« Rutes Benvinguts a Pagès

Paisatges de Barcelona

Públic objectiu: Foodies, famílies, turistes culturals, amants de la fotografia/natura.

Durada: 3 dies

Highlights: petites explotacions familiars, agricultura i ramaderia ecològica, formatges artesans, Ruta de la Llet, Ruta del Pa, vins DO Pla de Bages, olis verge extra de varietats autòctones, explotacions amb valor social, restaurant estrella Michelin

Poblacions incloses (explotacions): Sant Boi de Lluçanès, Lluçà, Prats de Lluçanès, Santa Maria d’Oló, Navàs, Maians (Castellfollit del Boix)

Accés: Per la C-16, C-17, C-25.

Nota important:
Aquestes rutes estan pensades per a fer-les tant durant el 3 i 4 d’octubre en el marc del Benvinguts a Pagès com la resta de caps de setmana fins al Benvinguts 2021. Recordeu que les visites a les explotacions poden tenir o no un cost i poden requerir o no reserva prèvia. Us recomanem que us poseu en contacte amb les diferents empreses de la ruta per a gaudir-la plenament fora del marc del cap de setmana de Benvinguts a Pagès.
Nota important:
Aquestes rutes estan pensades per a fer-les durant els caps de setmana de tot l’any. Recordeu que les visites a les explotacions poden tenir un cost i poden requerir o no reserva prèvia. Us recomanem que us poseu en contacte amb les diferents empreses de la ruta per a planificar la vostra sortida i gaudir-la plenament.

Aquesta ruta transcorre per tres de les comarques de Paisatges de Barcelona: Osona (Lluçanès), Moianès i Bages.

Començant pel territori més al nord, el recorregut destaca per la diversitat de productes, varis d’ells emblemàtics, com formatges premiats, la recuperació d’un tipus de blat antic o d’una varietat d’olivera autòctona, la conservació d’una raça de cabra en perill d’extinció, o les moltes generacions que hi ha al darrere de varis dels projectes.

Tindreu l’oportunitat de gaudir i tastar d’una manera diferent aquest territori. Embriagueu-vos també de les vistes dels paisatges imponents del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, de Montserrat i de la Serra de Castelltallat, clars protagonistes juntament amb els productors i productores.

Divendres

On dormir: Per les distàncies a les explotacions, teniu vàries opcions d’allotjament. A la comarca d’Osona, a Viladrau teniu habitacions al Xalet La Coromina, apartaments a Stances Vic i casa rural a Mas El Ricart a Malla. També podeu trobar altres cases rurals com Cal Masover Rexach, a Olost, La Codina Rural a Sant Bartomeu del Grau, i Les Vinyes Grosses Allotjament Rural a Sant Agustí de Lluçanès. A la mateixa comarca, podeu trobar habitacions a Cal Pastor a Sant Boi de Lluçanes i a l’hotel Seva, a Seva.

Al Bages trobareu les cases rurals Cal Jepet de la Calsina a Castellbell i el Vilar i Cal Teixidor a Fonollosa. A més, podreu trobar habitacions a Cal Bosquet a Sant Fruitós de Bages, a Mas Ribatallada a Artés, a Ca la Julita a Castellbell i el Vilar, a el Mas de la Sala a Sallent o a l’hotel 1948 a Manresa. Tot i que si sou més de càmping, trobareu el Càmping Cal Paradís al poble de Salo.

Sopar: Podeu sopar en un dels restaurants participants o a l’allotjament escollit, en cas d’oferir aquest servei.

Dissabte

Per al dissabte, us proposem una ruta molt interessant, la Ruta de la Llet. Aquesta ruta agroalimentària que comprèn productors i elaboradors de llet, formatges i productes làctics, és dinamitzada pel Consorci del Lluçanès i tres de les explotacions que hi participen són també participants del Benvinguts a Pagès. Entre la plana de Vic i el Berguedà, trobem el Lluçanès, terra de ramaders entre boscs i muntanyes.

Comencem a Betara, a Sant Boi del Lluçanès. Aquesta formatgeria elabora els seus productes de manera tradicional i ecològica. Del seu ramat de 200 ovelles, n’obtenen la llet per a fer uns formatges madurats amb l’aire dels Pirineus, alguns d’ells premiats a nivell internacional. A Sant Boi hi ha la granja. A Perafita, a menys de 10km, hi ha l’obrador.

