fbpx

« Rutes Benvinguts a Pagès

Terres de Lleida

Désolé, cet article est seulement disponible en Catalan. Pour le confort de l’utilisateur, le contenu est affiché ci-dessous dans une autre langue. Vous pouvez cliquer le lien pour changer de langue active.

Públic objectiu: Foodies, wine lovers, turistes culturals, famílies, senderistes, amants fotografia/natura

Durada: 3 dies

Highlights: Vins DO Costers del Segre, formatges artesans, fruita, castells, història, paisatges vinícoles, vistes panoràmiques.

Poblacions incloses: Biosca, Castell del Remei, Castelló de Farfanya, Menàrguens, Palau d’Anglesola, Verdú, Nalec.

Accés: Per l’A-2, C-14, C-25.

Nota important:
Aquestes rutes estan pensades per a fer-les tant durant l’1 i 2 de juny en el marc del Benvinguts a Pagès com la resta de caps de setmana fins al Benvinguts 2020. Recordeu que les portes obertes i degustacions gratuïtes, els menús Benvinguts a Pagès i les ofertes concretes d’allotjament només seran vigents els dies 1 i 2 de juny. La resta de l’any, les visites a les explotacions poden tenir o no un cost i poden requerir o no reserva prèvia. Us recomanem que us poseu en contacte amb les diferents empreses de la ruta per a gaudir-la plenament fora del marc del cap de setmana de l’1 i 2 de juny.
Aquesta ruta transcorre d’est a oest passant per les comarques de la Segarra, l’Urgell, el Pla d’Urgell i la Noguera.

Aquesta és una ruta per fer sense presses. Coneixereu aquest territori a través dels seus productors i productores, de la seva gastronomia i, també, de la gran diversitat paisatgística i cultural i les infinites opcions per conèixer-la en cotxe, a peu o en bicicleta.

Els vins de la DO Costers del Segre i els formatges artesans són els protagonistes d’aquesta ruta, que alhora es combina amb la possibilitat de collir fruita fresca a l’estiu i amb les visites culturals a castells, cellers històrics , pobles medievals o viles closes.

Divendres

On dormir: Per proximitat a les explotacions, disposeu de vàries opcions: habitacions a Turisme Rural Cal Miramunt de Claret de Torà, a la Segarra, o a l’Hotel Rural Ca l’Agustina a Preixens, a la Noguera. També teniu cases rurals com Casa Taller Penelles a Penelles, a la Noguera, l’Apartament Perebep-Tourism Rental Montsec a Linyola, al Pla d’Urgell, o Cal Monic, Casa de Natura i Agroturisme a Castellserà, a l’Urgell.

Sopar: Podeu sopar en un dels restaurants participants o a l’allotjament escollit, en cas d’oferir aquest servei

Dissabte

Donem inici al dissabte visitant l’explotació Formatges Ecològics l’Aubagueta, a la població de Biosca, a l’extrem est de la ruta. L’Aubagueta és una empresa familiar que comença fa més de deu anys a fer formatges de la llet del seu propi ramat de cabres. Actualment tenen un ramat de 300 cabres i elaboren de formatges ecològics frescs, tendres, semi curats o curats, com El Coster, el Segarra, el Kalona o el Mató.

Dinar: Podeu anar a fer un menú Benvinguts a Pagès al restaurant  Can Solé Xic , a Claret de Torà, a 22min de l’Aubagueta.

La tarda de dissabte és ideal per anar a conèixer els magnífics racons de la Segarra. Uns dels elements més destacables són els castells, com els que discorren seguint el curs del riu Sió i que són coneguts com a castells de frontera, ja que van formar part de la línia fronterera entre el món àrab i el cristià en l’època de la Reconquesta i la repoblació de les terres de la zona.

Alguns d’aquests castells són visitables per dins com el Castell de Florejacs o el de les Pallargues. N’hi ha altres que podeu admirar per l’exterior, com el bonic Castell de l’Aranyó, on va néixer l’escriptor Manuel de Pedrolo el 1918. Tampoc us podeu perdre la vila closa de Montfalcó Murallat, un impressionant llogaret al capdamunt d’un turó amb vistes a 360º.

Sopar: Podeu sopar en un dels restaurants participants o a l’allotjament escollit, en cas d’oferir aquest servei.

Diumenge

Per al diumenge i amb l’objectiu de proposar-vos distàncies fàcils de fer, us proposem dues opcions. La primera, a la Noguera, va d’est a oest i inclou cellers i la possibilitat de collir, tastar i comprar fruits del bosc a l’estiu. La segona opció transcorre pel Pla d’Urgell i l’Urgell, d’oest a est, i també té cellers com a protagonistes, a més d’una altra formatgeria artesana.

