fbpx

Disculpa, pero esta entrada está disponible sólo en Catalán. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Públic objectiu: Famílies, foodies, amants fotografia/natura.

Durada: 3 dies

HighlightsHorta, ramaderia, petites explotacions familiars, explotacions turístiques i educatives, agricultura ecològica, varietats tradicionals, vins DO Alella, formatges, restaurants vegetarians, restaurants Slowfood, parcs naturals.

Poblacions incloses: Palafolls, Calella, Vallgorguina, Canyamars (Dosrius), Sant Antoni de Vilamajor, Cabrera de Mar, Vilassar de Mar, Tiana.

Accés: AP-7, N-II, C-35, C-32.

Nota important:
Aquestes rutes estan pensades per a fer-les tant durant l’1 i 2 de juny en el marc del Benvinguts a Pagès com la resta de caps de setmana fins al Benvinguts 2020. Recordeu que les portes obertes i degustacions gratuïtes, els menús Benvinguts a Pagès i les ofertes concretes d’allotjament només seran vigents els dies 1 i 2 de juny. La resta de l’any, les visites a les explotacions poden tenir o no un cost i poden requerir o no reserva prèvia. Us recomanem que us poseu en contacte amb les diferents empreses de la ruta per a gaudir-la plenament fora del marc del cap de setmana de l’1 i 2 de juny.
La següent ruta passa per dues comarques, el Vallès Oriental i el Maresme. Surt de la part nord del Maresme per endinsar-se al Vallès i tornar cap al sud de la costa del Maresme.

L’Horta és segurament la protagonista indiscutible d’aquesta ruta. I és que som en una de les zones catalanes més privilegiades per al conreu d’hortalisses i fruites per la riquesa dels seus sòls. Les explotacions ramaderes i els vins de la DO Alella acaben arrodonint una ruta que té el Montnegre, el Montseny i la serralada de Marina com a companys de viatge.

Divendres

On dormir: Al Vallès Oriental teniu diferents opcions, com habitacions a Masia Can Canal, a Llinars del Vallès, i l’Hotel Molí de la Torre a Bigues i Riells, o cases rurals a Can Gual Agroturisme a l’Ametlla del Vallès i La Polvoreria, també a Bigues i Riells. Al Maresme, teniu habitacions a Vila Arenys Hotel, La Premsa by Pillow i Hostal Portofino, els tres allotjaments a Arenys de Mar.

Sopar: Podeu sopar en un dels restaurants participants o a l’allotjament escollit, en cas d’oferir aquest servei.

Dissabte

En aquesta ruta hi ha força explotacions per a visitar. Perquè us sigui més fàcil visitar-les en un dissabte, us proposem dos opcions. L’opció 1 es concentra en explotacions d’horta del Maresme. L’opció 2 conté explotacions ramaderes tant del Vallès Oriental com del Maresme. I també podeu fer una combinació de les dues opcions o tornar un altre dia i fer-les totes.

Opció 1.

A Palafolls, al Maresme, trobareu Horta Ecològica Pla de Munt. Aquesta explotació familiar ja van per la tercera generació de pagesos. El 2007 inicien la reconversió cap a l’agricultura ecològica. Ofereixen el producte directament al consumidor final es de la mateixa agrobotiga situada a la finca, convençuts de la necessitat de tenir models agrícoles que fomentin viure de l’agricultura de manera digna, el producte de temporada, i la relació directa i transparent amb els clients. Amb una finca de més de 5ha, algunes d’elles en hivernacle, en Miquel i la Sílvia produeixen hortalisses com enciams, espinacs, col kale, espàrrecs verda, fonoll o aromàtiques.

Continuem el matí cap a Calella, a 14km de Palafolls, per conèixer Márquez Horticultors i Agrogust. És una empresa familiar dedicada a la producció de tomàquets de qualitat certificada. S’hi dediquen des de 1983, quan van esdevenir una de les primeres instal·lacions de cultiu hidropònic a Catalunya. Cultiven tomàquets de les varietats Monterosa, Montserrat, Rebel·lió, Cor de Bou, i elaboren melmelades de tomàquets, patés de tomàquets secs i salses, entre d’altres, a l’obrador ubicat entre les plantacions. Actualment són uns dels principals productors de la regió i el principal de la comarca.

Opció 2

A 22km de Calella, si heu visitat les explotacions d’horta abans, trobareu l’Aula Aula Entorn Rural Can Plana. Ubicats a Vallgorguina, en dues de les masies més antigues del poble, a Can Plana són pagesos de tota la vida. Actualment tenen un ramat d’unes 250 ovelles i unes 50 cabres de pastura. En aquesta explotació també disposen d’una aula on reben tant escolars com famílies i grups.

Continuem cap a la La Granja Can Gel. Viu Can Gel!. Aquesta granja es troba situada a Canyamars (Dosrius), a 25km de Vallgorguina. Can Gel, una finca de 134ha, es dediquen  a la producció de llet des de 1910. Viu Can Gel! És el projecte educatiu i lúdic que neix el 2014 en unes noves instal·lacions a la mateixa finca. Des d’aquí, els responsables de de Can Gel acosten el dia a dia d’una granja lletera a tots els públics.

