Costa de Barcelona 1
Públic objectiu: Famílies, foodies, amants fotografia/natura, winelovers, turistes culturals
Durada: 3 dies
Highlights: Mel, formatges, horta ecològica, vi ecològic, petites explotacions familiars, restaurants Slowfood, parcs naturals.
Poblacions incloses (explotacions): Montseny, Sant Pere de Vilamajor, Lliçà d’Amunt, Sabadell, Sant Llorenç Savall i Castellar del Vallès.
Accés: AP-7, C-16, C-17.
Comarques (explotacions): Vallès Oriental i Vallès Occidental.
Aquestes rutes us poden servir com a guia o inspiració. Les visites i activitats que trobareu en cada ruta es troben disponibles tot l’any (excepte les que així ho marquen). En podeu fer la reserva a través de la web de benvingutsapages.cat en les fitxes de cada explotació. Per a altres visites i activitats a banda, o altres dies i horaris, poseu-vos en contacte amb l’explotació corresponent. Podeu aprofitar també fer compra de productes agroalimentaris directament a les explotacions. Per a restaurants i allotjaments us recomanem que també us poseu en contacte amb cada establiment.
La següent ruta passa per dues comarques de Costa de Barcelona, el Vallès Oriental i el Vallès Occidental. Surt de la zona del Montseny cap al sud per recórrer paral·lela a l’AP-7 i tornar a enfilar-se cap al Parc natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac. A través de les explotacions de Benvinguts a Pagès Tot l’Any, dissabte descobrirem el Vallès Oriental i diumenge, l’Occidental.
Parcs naturals, mel, formatges, vins, cultius ecològics i restaurants on cuiden el producte local, aquesta ruta és un plaer absolutament per a tots els sentits.
DIVENDRES
On dormir: al Vallès Oriental us podeu allotjar en una de les cases de Can Gual Agroturisme a l’Ametlla del Vallès.
Si us voleu allotjar prop de la costa a distància no massa lluny, al Maresme teniu habitacions a Vila Arenys Hotel i a l’Hostal Portofino, els dos a Arenys de Mar. Abans d’arribar a la costa, teniu les cabanes als arbres de Cabanes Dosrius, a Dosrius-Canyamars.
Sopar: Podeu sopar en un dels restaurants participants o a l’allotjament escollit, en cas d’oferir aquest servei.
DISSABTE
Continuem el dissabte al Vallès Oriental, cap a Sant Pere de Vilamajor per visitar Mel dels Erms. Nascuda el 2015 de la mà d’en David, aquesta explotació apícola al peu del Montseny compta amb més de 180 arnes i 12 apiaris visitables. Durant la visita, us podreu posar el vestit d’apicultor i descobrir el fascinant món de les abelles i la producció de la mel.
A 24km de Mel dels Erms arribem a Lliçà d’Amunt per conèixer Quimet Gall. En aquesta explotació familiar i produeixen ous i hortalisses ecològiques. Aquí podreu acompanyar les gallines mentre mengen i passegen entre oliveres, explorar l’hort i fer un tast de productes de temporada, així com cremes i brous propis. Els més petits també tindran l’oportunitat de fer un taller de decoració d’ous.
Dinar: entre 10 i 15km de Quimet Gall, podeu anar a dinar al Cafè del Centre Cooperativa a Caldes de Montbui, al Restaurant La República a Santa Agnès de Malanyanes, al Tarambana, l’espai cultural i gastronòmic de Cardedeu, a Can Traver a Bigues i Riells, a El Joglar a Martorelles. També podeu anar a fer una mariscada a la Marisqueria La Flor a Santa Maria de Martorelles.
Atenció! A partir de la primavera de 2022, es preveu la reobertura de l’espai cultural i paisatgístic de Sant Miquel del Fai, que resta tancat des de 2017 per obres d’adequació. No us perdeu aquesta visita! Un espectacular salt d´aigua, vistes a la vall i a la cinglera, una església cavernícola, l’ermita romànica de Sant Martí i la casa prioral d’estil gòtic. Tot això a menys de mitja hora d’alguns dels restaurants que us hem recomanat.
Sopar: Podeu sopar en un dels restaurants participants o a l’allotjament escollit, en cas d’oferir aquest servei.
DIUMENGE
És el torn d’endinsar-nos a visitar les explotacions del Vallès Occidental.
Si sou de calçotades, de novembre a març podeu passar per la Finca els Corrals Nous, als afores de Sabadell. En aquesta finca agrícola de 5 hectàrees hi conreen hortalisses, ametlles i, sobretot, calçots. En temporada de calçots, us ofereixen l’experiència de collir-ne i tastar-ne a la brasa o emportar-vos-els a casa.
Continuem cap a Castellar del Vallès, a 14km dels Corrals Nous, per conèixer la cooperativa Viver Tres Turons. Aquest projecte singular és un viver de producció ecològica de plantes autòctones que es destinen a recuperar i rehabilitar zones degradades. També produeixen plantes per a projectes de paisatgisme, per a jardineria de baix manteniment, per atraure insectes útils en agricultura ecològica, aromàtiques-medicinals-comestibles i llúpol. I oferim també serveis de formació ambiental, tallers per a conèixer el món de les plantes, i botiga online. Durant la visita, us guiaran pel viver i us explicaran aquest projecte cooperatiu tan interessant.
A 9,6km del Viver Tres Turons, arribem a Sant Llorenç Savall, on trobem La Muntada-5 Quarteres. Aquest projecte familiar neix de recuperar camps de cultius abandonats al bell mig del Parc Natural de Sant Llorenç i l’Obac. Amb la plantació de vinyes ecològiques de varietats antigues i locals, l’Àngela i l’Adrià en fan vins ecològics sota la marca 5 Quarteres, en homenatge al poema de Pere Quart qui passava els estius a la zona. Durant la visita podreu tastar diferents vins en els diversos espais emblemàtics de la finca
Dinar: a la mateixa comarca teniu dos restaurants SlowFood. A Terrassa, a 25km de La Muntada, teniu el Restaurant La Taverna del Ciri. A 34km, a Cerdanyola del Vallès, podeu anar al Restaurant Capicua. Al Vallès Oriental, a 22km, a Caldes de Montbui teniu el Cafè del Centre Cooperativa.
Segur que després d’aquest cap de setmana, us hauran quedat molts racons, pobles, patrimoni cultural, paratges naturals i activitats a l’aire lliure per veure i fer. Us convidem a tornar i seguir explorant a fons les comarques de la Costa de Barcelona.