Opció 1:

Celler Castell del Remei és un dels cellers històrics de la DO Costers del Segre. Celler centenari ubicat en una finca on els primers vestigis d’activitat vinícola es remunten a l’any 1780, va ser construït a l’estil bordelès de château envoltat de vinyes. Aquest va ser el primer celler català que elaborà i etiquetà vins fins de criança. Aquí podreu passejar pels seus espais naturals, les vinyes autòctones i les d’origen francès, i tastar uns vins que són referència.

*Temporada d’estiu

Durant l’època de bon temps, a Castelló de Farfanya, a 23min des de Castell del Remei, podreu collir directament, tastar i comprar fruits del bosc. L’artífex de Fructumcat és la Montserrat, qui torna de fora per incorporar-se com a jove agricultora l’any 2015 i iniciar una plantació a l’aire lliure de fruites de bosc (groselles, gerds, mores i navius) i maduixes de bosc. Totes a l’aire lliure. A la finca també hi tenen vinya i olivera i elaboren oli d’oliva.

Seguim la ruta cap a Menàrguens. A 18min des de Fructumcat o a 23min des de Castell del Remei, podreu visitar l’explotació vitícola Casa Patau, que cultiven 13h de vinya sota la DO Costers del Segre. Celler familiar, elaboren vins des de 2001. El maneig de les finques és sostenible, sense herbicides ni adobs químics. I per aconseguir una verema de major qualitat, seleccionen els millors raïms, veremats a mà.

Opció 2

La segona opció de diumenge comença a les afores del Palau d’Anglesola, al Pla d’Urgell. Aquí podreu conèixer Formatges Camps. Visiteu i tasteu els formatges de cabra i d’ovella, guanyadors de diversos premis internacionals, com els Lligats de cabra o ovella, el Blau del Nét o el Crisembert. En Robert és el responsable d’aquesta petita formatgeria situada enmig de camps de panís i pomeres.

Continuem cap alCeller Boldú Viticultors, a les afores de Verdú, a mitja horeta de Formatges Camps. Boldú viticultors és un petit celler familiar que es dedica a la viticultura des de fa vàries generacions. El 2015 és quan inicia el projecte del celler per vinificar els vins de les vinyes pròpies de manera ecològica. La finca Ventallola dona noms a dos dels vins i és on s’ubica el celler, totalment integrat amb el paisatge.

Finalitzem les visites a les explotacions amb el Celler Analec, a Nalec, a 13min del Celler Boldú Viticultors. Analec, que ve del nom medieval del poble, és un petit celler familiar dins la DO Costers del Segre que compta amb 26 ha de vinyes ecològiques pròpies, de les quals un 20% es destinen a l’elaboració de vins i escumosos (l’elaboració és convencional, no ecològica). Tenen també oliveres ecològiques, de les quals elaboren oli d’oliva ecològic.

Dinar: Si us heu decidit per l’opció 1, podeu anar a fer un menú Benvinguts a Pagès al Restaurant El Dien, Slowfood, a Vallfogona de Balaguer, a 10min de Casa Patau. També podeu anar al Restaurant Castell del Remei, a 24min de Casa Patau, o a l’Ànima Restaurant-Hotel, a Linyola, a 24min de Casa Patau. Si heu escollit l’opció 2, podeu fer un menú Benvinguts a Pagès al Restaurant l’Estoneta Sala Boss, a Vilanova de Bellpuig, a 25min del Celler Analec, o al Restaurant 2007, a La Fuliola, a 25min del celler Analec.

Abans de marxar, teniu un munt de possibilitats per aprofitar la tarda de diumenge, com passejar pel nucli antic de Verdú per conèixer el Castell, l’Església Parroquial de Santa Maria o la Casa-Santuari de Sant Pere Claver. Arribeu-vos també a Guimerà, una vila medieval declarada Conjunt d’Interès Historicoartístic, i on la varietat d’arcs, de coberts, de porxos i els carrers costeruts li donen una especial personalitat a aquesta vila. A 2km de Guimerà hi ha el Santuari de la Bovera, ubicat dalt d’un turó des d’on es divisa la comarca. Ben a prop de Guimerà teniu Ciutadilla, amb una fortalesa medieval del segle XI que fou reconstruïda i transformada en palau residencial a finals del segle XVI. Als matins dels cap de setmana, vàries d’aquests viles ofereixen visites guiades sot reserva prèvia.

Segur que després d’aquest cap de setmana, us hauran quedat molts racons, pobles, patrimoni cultural i paratges naturals per veure. Us convidem a tornar i seguir explorant les Terres de Lleida.

« Totes les rutes

Torna a dalt