Seguim la Ruta de la Llet cap a Lluçà, a 16km de Betara, per conèixer la granja de Formatges de Lluçà. Tingueu en compte que aquesta granja i obrador només ofereixen visites de març a novembre. Formatges de Lluçà és una explotació familiar de cabres de pastura i obrador artesanal de formatges. El ramat pastura diàriament per les vessants boscoses a la vall de Merlès i té la particularitat de ser de cabres pirinenques, una raça autòctona en perill d’extinció, molt apreciada per la seva gran qualitat i molt adaptada a tota mena de condicions climatològiques i de muntanya.

L’última visita de la Ruta de la Llet és la masia Soler de N’Hug, a Prats de Lluçanès, a 8km de Lluçà. Aquesta és explotació familiar ramadera de vaques de llet i ovelles de carn. Al Soler de N’Hug tanquen tot el cicle, des del conreu dels farratges i cereals per les vaques, passant per la munyida per extreure la llet i elaborar formatges i l’escorxador propi i acabant a la venda directa des de la botiga i carnisseria el Taulell del Soler.

Si us ve de gust tastar una altra ruta agroalimentària del Lluçanès, atureu-vos a fer una part de la Ruta del Pa amb l’activitat “Recuperació de varietats antigues del Lluçanès” amb Mas Terricabras. Els trobareu a 15km de Prats de Lluçanès i aquí podreu conèixer productes locals recuperats com el blat “Forment”, una varietat antiga que recupera l’aroma i el gust del pa d’abans. L’època recomanada per fer aquesta activitat i la resta de la ruta és de l’abril al juliol.

Dinar: Podeu anar a Prats de Lluçanès, a 5min del Soler de n’Hug, al restaurant Taverna el Caminet o La Primitiva a Lluçà. A Santa Creu de Joglar, a 30 min  del Soler de N’Hug, a La Mola. Molt a prop també trobem el Bar Sport a Olost, L’ARKA a Santa Eugènia de Berga. A 30 km de l’explotació també podem anar al Restaurant Ferrer de Tall i a El Canari a Vilanova de Sau o a Ca la Mati a Santa Maria de Besora. A poca distància d’aquests restaurants, també trobem Sambucus a Manlleu i Ca l’Ignasi a Cantonigròs.  A prop de la següent parada, tenim Ca La Tona a L’Estany.

Després dels formatges, els làctics i el blat, toca fer un tastet de vins de la DO Pla de Bages. Ho podreu fer a Celler Colltor, a Santa Maria d’Oló. Trobareu el celler a 25min del restaurant de Prats de Lluçanès i 17min del de Moià. Colltor, ubicat en una masia en plena natura i a 600m d’altura, ja fa cinc anys que conreen vinyes sostenibles i n’elaboren vins negres de manera artesanal.

Per a acabar d’aprofitar la tarda, a 20km del celler Colltor teniu la ciutat de Vic. Molt coneguts són el seu Temple Romà de principis del segle I i la Plaça Major, on el Mercat de Vic hi té lloc els dissabtes. Els diumenges al matí, podeu trobar un mercat de productors al passeig de la Generalitat.

A 30km del Celler Colltor i a 10km de Moià, us recomanem la visita d’un espai molt singular, Esplugues. És una casa construïda sota una bauma d’època troglodítica que li fa de teulada que va ser habitada fins a finals del 2002 després de 1000 anys de fer d’habitatge. Actualment forma part com a radial de l’Ecomuseu del Moianès, acollint un projecte divulgatiu que mostra l’autosuficiència d’una casa de pagès i l’aprofitament dels recursos naturals del bosc.

Variant: Per encarar la tarda del dissabte us proposem una variant per descobrir els secrets del Montseny. En aquest sentit us podeu desplaçar a descobrir la granja dels Embotits Salgot i conèixer una  ecogranja situada en una antiga pedrera reforestada on es crien porcs ecològics en un espai únic. No us perdeu aquesta experiència i aprofiteu per fer una degustació d’uns embotits de màxima qualitat.

I continuant en descobrir el Montseny, us proposem que aneu a Viladrau a conèixer el seu producte per excel·lència: la Castanya de Viladrau. Una experiència ideal per fer en família ja que  es valoren els següents objectius: fomentar la conscienciació dels nens amb el medi natural i gaudir del contacte amb el bosc, conèixer la fusta de castanyer i tots els seus usos i aprendre el procés de creixement del castanyer.

