Blog

Quatre rutes per descobrir el món de les abelles

15 de maig de 2023

Quatre rutes per descobrir el món de les abelles

Quan pensem en abelles, sempre les relacionem amb la producció de mel i cera. Però sovint oblidem que aquests insectes ens aporten molt més: ens aporten vida! Sí, les abelles no sols produeixen un aliment preuat i dolc com la mel, sinó que, amb la seva tasca polinitzadora, també ajuden a que se’n produeixin molt més: exactament més d’una tercera parts dels aliments que consumim. Vaja que sense abelles tindríem una dieta molt avorrida (adéu diversitat alimentària) i, el que és més important, sense els nutrients necessaris. I per això, com no podia ser d’una altra manera, les abelles tenen el seu propi Dia Mundial en el calendari de Nacions Unides, amb el que es vol, sobretot, concienciar de la seva contribució al desenvolupament sostenible i, alhora, alertar dels perills que amenacen la seva supervivència: contaminació, pesticídes, espècies invasores…

Trencada una llança a favor dels nostres insectes grocs i negres preferits, ens endinsem ara en la recerca de propostes de Benvinguts a Pagès que ens permetin conèixer de més a prop la tasca vital de les abelles.

Mas Buret, mel de quilòmetre zero

La mel de Mas Buret, a Santa Margarida de Montbui, prové d’uns 300 abellars distribuïts en paratges naturals de diferents zones del país (Anoia, Penedès, Bages, Cerdanya) per recollir el millor nèctar. Tota la producció és artesana, des de la recol·lecció a l’envasament i aposten per fer servir únicament mel de producció pròpia. Si et decideixes a visitar-los, podràs veure de prop algunes de les arnes que tenen, però també t’explicaran com i on viuen les abelles, quines eines fan servir els apicultors i com s’extreu la mel. D’aquesta manera, podràs saber-ho tot d’aquests insectes llaminers, però te n’avancem alguna cosa: hi ha abelles reina, que viuen entre 3 i 5 anys; abelles obreres, que només viuen unes quantes setmanes; i abegots, que són eliminats després de fecundar la reina. Vols saber-ne més?

Visites guiades. De dilluns a diumenge (excepte dissabte), de 10 a 19 h. Preu: 1,50 € – 2,50 € (amb tast de mel). Cal fer reserva prèvia. Entre 10 i 25 persones. Inclou visita a un antic molí de pedra de gran valor històric. Reserva la teva visita

Muria, mel d’altíssima qualitat

Sis generacions d’apicultors al Baix Ebre que, amb la voluntat de continuar divulgant el món de l’apicultura, fa uns anys van obrir el Centre d’Interpretació Apícola. Mestres artesans de la mel, han apostat per l’elaboració de productes apícoles d’alta qualitat. Si passes pel seu espai del Perelló, descobriràs curiositats apassionants de la vida de les abelles, com és l’ofici de l’apicultor i tot el procés de producció de la mel. També et podràs vestir d’apicultor i un professional t’ensenyarà les seves tasques a l’arnar divulgatiu. Amb una mica de sort veuràs la reina i com neix alguna abella potser… Per anar posant-te el dia i saber com són de treballadores les abelles, t’expliquem que per produir un quilo de mel una abella ha de visitar uns quatre milions de flors, el que representa volar una distància equivalent a donar la volta al món quatre vegades!

Visites Centre d’Interpretació Apícola. De dimecres a diumenge, de 10 a 12 h. Preu: 13 €. Màxim 20 persones. Cal fer reserva prèvia

El Remei, la casa de la mel

Amb les muntanyes de Prades i una flora silvestre variada (farigola, lavanda, romaní, sajolida, etc.) de teló de fons, la mel del Remei és pura, aromàtica i natural, i està elaborada amb mètodes artesans. I, si el que busques és endinsar-te de ple en el món de l’apicultura, aquesta és la teva opció. A La Casa de la Mel, de Mel el Remei, organitzen activitats relacionades amb l’apicultura, que et permetran conèixer les abelles i el seu entorn (sabies que en una colònies d’abelles poden viure gairebé 60.000 individus?). Però també podràs saber per què hi ha diferents aromes, colors i gustos i de mel, mentre observes en directe l’anar i venir dels insectes. Si vols ser apicultor per un dia, pots triar entre les moltes propostes de La Casa de la Mel, a Alcover (Alt Camp): visita al museu, tast de mels, tast de begudes de mel, taller d’espelmes de cera verge d’abella o safari d’abelles. Com que nosaltres som aventurers de mena, ens decantarem per detallar-te aquesta última opció.

Safari d’abelles. Vesteix-te d’apicultor i aprèn com treballen les abelles i com és el procés d’extracció de la mel. De dilluns a diumenge, de 10 a 18 h. Preu: 25 € (adults) i 15 € (infants de 4 a 10 anys). De 2 a 15 persones. Cal concertar visita

Cal Fuster, el fascinant món de les abelles

La masia té un enfocament autosuficient (disposen de plaques solars fotovoltaiques) i ecològic en un entorn privilegiat, lliure de contaminació i a més de nou quilòmetres del poble més proper. A més d’apicultura, també conreen safrà, elaboren pa i tenen hort propi. Són uns apassionats de les abelles, uns insectes que treballen sense descans dia i nit i que són únics als regne animal, ja que es fabriquen el seu propi menjar! A Cal Fuster, a més, tenen un peculiar estil de treball amb les abelles: parlen molt amb elles, els canten i els posen música clàssica… Si els visites, recorda que les abelles, tot i ser éssers sociables, piquen més sovint les persones violentes de gest i paraula i no els agrada gens ni mica les olors fortes (res de perfum!). A Cal Fuster treballen amb una abella negra autòctona, que se suposa que és la més adaptada al medi i la més rústica. La vols conèixer?

Visita guiada i degustació de mel. Inclou un taller d’elaboració d’espelmes per als nens. Dissabte i diumenge, d’11 a 14 h. Preu: 12 €. De 5 a 15 persones. Recorda fer reserva prèvia

Etiquetes: abella, apicultura, flors, gastronomia

Veure el video

Ho organitza

Hi col·labora

Успейте воспользоваться бонусами в 1win. Простая регистрация, актуальное зеркало и промокоды ждут вас. Время играть и выигрывать! .

Aconsegueix l'oportunitat de girar els rodets sense risc i guanyar premis reals. Els girs gratuïts (фриспины за регистрацию) et permeten jugar de franc i augmentar les teves possibilitats d'aconseguir un gran premi.

.