fbpx

Désolé, cet article est seulement disponible en Catalan. Pour le confort de l’utilisateur, le contenu est affiché ci-dessous dans une autre langue. Vous pouvez cliquer le lien pour changer de langue active.

Públic objectiu: Foodies, amants fotografia/natura, famílies, senderistes.

Durada: 3 dies

Highlights: Paisatges vinícoles, vins de qualitat, història de la pagesia, vistes panoràmiques, productes singulars.

Poblacions incloses (explotacions i activitats): Gratallops, Torroja, la Morera de Montsant, L’Espluga de Francolí, Montblanc,

Accés: Per l’AP-7, l’AP-2, la N-340, la N-420, la C-12, la C-14

Nota important:
Aquestes rutes estan pensades per a fer-les tant durant l’1 i 2 de juny en el marc del Benvinguts a Pagès com la resta de caps de setmana fins al Benvinguts 2020. Recordeu que les portes obertes i degustacions gratuïtes, els menús Benvinguts a Pagès i les ofertes concretes d’allotjament només seran vigents els dies 1 i 2 de juny. La resta de l’any, les visites a les explotacions poden tenir o no un cost i poden requerir o no reserva prèvia. Us recomanem que us poseu en contacte amb les diferents empreses de la ruta per a gaudir-la plenament fora del marc del cap de setmana de l’1 i 2 de juny.

Aquesta ruta transcorre per dues comarques amb autèntica essència vinícola i d’alt interès turístic, el Priorat i la Conca de Barberà. Les visites als diferents cellers de la ruta us permetran conèixer vins de qualitat tant de la DOQ Priorat com de la DO Conca de Barberà. També hi podreu tastar olis verge extra i un producte tan singular com el safrà. Una ruta que va de les magnífiques vinyes de coster prioratines i la muntanya màgica del Montsant a la Conca de Barberà passant per la Serra de Prades i els Boscos de Poblet.

Els paisatges vinícoles us acompanyaran al llarg de la ruta. Coneixereu les varietats típiques del Priorat, com la garnatxa i la carinyena, i també el trepat, la varietat autòctona i estrella de la DO Conca de Barberà. La Conca, a més, és l’epicentre de la recuperació d’un cultiu de gran importància històrica, el safrà.

Aquesta és una ruta per a descobrir gastronòmica, cultural i paisatgísticament.

Divendres

On dormir: Al Priorat teniu diverses opcions, com cases rural de lloguer complet com Cal Salut a Gratallops, el Xalet de l’Assut a Cornudella del Montsant i Mas Ardèvol a Falset; habitacions a Mas Figueres a Marçà; allotjament tipus refugi com LoRefugi, també a Cornudella; i apartaments a Apartaments l’Escoleta de Falset.

Sopar: Podeu sopar en un dels restaurants participants o a l’allotjament escollit, en cas d’oferir aquest servei.

Dissabte

Iniciem el dissabte coneixent tres projectes diferents de cellers que conreen vinyes i elaboren vins sota la DOQ Priorat. Cada un amb una personalitat pròpia que es fa patent tant a través de les finques com dels vins.

La primera visita del dia ens porta al celler Gratavinum, a les afores de Gratallops, un petit celler on conreen vinyes ecològiques de Garnatxa, Carinyena, Cabernet Sauvignon i Syrah. De les terrasses de llicorella en neixen 5 vins. A Gratavinum, la família Cusiné també cultiva oliveres de les quals n’elaboren un oli d’oliva verge extra ecològic.

Continuem a 9km de Gratavinum amb el Celler Aixalà i Alcait, a Torroja, on aquest petit projecte familiar elabora vins ecològics. Tot i conrear vinya des del 1980, és a partir del 2005 que comencen a elaborar els primers vins de finques pròpies. Al bell mig del Priorat, el poble de Torroja s’ubica en un terreny preciós d’infinits barrancs i vinyes en costers. 

La tercera visita, que podeu fer tant al matí com a la tarda depenent del vostre temps, és al Celler Perinet a la Morera de Montsant. A 17km de Torroja, trobem aquest celler modern i innovador, on les vinyes s’assenten sobre terrasses amb plantacions d’alta densitat i on la tecnologia en tot el procés hi té un paper principal.

Dinar: Podeu anar a fer un menú Benvinguts a Pagès al Restaurant Cal Joc de Torroja, a LoRefugi Gastrobar de Cornudella, o al Restaurant Siurana al poble del mateix nom, a 8,5km de Cornudella.

A la tarda, si us ha quedat pendent, aneu a visitar el Celler Perinet. Sinó, preneu-vos temps per a conèixer la zona del pantà de Siurana, la serra del Montsant o l’encantador poble de Siurana, amb els seus carrers i cases empedrats i unes vistes úniques sobre el pantà, la Serra de Montsant i les Muntanyes de Prades. També podeu anar a fer uns vinets a Falset o passejar pels pobles del Priorat històric.

Sopar: Podeu sopar en un dels restaurants participants o a l’allotjament escollit, en cas d’oferir aquest servei.

Diumenge

Diumenge canviem de comarca i ens arribem a la Conca de Barberà. Lleveu-vos aviat i gaudiu de les carreteres sinuoses i panoràmiques que travessen l’interior del Priorat i la Conca passant per les Muntanyes de Prades.

Avui és el dia per visitar un dels museus més complets sobre el passat, present i futur de la pagesia. L’activitat Visita al Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí, que comença a partir de les 10:30h, és cita imprescindible per entendre la importància cabdal del món rural en la història de Catalunya.

Abans de marxar de l’Espluga, no us oblideu de passar per alguna de les pastisseries locals a comprar els famosos carquinyolis i altres especialitats locals.

De l’Espluga de Francolí anem en direcció a Montblanc, a 9km per la N-240, per visitar el Celler Josep Foraster, un celler familiar de producció de vins ecològics d’edició limitada sota la DO Conca de Barberà. Aquí podreu tastar els seus vins i cava, alguns d’ells elaborats amb la varietat autòctona Trepat, i visitar les vinyes, el celler i el museu d’eines antigues.

La ruta continua amb l’explotació Aromis de la Conca, a les afores de Montblanc, per conèixer, de la mà d’en Joan, el projecte de recuperació del cultiu del safrà a la comarca, un cultiu ancestral que es va arribar a perdre fa 100 anys. A les seves finques també hi planten diverses herbes aromàtiques. La millor època per visitar Aromis és a la primavera, per les aromàtiques,  i al setembre quan es planta el bulb del safrà o entre octubre i novembre quan hi ha la floració i la recol·lecta.

Dinar: Podeu anar a fer un menú Benvinguts a Pagès al Restaurant Molí del Mallol, al mateix Montblanc.

Abans de marxar de la Conca, apropeu-vos a visitar el Monestir de Poblet, de la Ruta del Císter, o a passejar pels carrers empedrats de la vila medieval emmurallada de Montblanc.

Segur que després d’aquest cap de setmana us hauran quedat molts racons, pobles, patrimoni cultural i paratges naturals per veure. Us convidem a tornar i seguir explorant les comarques de terra endins de la Costa Daurada.

 

« Totes les rutes

Torna a dalt