’any (excepte les que així ho marquen). En podeu fer la reserva a través de la web de benvingutsapages.cat en les fitxes de cada explotació. Per a altres visites i activitats a banda, o altres dies i horaris, poseu-vos en contacte amb l’explotació corresponent. Podeu aprofitar també fer compra de productes agroalimentaris directament a les explotacions. Per a restaurants i allotjaments us recomanem que també us poseu en contacte amb cada establiment.

Aquesta ruta transcorre per la comarca d’Osona i els municipis osonencs de la subcomarca natural del Lluçanès. Començant pel Lluçanès, a l’oest, el recorregut destaca per la diversitat de productes, varis d’ells emblemàtics, com formatges i làctics, carn de xai, de porc i vedella, la recuperació d’un tipus de blat antic, llegums de varietats locals o les famoses castanyes del Montseny.

Tindreu l’oportunitat de gaudir i tastar d’una manera diferent aquest territori. Embriagueu-vos també de les vistes dels paisatges imponents a través dels Miradors del Lluçanès, de les Guilleries i del Montseny. I no us deixeu de visitar els nombrosos exemples de patrimoni cultural i arquitectònic de la comarca.

DIVENDRES

On dormir: Teniu a la vostra disponibilitat allotjaments de diferent tipologia. A la zona del Lluçanès, teniu la casa rural de Les Vinyes Grosses Allotjament Rural a Sant Agustí de Lluçanès. A Vic, trobareu apartaments a Stances Vic. Si preferiu càmping, endinseu-vos a l’Espai Natural de les Guilleries, al Càmping el Pont, a Vilanova de Sau.

Sopar: Podeu sopar en un dels restaurants participants o a l’allotjament escollit, en cas d’oferir aquest servei.

DISSABTE

Iniciem la Ruta de la Llet a Lluçà per conèixer la granja de Formatges de Lluçà, una explotació familiar de cabres de pastura i obrador artesanal de formatges. El ramat pastura diàriament per les vessants boscoses de la vall de Merlès i té la particularitat de ser de cabres pirinenques, una raça autòctona en perill d’extinció, molt apreciada per la seva gran qualitat i molt adaptada a tota mena de condicions climatològiques i de muntanya. A Formatges de Lluçà podreu visitar la granja, la formatgeria i fer un tastet dels seus formatges elaborats amb llet crua.

Continuem la Ruta de la Llet a la masia Soler de N’Hug, a Prats de Lluçanès, a 8km de Lluçà. Aquesta és una explotació familiar ramadera de vaques de llet, d’ovelles de carn i d’engreix de porcs. Al Soler de N’Hug tanquen tot el cicle, des del conreu dels farratges i cereals per a les vaques, passant per la munyida per extreure la llet i elaborar formatges i l’escorxador propi i acabant a la venda directa des de la botiga i carnisseria el Taulell del Soler. Aquí podreu visitar la granja i les instal·lacions on viuen tots els animals. Us explicaran què mengen, com viuen, i com és el dia a dia a pagès. Per finalitzar, podreu fer un tastet dels productes que elaboren.

Si us ve de gust tastar una altra ruta agroalimentària del Lluçanès, atureu-vos a Oristà a fer una part de la Ruta del Pa amb Terricabras. Els trobareu a 15km de Prats de Lluçanès i aquí podreu conèixer productes locals recuperats com el blat “Forment”, una varietat antiga que recupera l’aroma i el gust del pa d’abans. A banda del blat forment, també cultiven el cigró d’Oristà i el tomàquet verd d’Oristà. Tenen porcs, vaques de pastura i petits animals com gats, gossos, conills i gallines. Durant la visita, ho aprendreu tot sobre el blat forment, visitareu els camps i podreu degustar el producte.

Dinar: A 8km de Terricabras, trobareu el restaurant Bar Sport a Olost. A 12km, a Santa Creu de Joglar, teniu el restaurant La Mola. A uns 18-19km, podeu anar a La Primitiva al poble de Lluçà, o a Vic al Devici Bar de Vins. A 22km, teniu L’Arumí i l’Arka Restaurant a Santa Eugènia de Berga. A la comarca veïna del Moianès, al poble de l’Estany i a 21km de Terricabras, podreu dinar a Ca La Tona. Cap al nord, a 36km, al poble de Santa Maria de Besora, teniu Ca la Mati.

Per al dissabte a la tarda us recomanem algunes de les visites culturals més interessants de la zona, com el monestir de Sant Pere de Casserres, una joia del romànic envoltada de les aigües del Pantà de Sau, i el monestir de Lluçà. O el monumental centre històric de Vic o el de Manlleu, a la vora del riu Ter. També teniu vàries propostes de visites a jaciments arqueològics, com el poblat ibèric i medieval de l’Esquerda, a les Masies de Roda, o el Camp de les Lloses, a Tona.

Sopar: Podeu sopar en un dels restaurants participants o a l’allotjament escollit, en cas d’oferir aquest servei.

DIUMENGE

Si us heu quedat amb ganes de més formatges, aprofiteu diumenge per acostar-vos a la zona de Vic, concretament a Muntanyola, per a conèixer l’explotació Les Cabres d’en Peyu. El ramat de 100 cabres alpines en maneig semiextensiu els dona la llet per a elaborar els formatges alhora que participa d’un pla preventiu d’incendis al municipi. Aquí podreu visitar el corral i la formatgeria i fer un tast de formatges.

Per a acabar d’aprofitar la tarda, a 20km de Les Cabres d’en Peyu, en direcció al Montseny, us recomanem la visita a la Castanya de Viladrau al poble de Viladrau. Una experiència ideal per fer en família que fomenta la conscienciació dels nens amb el medi natural, el gaudir del contacte amb el bosc, conèixer la fusta de castanyer i tots els seus usos i aprendre el procés de creixement del castanyer. Durant la visita, passejareu entremig de castanyers centenaris, torrareu castanyes i degustareu productes que s’elaboren amb aquesta fruita seca tan rica en vitamines.

Dinar: Just a 4km, al mateix terme de Viladrau, teniu el restaurant Xalet la Coromina. A 12km, trobareu els restaurants L’ARKA i L’Arumí, a Santa Eugènia de Berga A 22km de la Castanya de Viladrau, trobareu el Restaurant Ferrer de Tall i El Canari, a Vilanova de Sau. A Vic, a 22km, teniu el Devici Bar de Vins. Si aneu en direcció nord, a 23km, a Manlleu teniu el restaurant Sambucus. A 36km, podreu dinar a Ca l’Ignasi a Cantonigròs.

Si us heu quedat a la zona de Viladrau, podeu fer una visita a l’Espai Montseny, un centre de visitants per conèixer el Parc Natural del Montseny, els seus racons, llegendes i biodiversitat, i una de les portes d’entrada al massís. Ben a propet també podeu anar a passejar per la zona de l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona. Durant el bon temps, al pantà de Sau podreu fer activitats aquàtiques.

Torna a dalt