fbpx

Désolé, cet article est seulement disponible en Catalan. Pour le confort de l’utilisateur, le contenu est affiché ci-dessous dans une autre langue. Vous pouvez cliquer le lien pour changer de langue active.

Públic objectiu: Famílies, foodies, amants fotografia/natura.

Durada: 3 dies

HighlightsHorta, ramaderia, petites explotacions familiars, explotacions turístiques i educatives, agricultura ecològica, varietats tradicionals, vins DO Alella, formatges, restaurants vegetarians, restaurants Slowfood, parcs naturals.

Poblacions incloses: Palafolls, Calella, Vallgorguina, Canyamars (Dosrius), Sant Antoni de Vilamajor, Cabrera de Mar, Vilassar de Mar, Tiana.

Accés: AP-7, N-II, C-35, C-32.

Nota important:
Aquestes rutes estan pensades per a fer-les tant durant l’1 i 2 de juny en el marc del Benvinguts a Pagès com la resta de caps de setmana fins al Benvinguts 2020. Recordeu que les portes obertes i degustacions gratuïtes, els menús Benvinguts a Pagès i les ofertes concretes d’allotjament només seran vigents els dies 1 i 2 de juny. La resta de l’any, les visites a les explotacions poden tenir o no un cost i poden requerir o no reserva prèvia. Us recomanem que us poseu en contacte amb les diferents empreses de la ruta per a gaudir-la plenament fora del marc del cap de setmana de l’1 i 2 de juny.
La següent ruta passa per dues comarques, el Vallès Oriental i el Maresme. Surt de la part nord del Maresme per endinsar-se al Vallès i tornar cap al sud de la costa del Maresme.

L’Horta és segurament la protagonista indiscutible d’aquesta ruta. I és que som en una de les zones catalanes més privilegiades per al conreu d’hortalisses i fruites per la riquesa dels seus sòls. Les explotacions ramaderes i els vins de la DO Alella acaben arrodonint una ruta que té el Montnegre, el Montseny i la serralada de Marina com a companys de viatge.

Divendres

On dormir: Al Vallès Oriental teniu diferents opcions, com habitacions a Masia Can Canal, a Llinars del Vallès, i l’Hotel Molí de la Torre a Bigues i Riells, o cases rurals a Can Gual Agroturisme a l’Ametlla del Vallès i La Polvoreria, també a Bigues i Riells. Al Maresme, teniu habitacions a Vila Arenys Hotel, La Premsa by Pillow i Hostal Portofino, els tres allotjaments a Arenys de Mar.

Sopar: Podeu sopar en un dels restaurants participants o a l’allotjament escollit, en cas d’oferir aquest servei.

Dissabte

En aquesta ruta hi ha força explotacions per a visitar. Perquè us sigui més fàcil visitar-les en un dissabte, us proposem dos opcions. L’opció 1 es concentra en explotacions d’horta del Maresme. L’opció 2 conté explotacions ramaderes tant del Vallès Oriental com del Maresme. I també podeu fer una combinació de les dues opcions o tornar un altre dia i fer-les totes.

Opció 1.

A Palafolls, al Maresme, trobareu Horta Ecològica Pla de Munt. Aquesta explotació familiar ja van per la tercera generació de pagesos. El 2007 inicien la reconversió cap a l’agricultura ecològica. Ofereixen el producte directament al consumidor final es de la mateixa agrobotiga situada a la finca, convençuts de la necessitat de tenir models agrícoles que fomentin viure de l’agricultura de manera digna, el producte de temporada, i la relació directa i transparent amb els clients. Amb una finca de més de 5ha, algunes d’elles en hivernacle, en Miquel i la Sílvia produeixen hortalisses com enciams, espinacs, col kale, espàrrecs verda, fonoll o aromàtiques.

Continuem el matí cap a Calella, a 14km de Palafolls, per conèixer Márquez Horticultors i Agrogust. És una empresa familiar dedicada a la producció de tomàquets de qualitat certificada. S’hi dediquen des de 1983, quan van esdevenir una de les primeres instal·lacions de cultiu hidropònic a Catalunya. Cultiven tomàquets de les varietats Monterosa, Montserrat, Rebel·lió, Cor de Bou, i elaboren melmelades de tomàquets, patés de tomàquets secs i salses, entre d’altres, a l’obrador ubicat entre les plantacions. Actualment són uns dels principals productors de la regió i el principal de la comarca.

Opció 2

A 22km de Calella, si heu visitat les explotacions d’horta abans, trobareu l’Aula Aula Entorn Rural Can Plana. Ubicats a Vallgorguina, en dues de les masies més antigues del poble, a Can Plana són pagesos de tota la vida. Actualment tenen un ramat d’unes 250 ovelles i unes 50 cabres de pastura. En aquesta explotació també disposen d’una aula on reben tant escolars com famílies i grups.

Continuem cap a la La Granja Can Gel. Viu Can Gel!. Aquesta granja es troba situada a Canyamars (Dosrius), a 25km de Vallgorguina. Can Gel, una finca de 134ha, es dediquen  a la producció de llet des de 1910. Viu Can Gel! És el projecte educatiu i lúdic que neix el 2014 en unes noves instal·lacions a la mateixa finca. Des d’aquí, els responsables de de Can Gel acosten el dia a dia d’una granja lletera a tots els públics.

