« Rutes Benvinguts a Pagès

Les varietats locals de l’Urgell i La Segarra

Públic objectiu: Foodies, famílies, turistes culturals, amants fotografia/natura.

Durada: 3 dies.

Highlights: Paisatges de secà, terra de castells, vistes panoràmiques, productes singulars, fruits secs, embotits, formatges ecològics, plantes aromàtiques, llegums de varietats locals.

Poblacions incloses (explotacions): Tornabous, Torà, Biosca, Sant Domí-Sant Guim de Freixenet i Claret de Torà.

Accés: Per l’A-2, C-14, C-25.

Comarques (explotacions): L’Urgell i la Segarra.

Nota important:
Aquestes rutes us poden servir com a guia o inspiració. Les visites i activitats que trobareu en cada ruta es troben disponibles tot l’any (excepte les que així ho marquen). En podeu fer la reserva a través de la web de benvingutsapages.cat en les fitxes de cada explotació. Per a altres visites i activitats a banda, o altres dies i horaris, poseu-vos en contacte amb l’explotació corresponent. Podeu aprofitar també fer compra de productes agroalimentaris directament a les explotacions. Per a restaurants i allotjaments us recomanem que també us poseu en contacte amb cada establiment.

La ruta passa per explotacions de l’Urgell i la Segarra. Teniu dues opcions, una que surt el dissabte des de l’Urgell i va cap a l’est, i l’altra que inicia el dissabte des de la Segarra i puja cap al nord de la comarca. Les dues comparteixen dissabte tarda i diumenge. transcorre d’est a oest passant per les comarques de la Segarra, l’Urgell, el Pla d’Urgell i la Noguera.

Les varietats locals i els formatges i embotits artesans són els protagonistes d’aquesta ruta, que alhora es combina amb la possibilitat de collir hortalisses i aromàtiques o fer un taller de llet d’ametlla amb les visites culturals a castells, pobles medievals o viles closes.

OPCIÓ A

DIVENDRES

On dormir: A la Segarra trobareu habitacions a Turisme Rural cal Miramunt a Claret de Torà i, a la comarca veïna de la Noguera, a l’Hotel Rural Ca l’Agustina a Preixens. A l’Urgell, teniu cases rurals a L’Antiga – Habitatge Turístic a Tàrrega, a Ca la Bet a Claravalls i un apartament al Pati de ca l’Espadenyer, a Vallbona de les Monges. A la comarca veïna del Pla d’Urgell, trobareu les cases rurals Casa Olivé a Castellnou de Seana i la Teuleria de Linyola a Linyola.

Sopar: Podeu sopar en un dels restaurants participants o a l’allotjament escollit, en cas d’oferir aquest servei.

DISSABTE

Comencem la ruta per l’Urgell i anem cap a la població de Tornabous a visitar Ametlles Masia Sinyó. Pagesos i productors d’ametlla dolça, l’Esther i l’Antoni us guiaran pels camps d’ametllers, on ho aprendreu tot sobre aquest fruit sec tan saludable i descobrireu la seva vessant més gastronòmica amb un taller d’elaboració de llet d’ametlla. Masia Sinyó només obren de febrer a octubre (excepte a l’agost).

Canviem de comarca i anem cap a la veïna Segarra, on continuarem visitant explotacions la resta del cap de setmana. Comencem amb Antiga Casa Magí a Torà. La trobem a 45km de Tornabous. Elaboradors d’embotits artesans, sense sulfits ni additius artificials, aquí podreu conèixer tot el procés de la carn, des de l’escorxador de xai i porc, passant per la sala d’elaboració i finalitzant amb una degustació dels productes que elaboren.

On dinar: A la veïna Noguera, a 23km de Torà, teniu el restaurant Lo Ponts, a la població de Ponts. A Tàrrega, la capital de l’Urgell, a 35km de Torà, teniu La Cava i el Restaurant Niam. Si veniu de Tornabous, trobareu Tàrrega a 12km. També des de Tornabous, a menys de 28km teniu el Restaurant La Llosa de Cubells a Cubells, Rocallaura Cafè a Rocallaura, Vallbona Cafè a Vallbona de les Monges o Cal Menut a Belianes.

Seguim amb les explotacions de la Segarra. El dissabte a la tarda el guardem per anar a Claret de Torà al Parc de les Olors de Claret. El Parc és una finca productora de plantes aromàtiques i medicinals i productes elaborats amb les mateixes, com infusions, herbes culinàries o productes cosmètics. A partir de 2021, a la finca s’incorporen gallines i ovelles per tal de tancar el cicle productiu. Actualment, també produeixen horta ecològica i planter. Durant la visita, en Francesc us guiarà per la finca i l’horta, explicant-vos-en tots els secrets del cultiu. Acabareu amb un petit tast d’infusions i altres productes i, fins i tot, un berenar o un vermut amb productes locals.

Sopar: Podeu sopar en un dels restaurants participants o a l’allotjament escollit, en cas d’oferir aquest servei.

DIUMENGE

Diumenge al matí anirem cap al poble de Anirem a Biosca per conèixer l’explotació Aubagueta, explotació ramadera familiar que elabora formatges ecològics de la llet del propi ramat de 300 cabres. Ofereixen tot un ventall de diferents tipus de formatges, com els frescs, els tendres, els semi-curats i els curats. Durant la visita, l’Imma us guiarà per la granja i podreu fer un tast de productes.