Finalitzem les visites de dissabte a la Granja Can Bordoi, a Sant Antoni de Vilamajor, a 15km de Can Gel. Can Bordoi és una granja familiar de vaques de llet. Aquí neix la Formatgeria Mogent, en la qual s’elaboren i es comercialitzen els productes làctics Mogent. De tenir només llet per a consum propi, la família passa a pasteuritzar i a servir llet envasada als veïns i, finalment, a crear una formatgeria i una agrobotiga pròpia.

Dinar: Podeu anar a fer un menú Benvinguts a Pagès a la zona del Vallès Oriental, als restaurants SlowFood com Esbiosfera Restaurant Ecovegetarià a Cardedeu, a Llerona al Restaurant Terra, a la Garriga al Restaurant Vinòmic, i a Granollers a L’Artesanal. També podeu anar a la Torreta-La Roca del Vallès al Pla Restaurant, o a Santa Eulàlia de Ronçana al Restaurant La Mama. Tots els restaurants es troben entre 3km i 18km de Can Bordoi. Al Maresme, a 30km de Can Bordoi, teniu el restaurant Les 13 a Arenys de Mar.

Durant la tarda, no us deixeu de visitar i passejar pels espais naturals més importants de la zona, com el Parc Natural del Montnegre o el Parc Natural del Montseny. Al Montnegre, a banda de respirar natura, hi podreu conèixer vestigis ibers. Al Montseny, Reserva de la Biosfera, hi podreu visitar diferents espais i recursos naturals, arquitectònics i museístics.

Sopar: Podeu sopar en un dels restaurants participants o a l’allotjament escollit, en cas d’oferir aquest servei.

Diumenge

El diumenge transcorre per la part sud del Maresme. Iniciem les visites a Cabrera de Mar. Aquí podreu visitar La Magalla, una cooperativa de treball associat amb en Camil i l’Alfred al capdavant. Ells són pagesos que fa anys van apostar per l’agroecologia i la sobirania alimentaria conreant verdura i fruita ecològica de temporada. Des de la Magalla, recuperen varietats tradicionals d’horta del Maresme i el Vallès.

Seguim la ruta cap a Vilassar de Mar per conèixer el projecte del El Petit Bané. A 7km de la Magalla, trobem aquesta explotació d’horta ecològica i certificada on planten cultius de temporada (pèsols, carxofes, calçots, enciams). També recuperen llavors antigues i poc conegudes com la mizuna, la mostassa, les nyàmeres, el colirave i el fonoll. Aquest és un projecte d’agricultura sense pressa, que aposta per la qualitat a preu just i promou la biodiversitat local a partir del cultiu de plantes i arbres a l’entorn.

Ens arribem fins a Tiana, a 19km del Petit Bané. Aquí podrem visitar dos projectes. El primer és el Celler Quim Batlle, el projecte vitivinícola d’en Joaquim Batlle, que segueix les passes del pare i l’avi per cultivar les varietats autòctones tradicionals de la D.O. Alella; la Pansa Blanca, la Garnatxa Blanca i la Picapoll. Quim Batlle elabora vins ecològics amb molta personalitat pròpia fruit del bon saber fer amb aquestes varietats, i ho fa sota la marca Foranell. El celler es troba al mig de la finca, a 308m d’altitud, amb 3ha de vinyes plantades en pendents i terrasses pedregoses.

Al mateix poble de Tiana coneixerem a la Cristina, la responsable de Melmelària. Aquest és un projecte de cultiu de fruites i verdures de temporada que transforma en melmelades, gelees i chutneys artesans al seu petit obrador. Melmelària disposa d’una setantena de sabors, alguns tan sorprenents com aranja amb pastanaga i cardamom, taronja al rom, carbassó i gingebre, ceba tendra amb cúrcuma i vi blanc, nespra a les 5 espècies, meló i síndria, ceba al perfum de farigola o albercoc amb romaní i avellana.

Dinar: Podeu anar a fer un menú Benvinguts a Pagès al Maresme, a Cabrils,  al restaurant Tempo de l’Hort, a 17km  de Tiana. O al Vallès Oriental, al Pla Restaurant a la Torreta-La Roca del Vallès, a 22km de Tiana, o a L’Artesanal, a Granollers, també a 22km de Tiana.

Després de dinar, acosteu-vos a caminar per la Serralada de Marina, un espai verd molt proper a tota la zona metropolitana. Rica en patrimoni natural, el patrimoni històric hi té també un elevat protagonisme. Espais com la Cartoixa de Montalegre, que té els orígens al 1405, i on encara hi viu una comunitat de monjos de clausura. Tot i no ser visitable, els exteriors ja valen la pena, i es troba protegida com a Bé Cultural d’Interès Local.

Segur que després d’aquest cap de setmana, us hauran quedat molts racons, pobles, patrimoni cultural, paratges naturals i activitats a l’aire lliure per veure i fer. Us convidem a tornar i seguir explorant a fons la Costa de Barcelona.

« Totes les rutes

Torna a dalt