Finalitzem les visites de dissabte a la Granja Can Bordoi, a Sant Antoni de Vilamajor, a 15km de Can Gel. Can Bordoi és una granja familiar de vaques de llet. Aquí neix la Formatgeria Mogent, en la qual s’elaboren i es comercialitzen els productes làctics Mogent. De tenir només llet per a consum propi, la família passa a pasteuritzar i a servir llet envasada als veïns i, finalment, a crear una formatgeria i una agrobotiga pròpia.

Dinar: Podeu anar a fer un menú Benvinguts a Pagès a la zona del Vallès Oriental, als restaurants SlowFood com Esbiosfera Restaurant Ecovegetarià a Cardedeu, a Llerona al Restaurant Terra, a la Garriga al Restaurant Vinòmic, i a Granollers a L’Artesanal. També podeu anar a la Torreta-La Roca del Vallès al Pla Restaurant, o a Santa Eulàlia de Ronçana al Restaurant La Mama. Tots els restaurants es troben entre 3km i 18km de Can Bordoi. Al Maresme, a 30km de Can Bordoi, teniu el restaurant Les 13 a Arenys de Mar.

Durant la tarda, no us deixeu de visitar i passejar pels espais naturals més importants de la zona, com el Parc Natural del Montnegre o el Parc Natural del Montseny. Al Montnegre, a banda de respirar natura, hi podreu conèixer vestigis ibers. Al Montseny, Reserva de la Biosfera, hi podreu visitar diferents espais i recursos naturals, arquitectònics i museístics.

Sopar: Podeu sopar en un dels restaurants participants o a l’allotjament escollit, en cas d’oferir aquest servei.

Diumenge

El diumenge transcorre per la part sud del Maresme. Iniciem les visites a Cabrera de Mar. Aquí podreu visitar La Magalla, una cooperativa de treball associat amb en Camil i l’Alfred al capdavant. Ells són pagesos que fa anys van apostar per l’agroecologia i la sobirania alimentaria conreant verdura i fruita ecològica de temporada. Des de la Magalla, recuperen varietats tradicionals d’horta del Maresme i el Vallès.

Seguim la ruta cap a Vilassar de Mar per conèixer el projecte del El Petit Bané. A 7km de la Magalla, trobem aquesta explotació d’horta ecològica i certificada on planten cultius de temporada (pèsols, carxofes, calçots, enciams). També recuperen llavors antigues i poc conegudes com la mizuna, la mostassa, les nyàmeres, el colirave i el fonoll. Aquest és un projecte d’agricultura sense pressa, que aposta per la qualitat a preu just i promou la biodiversitat local a partir del cultiu de plantes i arbres a l’entorn.

Ens arribem fins a Tiana, a 19km del Petit Bané. Aquí podrem visitar dos projectes. El primer és el Celler Quim Batlle, el projecte vitivinícola d’en Joaquim Batlle, que segueix les passes del pare i l’avi per cultivar les varietats autòctones tradicionals de la D.O. Alella; la Pansa Blanca, la Garnatxa Blanca i la Picapoll. Quim Batlle elabora vins ecològics amb molta personalitat pròpia fruit del bon saber fer amb aquestes varietats, i ho fa sota la marca Foranell. El celler es troba al mig de la finca, a 308m d’altitud, amb 3ha de vinyes plantades en pendents i terrasses pedregoses.

Al mateix poble de Tiana coneixerem a la Cristina, la responsable de Melmelària. Aquest és un projecte de cultiu de fruites i verdures de temporada que transforma en melmelades, gelees i chutneys artesans al seu petit obrador. Melmelària disposa d’una setantena de sabors, alguns tan sorprenents com aranja amb pastanaga i cardamom, taronja al rom, carbassó i gingebre, ceba tendra amb cúrcuma i vi blanc, nespra a les 5 espècies, meló i síndria, ceba al perfum de farigola o albercoc amb romaní i avellana.

Dinar: Podeu anar a fer un menú Benvinguts a Pagès al Maresme, a Cabrils,  al restaurant Tempo de l’Hort, a 17km  de Tiana. O al Vallès Oriental, al Pla Restaurant a la Torreta-La Roca del Vallès, a 22km de Tiana, o a L’Artesanal, a Granollers, també a 22km de Tiana.

Després de dinar, acosteu-vos a caminar per la Serralada de Marina, un espai verd molt proper a tota la zona metropolitana. Rica en patrimoni natural, el patrimoni històric hi té també un elevat protagonisme. Espais com la Cartoixa de Montalegre, que té els orígens al 1405, i on encara hi viu una comunitat de monjos de clausura. Tot i no ser visitable, els exteriors ja valen la pena, i es troba protegida com a Bé Cultural d’Interès Local.

Segur que després d’aquest cap de setmana, us hauran quedat molts racons, pobles, patrimoni cultural, paratges naturals i activitats a l’aire lliure per veure i fer. Us convidem a tornar i seguir explorant a fons la Costa de Barcelona.

« Totes les rutes

Torna a dalt