A més a més, us proposem dues experiències per acabar de complementar la tarda de dissabte. Val a dir que son activitats complementàries del “Benvinguts a Pagès La Festa”.

En primer lloc, us recomanem que visiteu el Molí de la Llavina a Centelles. Es tracta d’una activitat cultural-gastronòmica que us permetrà gaudir d’un entorn especial, amb la visita al molí fariner accionat per l’aigua (gairebé únic a Catalunya), així com degustar els formatges d’elaboració pròpia amb especial atenció al formatge Blau que no us deixarà indiferent.

I en segon terme, si teniu ganes de degustar la Cervesa del Montseny, us proposem que us acosteu a Sant Miquel de Balenyà a descobrir de primera mà les instal·lacions de la Cervesa del Montseny amb  un tast de tota la seva gamma de cerveses  i degustació d’embotits locals.

Sopar: Podeu sopar en un dels restaurants participants o a l’allotjament escollit, en cas d’oferir aquest servei.

Diumenge

Diumenge continuem amb els vins de la DO Pla de Bages. Abans, però, coneixerem un altre dels productes de qualitat de la comarca, l’oli d’oliva verge extra.

Iniciem al terme de Navàs, per la banda propera a Cardona. Entre boscos de la vall del Cardener, trobarem Oli Migjorn, un projecte que neix l’any 2007 amb la voluntat de recuperar la finca de Migjorn, plantant oliveres arbequines i, posteriorment, recuperant oliveres de la varietat autòctona i originària de l’entorn del riu Cardener, la Corbella. A Migjorn passejareu entre oliveres i tastareu els seus olis verge extra i aprendreu sobre el passat oleícola del Bages i la importància de la recuperació d’aquest patrimoni agrícola.

A escassos 24min d’Oli Migjorn, hi ha Cardona. Si no podeu avui, no dubteu en tornar i visitar l’imponent castell de Cardona, d’una antiguitat de dos mil cinc-cents anys i residència dels senyors de Cardona a l’edat mitjana. A Cardona mateix, visiteu una altra de les seves joies, la Muntanya de Sal, un espectacle de formes i textures naturals únic al món.

Després de tastar els olis locals, és hora dels vins. Serà al Celler Grau i Grau, ubicat a Maians (Castellfollit del Boix) i a escassos 40min d’Oli Migjorn, passant pel costat de Manresa. Aquest celler familiar, de 20ha de vinya i a 600m d’altitud, es troba en un paratge espectacular, al costat de l’antic Castell de Maians Vell construït l’any 924 i entre les serralades properes de Montserrat, Castelltallat, el massís de Montcau i el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt. Compta també amb una llarga història vitícola, que comença ja al 1885. Actualment, al capdavant hi ha la cinquena elaborant vins de qualitat i amb molta personalitat dins de la DO Pla de Bages i la DO Catalunya.

Dinar: Després del Celler Grau i Grau, només a 20 minuts amb cotxe, podeu anar a Manresa on trobareu el Bacasis o la Taverna 1913. També podeu dinar al Rebost de la Torre a Sallent, o a El Reguer a Rajadell. Tots els restaurants es troben entre 20 i 25min del Celler Grau i Grau.

Per a la tarda de diumenge, encara podeu fer activitats culturals i de natura, com passejar pels bonics racons del complex cultural de Món Sant Benet, amb el seu monestir benedictí de Sant Benet de Bages, un dels conjunts monàstics de l’Edat Mitjana més ben conservats de Catalunya. O acosteu-vos a Manresa, a veure la basílica de la Seu (visitable als matins) i gaudir de les vistes, o la Cova de Sant Ignasi, on paisatge i arquitectura es fusionen de manera sorprenent. Per baixar el dinar, no us perdeu el Parc de l’Agulla, als afores de Manresa, un espai natural de senders i jardins que rodegen el llac la font principal d’aigua de la qual és el canal de la Sèquia de Manresa, d’origen medieval. Igualada no us queda lluny tampoc. Aquí podeu visitar (als matins), el patrimoni industrial de la pell i el tèxtil, del qual Igualada n’és referent històric.

Torna a dalt