fbpx

Públic objectiu: Famílies, foodies, turistes culturals, senderistes, amants fotografia/natura

Durada: 3 dies

Highlights: Formatges artesans, animals, horta i pomes d’alta muntanya, vistes panoràmiques, paisatges de muntanya, història, activitats a l’aire lliure, museu dels dinosaures.

Poblacions incloses: Oliana, Fígols d’Organyà, Das, Gréixer-Montmelús.

Accés: Per la C-12, N-260, C-16.

Nota important:
Aquestes rutes estan pensades per a fer-les tant durant el 3 i 4 d’octubre en el marc del Benvinguts a Pagès com la resta de caps de setmana fins al Benvinguts 2021. Recordeu que les visites a les explotacions poden tenir o no un cost i poden requerir o no reserva prèvia. Us recomanem que us poseu en contacte amb les diferents empreses de la ruta per a gaudir-la plenament fora del marc del cap de setmana de Benvinguts a Pagès.

Aquesta ruta passa per dues comarques pirinenques, l’Alt Urgell i la Cerdanya. Tradicionalment, aquestes dues comarques, al tenir accessos diferenciats, no se solen combinar. Nosaltres us recomanem una ruta que us permetrà, a través de les visites a pagesos i ramaders, conèixer les dues comarques d’una manera diferent i en un cap de setmana. O si ho preferiu, podeu fer una comarca sencera amb tranquil·litat i tornar per fer l’altra.

La ruta dona inici a la comarca de l’Alt Urgell i va cap a la Cerdanya el diumenge. Tanmateix, està pensada per poder-la fer també a l’inrevés, començant per la Cerdanya i acabant a l’Alt Urgell.

Formatges de llet de cabra o de vaca, horta i pomes d’alta muntanya, valls, prats i serres imponents, el Cadí-Moixeró.

Divendres

On dormir: A la Cerdanya, on comença la nostra ruta, trobem les cases rurals Cal Francès a All, Cal Rei a Lles de Cerdanya i Cal Calsot a Montellà.

A l’Alt Urgell, teniu diverses opcions, com cases rurals de lloguer complet com Pastisser de Taús a Taús, Cal Sodhi a Argestúes, El Racó de Cal Maró a Castellbò i Cal Gabriel a Tuixent;  habitacions a l’Hostel el Molí a Fígols, a l’Hotel Dom a Organyà i a l’Hotel-Restaurant Can Boix a Peramola.

Sopar: Podeu sopar en un dels restaurants participants o a l’allotjament escollit, en cas d’oferir aquest servei.

Dissabte

Comencem el dissabte a Formatges l’Oliva. Ubicada a Oliana, aquesta formatgeria té un ramat de cabres murciano-granadines de pastura amb la llet de les quals elaboren formatges de llet crua. Recuperant l’antic paller de la masia centenària familiar, l’Aina i l’Arnau inicien el seu projecte formatger l’any 2011.

Continuem el matí amb la visita a La Reula. Productes Làctics Artesanals del Pirineu, a les afores de Fígols d’Organyà i a 20min de l’Oliva. Ja fa quatre generacions que aquesta granja familiar es dedica a les vaques de llet i al cultiu dels farratges que alimenten el ramat. De la llet, en fan iogurts, mató i formatge fresc. També hi podreu comprar llet fresca i nata. A la Reula reben visites de totes les edats i han condicionat les seves instal·lacions amb una aula pedagògica.

Dinar: Podeu anar a Oliana a l’Hostal Restaurant Victor o l’Hotel Gastronòmic Can Boix de Peramola (els dos restaurants es troben a 20 km aproximadament de la Reula); a Monferrer (13km de la Reula) s’hi troba el Restaurant Guimar.  També podeu fer parada a Cal Teo o a la Cafeteria Pinxu’s a la Seu d’Urgell, (20 km al Nord de la Reula).

Si heu dinat per la zona de Coll de Nargó, arribeu-vos a Dinosfera, el museu dels dinosaures, ubicat al mateix poble de Coll de Nargó. Aquí fareu un viatge de 70 milions d’anys per conèixer la vida dels dinosaures que van habitar aquests contrades, on s’han trobat fòssils, nius i ous.

A la zona de la Seu d’Urgell podeu visitar una exposició de tractors antics a EXPO-TRAC, el Museu del Tractor i del pagès o arribar-vos a la Seu d’Urgell a passejar pel seu centre històric i comprar als comerços locals.

Sopar: Podeu sopar en un dels restaurants participants o a l’allotjament escollit, en cas d’oferir aquest servei.

Diumenge

Diumenge ens dirigim cap a la Cerdanya. L’estoneta de cotxe que farem des dels allotjaments de l’Alt Urgell a la primera visita de la Cerdanya val la pena pels paisatges que podrem gaudir al llarg de la carretera N-260, l’eix que uneix les dues comarques.

Comencem a la Granja i Formatgeria de Montmelús, ubicada a 1600m en un petit poblet abandonat on a dia d’avui només hi viuen en Xavi i l’Helena, els artífexs de la formatgeria. Del seu ramat de cabres de pastura n’extreuen la llet per fer els formatges. Durant el bon temps, les cabres pasturen a la muntanya i només les podreu veure si hi aneu entre les 10h i les 12h. A Montmelús també hi cultiven un hort i fruiters.

Continuem les visites de diumenge amb Mas Cal Gintó, a Das, a mitja horeta de Montmelús. Aquí coneixereu la família al darrere d’una casa de pagès agrícola i ramadera, on es cultiven farratges, cereals, horta i pomes d’alta muntanya, i es crien vaques, ovelles i gallines.

Dinar: Arribeu-vos a degustar els plats de la Formatgeria de Llívia a Llívia o a Cal Jet a Ger. Tot i que encara més a prop de Cal Gintó trobem a Das1219 a Das i el restaurant Ca l’Eudald a Alp (els dos restaurants es troben a 5 minuts en cotxe).

Abans de marxar, nos us oblideu de visitar el poble de Prullans, també anomenat el balcó de la Cerdanya per les seves vistes espectaculars. O passejar pels nuclis antics de Bellver de Cerdanya i els pobles del voltant.

Si voleu fer la ruta a l’inrevés, podeu dormir, per exemple, als allotjaments més propers a l’Alt Urgell, com el Cerdanya Ecoresort a Prullans, l’Hotel Mirador a Lles de Cerdanya o el Mas Ravetllat Hotel a All. A la tarda de dissabte, si sou per la Cerdanya, podeu arribar-vos a l’estany de Puigcerdà o passejar pel centre i comprar en comerços locals on es troben els productes locals. També podeu fer activitats a la Molina (des d’esquí a l’hivern a parc d’aventura als arbres, passeigs en telecabina o circuit termal la resta de l’any) o visitar els pobles amb encant de la comarca.

Segur que després d’aquest cap de setmana, us hauran quedat molts racons, pobles, patrimoni cultural, paratges naturals i activitats a l’aire lliure per veure i fer. Us convidem a tornar i seguir explorant a fons els Pirineus.

Torna a dalt