« Rutes Benvinguts a Pagès

Productes i paisatges de muntanya als Pirineus

Públic objectiu: Foodies, senderistes, amants fotografia/natura, famílies.

Durada: 3 dies.

Highlights: Paisatges de muntanya, productes singulars, vistes panoràmiques, productes ecològics, pobles amb encant.

Poblacions incloses (explotacions): Barruera, Llesp, Masos de Llimiana-Llimiana, Sant Martí de Barcedana i Montferrer.

Accés: Per la C-12, C-14, C-26, N-260, N-230.

Comarques (explotacions): L’Alta Ribagorça, el Pallars Jussà i l’Alt Urgell.

Nota important:
Aquestes rutes us poden servir com a guia o inspiració. Les visites i activitats que trobareu en cada ruta es troben disponibles tot l’any (excepte les que així ho marquen). En podeu fer la reserva a través de la web de benvingutsapages.cat en les fitxes de cada explotació. Per a altres visites i activitats a banda, o altres dies i horaris, poseu-vos en contacte amb l’explotació corresponent. Podeu aprofitar també fer compra de productes agroalimentaris directament a les explotacions. Per a restaurants i allotjaments us recomanem que també us poseu en contacte amb cada establiment.

La ruta que us presentem passa per les comarques pirinenques de l’Alta Ribagorça, el Pallars Jussà i l’Alt Urgell. Us proposem dues opcions que tenen inici en dues comarques diferents, Alta Ribagorça o Alt Urgell, però s’acaben trobant al final, al sud del Pallars Jussà. Ambdues van de nord a sud.

Us convidem a descobrir la diversitat de paisatges de muntanya d’aquesta ruta, des de relleus abruptes, congosts i cims a paisatges mediterranis d’oliveres, vinyes i cereals. Gastronòmicament, les tres comarques no deixaran de sorprendre-us. Aquí, les coneixereu a través de la vedella Bruna del Pirineu, els làctics, les pomes, peres i cireres, l’oli i, fins i tot, el safrà, productes que provenen d’una gestió respectuosa amb els paratges naturals on s’ubiquen i són resultat d’oficis rurals amb una llarga història que es va recuperant i posant en valor generació rere generació.

OPCIÓ A

Alta Ribagorça i Pallars Jussà

DIVENDRES

On dormir: A l’Alta Ribagorça disposeu de moltes opcions d’allotjament. A Barruera, l’Hotel Farré d’Avall, i habitacions i apartaments a Casa Hortal Turisme Rural. A Llesp, també teniu habitacions i apartaments a Casa Quintana. A Vilaller, la casa rural Casa Calvera. Al Pont de Suert teniu dues opcions més: Càmping del Remei i l’Hotel Flor de Neu.

Al Pallars Jussà, a Buira, teniu Apartaments Casa Masover. A Erinyà, la casa rural L’Era del Mestre. També podeu anar a La Pobla de Segur on teniu habitacions a la Fonda Can Fasèrsia. Si seguim baixant la comarca arribem a Aramunt, on hi ha Casa Pereforn on podeu llogar tota la casa o per habitacions. A Guàrdia de Noguera, teniu la casa rural Casa Perdiu.

Sopar: Podeu sopar en un dels restaurants participants o a l’allotjament escollit, en cas d’oferir aquest servei.

DISSABTE

El dissabte el passarem a l’Alta Ribagorça. Començarem el matí al poble de Barruera. Aquí trobem Casa Fardaball, una explotació ramadera familiar dedicada a la cria de vaca de raça Bruna del Pirineu i a la venda de vedella ecològica. En Ramon, en Francesc i en Jaume s’ocupen d’engreixar els vedells amb llet de les mares, amb farratges propis i amb pinso ecològic. Passejant des de l’hotel Farré d’Avall, de la mateixa propietat, arribareu a la finca, on podreu veure com funciona una explotació ramadera d’alta muntanya, tots els animals que hi viuen, l’entorn per on pasturen les vaques i l’hort de la mateixa família. Acabareu amb un tastet de mini-hamburgueses de vedella eco.

On dinar: Teniu el Restaurant El Ventador, al mateix poble de Barruera i, a 4km, teniu el Bar Restaurant Ca de Xoquin a Durro. En cas que tingueu més ganes de ruta i us dirigiu més al sud, ben passat Pont de Suert, podeu dinar a Restaurant Casa Masover a Buira, a 38 km de Casa Fardaball.

A la tarda de dissabte ens dirigirem cap a Llesp (Pont de Suert), a 8km de Barruera, per a visitar una explotació singular de pomes i peres ecològiques. Ribagorsanes. Observatori de varietats és el centre de referència de fructicultura a l’Alt Pirineu. L’Observatori estudien, cultiven i comercialitzen. Pioners en la poma de muntanya al Pirineu, la seva tasca contribueix al manteniment de la biodiversitat i el patrimoni fruiter i de la zona. Durant la visita, adaptada a grans i petits, recorrereu el verger-col·lecció i podreu degustar les fruites del moment directament de l’arbre.

Sopar: Podeu sopar en un dels restaurants participants o a l’allotjament escollit, en cas d’oferir aquest servei.

DIUMENGE

Canviem de comarca i en dirigim cap al sud del Pallars Jussà per donar la benvinguda al diumenge amb la visita a Safrà del Montsec. La finca es troba situada al terme de Llimiana, però la trobareu a uns 4 km des de la intersecció per agafar la carretera de Llimiana a Gavet de la Conca. Des de la Masia Mauri, en Jaume i la Magda recuperen el cultiu i l’artesania del safrà pallarès. Amb certificació ecològica i una producció limitada, aquesta jove parella dona vida a aquest projecte de recuperació de safrà d’alta qualitat seguint mètodes tradicionals i representatius del Montsec. Durant l’època de collita, entre octubre i novembre, podreu ser safraners per un dia i participar de la collita del safrà. La resta de l’any, també podeu visitar la finca i fer degustació de productes elaborats amb aquest safrà premiat i reconegut per l’entitat Slow Food.

