El paisatge, la història i la cultura et permeten descobrir la tradició i els costums d’un territori. Però, si vols experimentar-lo amb tots els sentits, la clau és la gastronomia. La cuina et permet interactuar i conèixer a fons un territori i Cataluna, sens subte, és un lloc per ser assaborit amb tots els sentits. Per això, durant quatre dies, un grup d’influencers, convidats per l’Agència Catalana de Turisme, van descobrir els sabors i les aromes de Catalunya amb diferents visites i activitats dins d’un recorregut per dues zones de Catalunya: Costa Brava i Costa Barcelona.
Dos itineraris molt lligats a les propostes de Benvingut a Pagès, un projecte per descobrir la pagesia catalana que s’ha consolidat amb dos formats diferents: La festa, un cap de setmana de portes obertes a explotacions agrícoles, ramaders i pesqueres, i Tot l’any, una oferta permanent d’experiències i propostes per a tota la família.
Una doble proposta gastroturística per als influencers que ara et reproduïm perquè tu també puguis redescobrir la cuina i la gastronomia catalanes. No deixis passar l’oportunitat de sentir-te com un autèntic foodie!
Costa Brava, marcats per la tramontana
Un recorregut per l’Alt i el Baix Empordà, una zona marcada per la tramontana, els plats de mar i muntanya, i l’alta cuina. Una passejada per una zona litoral amb productes locals tant reconeguts com les anxoves de l’Escala, l’arròs de Pals, les gambes de Palamòs i vins de cabernet. Oi que ha se’t fa la boca aigua, només de pensar-hi… Doncs, som-hi!
Per començar, et proposem obrir la ruta, precisament, entre les vinyes i oliveres d’un dels cellers més emblemàtics de la DO Empordà, La Vinyeta, per descobrir els seus vins i les seves propostes d’enoturisme durant un esmorzar de pagès. Tot i ser un celler petit, ha estat reconegut pel seu compromís amb el territori, així com també per la seva variada i rica oferta de propostes d’enoturisme. Continua la descoberta per la zona amb un recorregut urbà, a Figueres, per tastar tapes clàssiques d’avantguarda: la sommelier Laura Masramon et proposa tres itineraris diferents per assaborir un receptari influenciat per la nouvelle cuisine, elaborat amb productes locals i acompanyat de vins de la zona.
Els productes de quilòmetre zero també són els protagonistes del menú del restaurant de l’hotel Mas Lazuli, un antic convent del segle XI envoltat de camps d’oliveres i vinyes, on pots fer parada i fonda abans de començar la segona jornada del recorregut gastronòmic per la Costa Brava. Ha arribat el moment de fer una mica d’exercici per visitar alguns dels encantadors pobles medievals de l’Empordant com Pals i Peratallada. Et recomanem l’opció de fer-ho en burricleta! Sí, a Ocitània, tens la possibilitat d’agafar una d’aquestes bicicletes rurals elèctriques i pedalar sense grans esforços per gaudir del paisatge. Ep!, que toca fer parada a Palau-sator, concretament a Fontclara, una finca d’oliveres centenàries on t’explicaran tot el procés des de l’oliva fins a l’oli.
Plats i productes de proximitat
Amb tantes emocions, ja se’ns ha fet hora de dinar. I, com no pot ser d’una altra manera, la proposta és un restaurant on trobaràs plats elaborats amb productes de proximitat i on, a més, podràs degustar sidra artesana feta amb les pomes que ells mateixos conreen. Parlem de la sidreria-restaurant Mooma, també a Palau-sator, un espai inclòs dins el projecte Benvinguts a Pagès. Un espai únic en un entorn únic…
Per anar acabant la descoberta empordanesa, pots optar per visita l’Espai del peix, a Palamós, on t’ho explicaran tot de la cuina marinera i els plats tradicionals dels pescadors de la zona. I, sense moure’t de la població pesquera, fes un tast dels productes de la llotja i els vins de l’Empordà a bord d’una embarcació tradicional amb La Gastronòmica. Torna a ser hora de descansar de tantes emocions i aquest cop et recomanem un hotel en una autèntica masia catalana del segle XIV, a les rodalies del massís de les Gavarres, molt aprop de les espectaculars cales de la Costa Brava: l‘Hotel Boutique de Sol, a Vall-llobrega.
Iniciem la jornada amb una visita a una granja familiar sostenible: agricultura regenerativa amb un ramat d’ovelles. A Mas Casas Cruïlles, inclòs al programa de Benvingut a Pagès, podràs omplir el cistell (i el rebost) de productes propis com làctics, carn de xai, llana i cosmètica natural a base de llet d’ovella. Una experiència propera i emocionant per cloure la nostra ruta foodie per la Costa Brava, un mar i muntanya de sensacions i sabors. Abans, però, no pots marxar sense fer un últim àpat, al restaurant El Teatre de Regencós, que et permetrà endur-te la memòria gustativa de les receptes tradicionals de la cuina empurdanesa.
Costa Barcelona, un Maresme més que mariner
Anar una mica més cap al sud. Entre el Mediterrani i la Cordillera Litoral, les poblacions de la comarca del Maresme ens delecten amb productes locals de la terra (tomàques, pèsols, maduixes…!) i del mar, ben regats amb els vins blancs de la DO Alella. Uns vins aromàtics i lleugers d’una de les denominacions més petites i antigues que existeixen. Comencem la descoberta d’una zona plena de records mariners.
La primera parada és al Far de Capaspre, a Calella, on, amb unes vistes espectaculars, on pots fer una activitat enograstronòmica (tast de comarca -productes i vins de la zona- a cegues) a càrrec de Caram Caram i Viemocions. Per a l’allotjament, a tant sols uns quilòmetres, es pot optar per l’Hotel Boutique Vila Arenys de Mar, un gran casa senyorial del segle XIX d’estil modern i avantguardista. Però abans de descansar, segur que tornes a tenir gana. En ple centre de la vila marinera i amb una carta mediterrània i plena de productes de proximitat, sostenibles i slowfood, trobaràs el Blau de Mar, segur que t’agradarà!
Tradició pesquera
Per començar la jornada següent, res millor que una visita al port pesquer i les drassanes, a càrrec de l’associació El Moll d’Arenys, que et permetrà descobrir la tradició pesquera de la localitat. I del mar al camp, perquè l’itinerari que et recomanem passa ara per Cal Marpons, una explotació agrícola, inclosa al programa Benvinguts a Pagès, on podràs tastar les famoses maduixes del Maresme. Tot seguit, és el moment de parlar de vins i al celler Alta Alella (DO Alella) en podràs tastar de boníssims. Un espai vinícola on també pots optar per fer algunes de les visites i maridatges que organitzen.
I fins aquí el viatge enogastroturístic que t’hem proposat per dos itineraris del litoral català que et permetran veure (i viure) amb uns altres ulls les poblacions, la història i la cuina de la Costa Brava i del Maresme o Costa Barcelona. Esperem que vagi de gust i t’animem a continuar redescobrint tots els sabors de la nostra terra.