On dinar: A la veïna Noguera, a 21km de Biosca, teniu el restaurant Lo Ponts, a la població de Ponts. A Tàrrega, la capital de l’Urgell, a 34km de Biosca, teniu La Cava i el Restaurant Niam.

La tarda de dissabte és ideal per anar a conèixer els magnífics racons de la Segarra. Un dels elements més destacables són els castells, com els que discorren seguint el curs del riu Sió i que són coneguts com a castells de frontera, ja que van formar part de la línia fronterera entre el món àrab i el cristià en l’època de la Reconquesta i la repoblació de les terres de la zona. Alguns d’aquests castells són visitables per dins, com el Castell de Florejacs o el de les Pallargues. N’hi ha altres que podeu admirar per l’exterior, com el bonic Castell de l’Aranyó, on va néixer l’escriptor Manuel de Pedrolo el 1918. Tampoc us podeu perdre la vila closa de Montfalcó Murallat, un impressionant llogaret al capdamunt d’un turó amb vistes a 360º.

Segur que després d’aquest cap de setmana, us hauran quedat molts racons, pobles, patrimoni cultural i paratges naturals per veure. Us convidem a tornar i seguir explorant les Terres de Lleida.

 

OPCIÓ B

DIVENDRES

On dormir: A la Segarra trobareu habitacions a Turisme Rural cal Miramunt a Claret de Torà i, a la comarca veïna de la Noguera, a l’Hotel Rural Ca l’Agustina a Preixens. A l’Urgell, teniu cases rurals a L’Antiga – Habitatge Turístic a Tàrrega, a Ca la Bet a Claravalls i un apartament al Pati de ca l’Espadenyer, a Vallbona de les Monges. A la comarca veïna del Pla d’Urgell, trobareu les cases rurals Casa Olivé a Castellnou de Seana i la Teuleria de Linyola a Linyola.

Sopar: Podeu sopar en un dels restaurants participants o a l’allotjament escollit, en cas d’oferir aquest servei.

DISSABTE

Comencem la ruta a Sant Guim de Freixenet, a la Segarra. Anirem a Casa Martí, una explotació agrícola i ramadera familiar al petit poblet de Sant Domí (Sendomí), al terme de Sant Guim. A Casa Martí cultiven cereals i llegums. Durant la visita, podreu passejar pels horts per collir productes i pels espais de pastura de les vaques, a les quals també podreu donar de menjar. La primavera és la millor època per descobrir l’estrella dels llegums, el cigronet de la Segarra. A l’acabar les visites, tastareu els cigrons, en hummus o guisats.

Tot seguit anirem fins a Torà (Segarra) a visitar Antiga Casa Magí. La trobem a 23km de Casa Martí. Elaboradors d’embotits artesans, sense sulfits ni additius artificials, aquí podreu conèixer tot el procés de la carn, des de l’escorxador de xai i porc, passant per la sala d’elaboració i finalitzant amb una degustació dels productes que elaboren.

On dinar: A la veïna Noguera, a 23km de Torà, teniu el restaurant Lo Ponts, a la població de Ponts. A Tàrrega, la capital de l’Urgell, a 35km de Torà, teniu La Cava i el Restaurant Niam.

El dissabte a la tarda anirem a Claret de Torà al Parc de les Olors de Claret. A 7km de Torà, el Parc és una finca productora de plantes aromàtiques i medicinals i productes elaborats amb les mateixes, com infusions, herbes culinàries o productes cosmètics. A partir de 2021, a la finca s’incorporen gallines i ovelles per tal de tancar el cicle productiu. Actualment, també produeixen horta ecològica i planter. Durant la visita, en Francesc us guiarà per la finca i l’horta, explicant-vos-en tots els secrets del cultiu. Acabareu amb un petit tast d’infusions i altres productes i, fins i tot, un berenar o un vermut amb productes locals.

Sopar: Podeu sopar en un dels restaurants participants o a l’allotjament escollit, en cas d’oferir aquest servei.

DIUMENGE

Diumenge al matí anirem cap al poble de Anirem a Biosca per conèixer l’explotació Aubagueta, explotació ramadera familiar que elabora formatges ecològics de la llet del propi ramat de 300 cabres. Ofereixen tot un ventall de diferents tipus de formatges, com els frescs, els tendres, els semi-curats i els curats. Durant la visita, la Imma us guiarà per la granja i podreu fer un tast de productes.

On dinar: A la veïna Noguera, a 21km de Biosca, teniu el restaurant Lo Ponts, a la població de Ponts. A Tàrrega, la capital de l’Urgell, a 34km de Biosca, teniu La Cava i el Restaurant Niam.

La tarda de dissabte és ideal per anar a conèixer els magnífics racons de la Segarra. Un dels elements més destacables són els castells, com els que discorren seguint el curs del riu Sió i que són coneguts com a castells de frontera, ja que van formar part de la línia fronterera entre el món àrab i el cristià en l’època de la Reconquesta i la repoblació de les terres de la zona. Alguns d’aquests castells són visitables per dins, com el Castell de Florejacs o el de les Pallargues. N’hi ha altres que podeu admirar per l’exterior, com el bonic Castell de l’Aranyó, on va néixer l’escriptor Manuel de Pedrolo el 1918. Tampoc us podeu perdre la vila closa de Montfalcó Murallat, un impressionant llogaret al capdamunt d’un turó amb vistes a 360º.

Segur que després d’aquest cap de setmana, us hauran quedat molts racons, pobles, patrimoni cultural i paratges naturals per veure. Us convidem a tornar i seguir explorant les Terres de Lleida.

Torna a dalt