« Rutes Benvinguts a Pagès

L’oleoturisme de Les Garrigues i El Segrià

Públic objectiu: Foodies, famílies, turistes culturals, amants fotografia/natura.

Durada: 3 dies.

Highlights: Paisatges de secà, cultura de l’oli, Horta de Lleida, cervesa artesana, patrimoni de la pedra seca, productes de qualitat, patrimoni agrari.

Poblacions incloses (explotacions): Arbeca, l’Albi, els Torms, Seròs, Lleida (Horta) i Almacelles.

Accés: Des de l’AP-2, l’A-2 i la N-240.

Comarques (explotacions): Les Garrigues i el Segrià.

Nota important:
Aquestes rutes us poden servir com a guia o inspiració. Les visites i activitats que trobareu en cada ruta es troben disponibles tot l’any (excepte les que així ho marquen). En podeu fer la reserva a través de la web de benvingutsapages.cat en les fitxes de cada explotació. Per a altres visites i activitats a banda, o altres dies i horaris, poseu-vos en contacte amb l’explotació corresponent. Podeu aprofitar també fer compra de productes agroalimentaris directament a les explotacions. Per a restaurants i allotjaments us recomanem que també us poseu en contacte amb cada establiment.

Aquesta ruta transcorre per gran part de la comarca de les Garrigues i una part del Segrià. A part dels paisatges característics d’oliveres, amb aquesta ruta coneixereu també l’Horta de Lleida i els paisatges característics de fruiters i cereals del Segrià del nord de Lleida. En un cap de setmana descobrireu diferents paisatges de Ponent i diferents projectes agrícoles i ramaders.

Si sou amants dels olis d’oliva verge extra, en aquesta ruta ho aprendreu tot, des dels secrets dels cultius, passant pel tast i la degustació i pels altres usos de l’oli com les làmpades. Si sou amants de la fotografia i del senderisme, no us faltaran les ganes de tornar i fer alguna de les nombroses rutes que es promocionen des dels ens d’informació turística.

DIVENDRES

On dormir: A L’Albagés teniu la casa rural Ca la Miquela. A la població de la Floresta hi ha l’allotjament rural el Castell de La Floresta. Hi ha dos allotjaments rurals més, Cal Jordi a Fulleda i Ca l’Ignàsia a La Granadella.

Sopar: Podeu sopar en un dels restaurants participants o a l’allotjament escollit, en cas d’oferir aquest servei.

DISSABTE

Comencem el matí al bressol de la varietat d’oliva arbequina, el poble d’Arbeca. Aquí anirem a la Cooperativa d’Arbeca. Cooperativa centenària, aquesta és una de les productores de l’oli d’arbequina amb DOP Les Garrigues. Des de la cooperativa, us ofereixen un passeig entre oliveres i un tast guiat de diferents olis d’oliva verge extra DOP Les Garrigues al mateix camp o a les instal·lacions. També podreu veure les antigues premses i l’agrobotiga en el que era l’antic molí de la cooperativa, ubicat a l’edifici modernista l’arquitecte del qual fou el famós deixeble de Gaudí, Cèsar Martinell.

Tot seguit ens dirigirem cap a la població de l’Albi, a 18km d’Arbeca. Aquí trobem la Granja Ous Kokoc, a l’Albi. Ous Kokoc és una explotació ramadera especialitzada en la producció d’ous de colors, element distintiu i diferenciador. Aquest projecte familiar neix el 2019 amb la Maria Josep i el seu fill Oriol. Actualment, tenen gallines de vàries races, entre elles, la Raça Prat, amb les quals van ser premiats com a criadors oficials. A la finca també tenen ramat d’ovelles i xais i diferents recursos patrimonials de pedra seca. Durant la visita, podreu conèixer aquest singular projecte i donar el biberó als corders petits o agafar els vostres propis ous. Finalitzareu amb una degustació de torradetes amb oli fet de les oliveres de la finca.

On dinar: Teniu diverses opcions properes a Ous Kokoc. Al mateix poble de l’Albi, el Restaurant Ca La Margarida. A 8km, Els Fogons de la Carme, a Cervià de Les Garrigues. A 16-17km, La Placeta Restaurant a Arbeca i el Restaurant Hostal Benet a les Borges Blanques. A 23km de l’Albi, teniu el Bar Restaurant Casal Juncosa a Juncosa de les Garrigues.

