« Rutes Benvinguts a Pagès

Assaboreix les Terres de l’Ebre en família

Públic objectiu: Famílies, foodies, turistes culturals, amants fotografia/natura.

Durada: 3 dies.

Highlights: Paisatges vinícoles, espais naturals, oliveres mil·lenàries, productes singulars, història, vins, olis, mel, arròs, animals.

Poblacions incloses (explotacions): El Perelló, la Galera i Amposta.

Accés: Per la C-12, la N-340, l’AP-7 i C-44.

Comarques (explotacions): El Baix Ebre i el Montsià.

Nota important:
Aquestes rutes us poden servir com a guia o inspiració. Les visites i activitats que trobareu en cada ruta es troben disponibles tot l’any (excepte les que així ho marquen). En podeu fer la reserva a través de la web de benvingutsapages.cat en les fitxes de cada explotació. Per a altres visites i activitats a banda, o altres dies i horaris, poseu-vos en contacte amb l’explotació corresponent. Podeu aprofitar també fer compra de productes agroalimentaris directament a les explotacions. Per a restaurants i allotjaments us recomanem que també us poseu en contacte amb cada establiment.

Aquesta ruta de les Terres de l’Ebre transcorre per les comarques del Baix Ebre i el Montsià. Una de les característiques de la ruta és que el dissabte passarem el dia a un sol municipi, el Perelló, a la comarca del Baix Ebre, on trobarem fins a quatre explotacions per a visitar. El diumenge anirem cap al sud i canviarem de comarca per anar al Montsià, ja a tocar del Delta de l’Ebre. Aquesta és una ruta eminentment familiar en la qual podreu combinar les activitats dels petits i dels grans.

DIVENDRES

On dormir: A la carretera entre el Perelló i Rasquera, frontera entre la Ribera d’Ebre i el Baix Ebre, podeu allotjar-vos a les cases rurals de Mas de Manxol i Ca Manxol Allotjaments.

Al Baix Ebre, teniu diferents opcions. A Deltebre us podeu allotjar a l’Hotel Rull, al Delta Hotel, a l’allotjament rural Casa L’Espiga i a les habitacions de l’Alberg Xanascat Deltebre i de l’Hostal Cling 43 B&B. Al Ligallo del Gànguil -Camarles, teniu l’allotjament rural Casa Josep. A la ciutat de Tortosa teniu l’Hotel Berenguer IV.

Al Montsià podeu allotjar-vos a Masdenverge,a la casa rural Can Torres. Al a Ràpita, teniu l’hotel familiar Llansola 1921.

Sopar: Podeu sopar en un dels restaurants participants o a l’allotjament escollit, en cas d’oferir aquest servei.

DISSABTE

Iniciem el dissabte a Ca Manxol, una explotació agrícola de 24 hectàrees situada a la Vall del Burgà, entre El Perelló i Rasquera, a cavall de l’Ebre i la Costa Daurada. A la finca hi veurem un conjunt que inclou un mas amb tres segles d’història, conreus de vinyes, oliveres, ametllers i fruiters. Al mas hi ha el celler, la cisterna i els antics corrals. Mantenint la tradició vitivinícola de la família, el celler Mas de Manxol elabora vins de varietats com la Garnatxa negra, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Samsó i Pixagós. A la visita podreu gaudir del passeig entre vinyes, oliveres i fruiters, i tastar els vins i l’oli que elaboren.

Sense moure’ns del terme del Perelló, ens arribem a Sidialda Natura, a 14 km de Ca Manxol. Aquesta és una explotació dedicada a la cunicultura i al conreu d’olivera. També es dediquen a l’agroturisme educatiu oferint diverses activitats com la participació en les tasques de l’explotació d’horta i els animals, com els xais, els rucs i les gallines.

A 9km de Sidialda Natura trobem el Molí d’Oli Rafeló, on fan oli d’oliva verge extra de les oliveres centenàries pròpies. Ho fan basant-se en la tradició familiar i seleccionant les millors olives. Les finques es troben dins la Reserva de la Biosfera i el molí data de 1879, on encara s’hi fa oli com el feien els padrins. La sisena generació, amb en Joan Muria al capdavant, obre el molí a les visites, oferint també un tast d’olis.

Dinar: Al mateix terme del Perelló, a 11km del Moli d’Oli Rafeló, podeu dinar a Mas d’en Curto. A la mateixa distància, però en direcció a la costa, a l’Ampolla, teniu el Bama Beach Club Restaurant, el Restaurant La Barraca i el Restaurant Lo Goleró. A Deltebre, a 23km, hi ha el Deltaic, el Mas de Prades i el Restaurant Rull. Si canviem de comarca i baixem al Montsià, a Amposta, a 25km del Molí d’Oli Rafeló, teniu el Petit Cafè.

Si no us heu allunyat del Perelló, teniu una última visita per a fer-hi: Múria Centre d’Interpretació Apícola. Són ja sis generacions de la família Muria que han continuat l’ofici d’apicultors. Des del 2011, ho fan al capdavant d’aquesta explotació apícola i centre d’interpretació de renom. Podreu visitar el centre i l’espai natural i fer diferents activitats com un tast de mels o un taller d’espelmes de cera.

Sopar: Podeu sopar en un dels restaurants participants o a l’allotjament escollit, en cas d’oferir aquest servei.

DIUMENGE

Seguim cap al sud i el diumenge el dedicarem a les explotacions de la comarca del Montsià.

Comencem a Amposta, al Molí de lo Nostre Arròs, explotació arrossera del Delta de l’Ebre. Aquest molí d’arròs porta ja quatre generacions d’ofici arrosser que es dediquen des de la sembra fins a la comercialització de diferents varietats d’arròs. El molí es troba al bell mig del Delta envoltat d’arrossars, i el podreu visitar a aprendre sobre aquest ofici i producte tan autèntic del Delta.

A 20km d’Amposta, arribem a la Galera per visitar un altre molí, però aquest és d’oli. El Molí de la Creu és el nom del molí i l’explotació oleícola que la família Porta i Ferré gestiona a la Galera. Aquí conreen varietats locals diferenciades i peculiars, com la Morruda, la Farga, la Sevillenca i la Marfil. El Molí de la Creu és molt conegut, també, per l’oli el Vilar Mil·lenari, el primer Oli d’Oliveres Mil·lenàries de Catalunya. La visita al molí, que data de 1884 i encara conserva maquinària antiga, es combina amb la visita al Museu Natural de les Oliveres Mil·lenàries de l’Arión. Durant la campanya, també podreu apuntar-vos a participar a la collita d’olives i observar tot el procés per obtenir els olis d’oliva verge extra.

Dinar: A 16km de la Galera, a Ulldecona, podeu dinar al Restaurant L’Antic Molí. A 22km, al poble de la Ràpita, teniu el Tamashi Restaurant i el Restaurant Can Batiste. I a Alcanar, a 25km de la Galera, trobareu els Restaurant Tenis Serramar i Restaurant Camping Alfacs.

Segur que després d’aquest cap de setmana, us hauran quedat molts racons, pobles, patrimoni cultural i paratges naturals per veure, com el Delta de l’Ebre, les oliveres mil·lenàries d’Ulldecona o els bonics pobles de la costa com les Cases d’Alcanar. Us convidem a tornar i seguir explorant les Terres de l’Ebre, declarades Reserva de la Biosfera l’any 2013.

Torna a dalt