Continuem el matí de diumenge a Casa Roca, al poble de Sant Martí de Barcedana, a 9 km. de Safrà del Montsec. En aquesta casa pairal, ubicada a la vall de Barcedana, al municipi de Gavet de la Conca, i que data del segle XV, hi cultiven fruiters, especialment cirerers, oliveres i hortalisses. Podreu tastar l’oli d’oliva i les confitures que elabora la mateixa família Roca. També hi podreu veure els antics trulls d’oli i vi.

Dinar: Podreu dinar al restaurant que tenen a Casa Roca mateix, a Sant Martí de Barcedana. A peu de la C-13 teniu el Restaurant del Llac de l’Hotel Terradets, a Cellers, a 12km de Casa Roca. Si aneu en direcció nord cap a Tremp, hi podeu dinar al Restaurant Buenos Aires.

Abans de marxar, us recomaneu passejar pels voltants del Pantà de Terradets o tornar cap al pintoresc poble de Llimiana, des d’on podreu gaudir d’una immensa panoràmica de la serra del Montsec, la Conca de Tremp i el pantà Terradets. Recordeu que aquesta ruta té una segona opció per fer a la vostra propera visita a l’Alt Pirineu.

 

OPCIÓ B

Alt Urgell i Pallars Jussà

DIVENDRES

On dormir: A l’Alt Urgell, a Aravell, teniu l’allotjament rural Graner Gol. A Peramola, hi ha Ca la Carme. Peramola, de lloguer sencer per a grup petit, i a Guàrdia de Noguera teniu Casa Perdiu, també en lloguer sencer.

Sopar: Podeu sopar en un dels restaurants participants o a l’allotjament escollit, en cas d’oferir aquest servei.

DISSABTE

El matí de dissabte el dedicarem a visitar Ecofranch, als afores del poble de Montferrer, a la comarca de l’Alt Urgell. En aquesta explotació agro-ramadera ecològica de llarga tradició pagesa, en Joan us guiarà per les terres on cultiven patates i cereals com l’espelta i el blat persa. També hi pasturen vaques de la raça Brown Swiss o parda, molt apreciades per la qualitat de la seva llet. Amb la llet, a Ecofranch hi elaboren iogurts i quefir, que podreu tastar i comprar a l’agrobotiga a la mateixa finca.

On dinar: Al mateix municipi de Montferrer, podeu dinar al Restaurant Guimar. A la Seu d’Urgell, a 5km en direcció nord d’Ecofranch, teniu Pinxu’s Cafeteria-Restaurant. En cas que seguiu ruta cap a la C-26 en direcció Solsona, podeu arribar-vos fins a l’Hostal-Restaurant Víctor a Oliana, a 38km d’Ecofranch.

Durant la tarda, teniu un ventall d’opcions, com fer una visita cultural pels racons plens d’història de la Seu d’Urgell, ben a prop d’Ecofranch, una excursió pels voltants del pantà d’Oliana o parar a Dinosfera, el centre d’interpretació dels dinosaures, a Coll de Nargó.

Sopar: Podeu sopar en un dels restaurants participants o a l’allotjament escollit, en cas d’oferir aquest servei.

DIUMENGE

Canviem de comarca i en dirigim cap al sud del Pallars Jussà per donar la benvinguda al diumenge amb la visita a Safrà del Montsec. La finca es troba situada al terme de Llimiana, però la trobareu a uns 4 km des de la intersecció per agafar la carretera de Llimiana a Gavet de la Conca. Des de la Masia Mauri, en Jaume i la Magda recuperen el cultiu i l’artesania del safrà pallarès. Amb certificació ecològica i una producció limitada, aquesta jove parella dona vida a aquest projecte de recuperació de safrà d’alta qualitat seguint mètodes tradicionals i representatius del Montsec. Durant l’època de collita, entre octubre i novembre, podreu ser safraners per un dia i participar de la collita del safrà. La resta de l’any, també podeu visitar la finca i fer degustació de productes elaborats amb aquest safrà premiat i reconegut per l’entitat Slow Food.

Continuem el matí de diumenge a Casa Roca, al poble de Sant Martí de Barcedana, a 9 km de Safrà del Montsec. En aquesta casa pairal del segle XV, ubicada a la vall de Barcedana, al municipi de Gavet de la Conca, hi cultiven fruiters, especialment cirerers, oliveres i hortalisses. Podreu tastar l’oli d’oliva i les confitures que elabora la mateixa família Roca. També hi podreu veure els antics trulls d’oli i vi.

Dinar: Podreu dinar al restaurant que tenen a Casa Roca mateix, a Sant Martí de Barcedana. A peu de la C-13, teniu el Restaurant del Llac de l’Hotel Terradets, a Cellers, a 12km de Casa Roca. I si aneu en direcció nord cap a Tremp, podeu dinar al Restaurant Buenos Aires, a 23km.

Abans de marxar, us recomanem passejar vorejant el pantà de Terradets o tornar cap al pintoresc poble de Llimiana, des d’on podreu gaudir d’una immensa panoràmica de la serra del Montsec, la Conca de Tremp i el pantà Terradets. Recordeu que aquesta ruta té una segona opció per fer a la vostra propera visita a l’Alt Pirineu.

Torna a dalt