A la tarda podeu visitar el Molí dels Torms, Olicatessen, als afores del petit poble dels Torms, al bell mig de les Garrigues i a 33km d’Arbeca. Aquest projecte comença el 2004 quan dues famílies garriguenques amb una llarga tradició pagesa s’uneixen per produir un oli d’oliva verge extra ecològic de màxima qualitat, preservar el territori i tenir un impacte positiu en la comunitat. La filosofia del Molí dels Torms és la qualitat i el respecte i s’aplica en tots els processos que tenen lloc des del camp al molí i a la venda. A Olicatessen recuperen varietats autòctones d’oliveres i rehabiliten tot de patrimoni de pedra seca. Durant la visita, podreu fer des d’un taller per aprendre a fer una làmpada d’oli, a passejar per les oliveres, els marges de pedra seca i fer un tast d’olis, o preparar, en campanya, olives en conserva amb sal i herbes aromàtiques de la zona.

Sopar: Podeu sopar en un dels restaurants participants o a l’allotjament escollit, en cas d’oferir aquest servei.

DIUMENGE

De les Garrigues anem cap a la comarca veïna del Segrià.

*Durant la temporada de campanya de collita d’olives, d’octubre a desembre, podeu visitar a Seròs el Molí d’oli Aresté i Teixidó. Aquest molí d’oli té una llarga tradició familiar en l’elaboració d’oli d’oliva verge extra. Fa més de 100 anys que la família Aresté i Teixidó es dedica al cultiu, a la producció, a l’elaboració i a l’envasat d’oli. A la visita, podreu veure el molí i tastar els diferents olis. Fora de campanya, s’ofereix una visita virtual amb mitjans audiovisuals.

Ens dirigim cap als afores de Lleida ciutat per descobrir el seu pulmó verd, l’Horta de Lleida. Aquí visitarem la Granja Pifarré (Associació per a la interpretació de l’Horta de Lleida), un espai agrari per descobrir la vida de pagès d’una manera natural, autèntica i experimental. Aquesta serà sens dubte la millor manera d’introduir-vos als paisatges i a la història d’aquesta part tan important i alhora tan desconeguda de Lleida. A partir de la visita “Engranja’t”, fareu un recorregut guiat pels diferents espais de l’explotació, com l’horta, els fruiters, els estables, la granja i l’agrobotiga. La visita combina espais històrics com les quadres amb instal·lacions modernes, cosa que permet recórrer en una sola visita els processos de canvis en la vida agrària i ramadera de la ciutat de Lleida. Hi podreu observar des de vaques d’11 espècies diferents europees fins a un camp de pereres o un mas del segle XIX.

Continuem les visites en direcció nord-oest, cap a Almacelles, per visitar un altre dels projectes singulars i innovadors de la ruta, la granja cervesera Cervesa Lo Vilot. A 24km de la Granja Pifarré, ens endinsem cap a la zona d’horta d’Almacelles. Entre camps de panís, trobarem Lo Vilot, una explotació cervesera que tanca tot el cercle de producció, des de cultivar l’ordi cerveser i maltejar-lo, fins a cultivar el llúpol i reproduir els propis llevats. I tot això ho fan de manera ecològica. Durant la visita, coneixereu les instal·lacions (obrador, malteria, assecadors de llúpol, botes de segona fermentació) i els camps de llúpol i cereal (blat, ordi, sègol). Podreu finalitzar amb un deliciós tast de cerveses artesanes maridat amb productes de proximitat.

On dinar: A Almacelles mateix, podeu dinar a Zero 39 Gastro Bar. A Gimenells, a 11km de Lo Vilot, teniu el Restaurant Malena. A Almenar, a 14km, teniu Cal Ponto al Natural, Restaurant Ideal i Restaurant Mas Gabriel. A 25km, a Lleida ciutat, teniu el restaurant Utopik Gastrobar. Si us heu quedat per la zona de Seròs, al mateix poble teniu Restaurant La Fonda (Ca l’Asturià) i Bar-Restaurant La Disco, i a 5km de Seròs, podeu anar al Bar Els Tabolls d’Aitona.

Mentre us desplaceu al llarg i l’ample de la ruta, no us oblideu de parar i gaudir d’uns dels paisatges més bonics i encara poc coneguts de Catalunya, les Terres de Lleida. Us hauran quedat moltes coses per veure, així que no trigueu a tornar.

Torna a dalt