Costa de Barcelona 2
Públic objectiu: Famílies, foodies, amants fotografia/natura, winelovers, turistes culturals
Durada: 3 dies
Highlights: Horta, fruita, ramaderia, petites explotacions familiars, explotacions turístiques i educatives, agricultura ecològica, vins DO Alella, vins naturals, parcs naturals.
Poblacions incloses (explotacions): Tordera, Palafolls, Vallgorguina, Arenys de Munt, Argentona i Tiana.
Accés: AP-7, N-II, C-32.
Comarques (explotacions): Maresme i Vallès Oriental.
Aquestes rutes us poden servir com a guia o inspiració. Les visites i activitats que trobareu en cada ruta es troben disponibles tot l’any (excepte les que així ho marquen). En podeu fer la reserva a través de la web de benvingutsapages.cat en les fitxes de cada explotació. Per a altres visites i activitats a banda, o altres dies i horaris, poseu-vos en contacte amb l’explotació corresponent. Podeu aprofitar també fer compra de productes agroalimentaris directament a les explotacions. Per a restaurants i allotjaments us recomanem que també us poseu en contacte amb cada establiment.
La següent ruta passa per dues comarques, el Maresme i una part del Vallès Oriental. Surt de la part nord del Maresme per endinsar-se al Vallès i tornar cap al sud de la costa del Maresme.
L’Horta és segurament la protagonista indiscutible d’aquesta ruta. I és que som en una de les zones catalanes més privilegiades per al conreu d’hortalisses i fruites per la riquesa dels seus sòls. Les explotacions ramaderes i els vins acaben arrodonint una ruta que té el Montnegre, el Corredor i la serralada de Marina com a companys de viatge.
DIVENDRES
On dormir: al Maresme, teniu habitacions a Vila Arenys Hotel i a l’Hostal Portofino, els dos allotjaments a Arenys de Mar. En un entorn més rural, teniu habitacions a Can Rosich a Santa Susanna. Tampoc us podeu perdre les cabanes als arbres de Cabanes Dosrius, a Dosrius-Canyamars.
Sopar: Podeu sopar en un dels restaurants participants o a l’allotjament escollit, en cas d’oferir aquest servei.
DISSABTE
MARESME
Iniciem aquesta ruta al Maresme fent la primera parada a Tordera per a conèixer l’Aula d’Entorn Rural Can Turon. Dedicats al conreu de les hortalisses, aquesta explotació té una clara vocació pedagògica. A través de diferents activitats enfocades a les famílies com tallers de fer melmelades o alimentar els animals, a Can Turon ensenyen com és la vida a pagès i quin és el funcionament i funció d’una granja.
Continuem el matí de dissabte cap a Palafolls, a 5km de Can Turon. Aquí hi visitarem l’Horta Ecològica Pla de Munt. Aquesta explotació familiar ja van per la tercera generació de pagesos. El 2007 inicien la reconversió cap a l’agricultura ecològica. Ofereixen el producte directament al consumidor final, que és de la mateixa agrobotiga situada a la finca, convençuts de la necessitat de tenir models agrícoles que fomentin viure de l’agricultura de manera digna, el producte de temporada, i la relació directa i transparent amb els clients. Amb una finca de més de 5ha, algunes d’elles en hivernacle, en Miquel i la Sílvia produeixen hortalisses i us reben visites per tal de mostrar la finca i com la treballen.
Canviem de comarca i entrem al Vallès Oriental per conèixer Can Plana, a 34km de l’Horta Ecològica Pla de Munt. Ubicats a Vallgorguina, en dues de les masies més antigues del poble, a Can Plana són pagesos de tota la vida. Actualment tenen un ramat d’unes 250 ovelles i unes 50 cabres de pastura. En aquesta explotació també disposen d’una aula on reben tant escolars com famílies i grups. A Can Plana gaudireu d’una jornada fent de grangers, recollint els ous o collint a l’hort.
Dinar: a menys de 10km de Can Plana, a Arenys de Munt, teniu els restaurants Món la Cata, L’Era Restaurant i el Restaurant Collsacreu “El Mirador dels Arenys des de 1963”. A 11km, a Arenys de Mar, teniu El Turó. A Sant Pol de Mar, a 19km, hi trobareu el restaurant Can Talamàs. A Pineda de Mar, a 25km, podreu dinar a Ragú Restaurante. També a 25km teniu Cal Víctor, a Canyamars-Dosrius.
A la tarda, i només entre abril i juny, no us perdeu la visita a Can Marpons, a Arenys de Munt, al Maresme. A Can Marpons es dediquen des de fa més de 50 anys al cultiu de la maduixa del Maresme. En Pep és ara al capdavant d’una explotació de cultiu hidropònic que permet obtenir unes maduixes i maduixots de gust i aromes més intensos. Durant la visita, en Pep us explicarà el funcionament d’una explotació d’aquest tipus i podreu collir-vos maduixes i tastar-les.
Sopar: Podeu sopar en un dels restaurants participants o a l’allotjament escollit, en cas d’oferir aquest servei.
DIUMENGE
Seguint pel Maresme direcció sud, vorejant la costa, comencem el diumenge a Arenys de Muny, al Celler Talcomraja. Aquest petit celler familiar elabora vins naturals a partir del cultiu en agricultura regenerativa de les seves vinyes. Tal com diuen en Joan i família, fan vins partisans que creuen “en la sostenibilitat, la dignificació de la pagesia, la cura del territori, l’amor a la terra, la igualtat entre homes i dones i les llibertats individuals i col·lectives”. Aquí visitareu el celler, les vinyes i acabareu amb una degustació de vins i producte local.
Continuem la ruta cap a Argentona, a 26km del Celler Talcomraja, per trobar Esquis Fruits “Can Pins”. Aquesta petita explotació agrícola familiar es dedica a conrear verdures i hortalisses de temporada que comercialitzen des de la finca i a diferents mercats setmanals de la zona. Durant la visita, us ensenyaran l’horta, podreu tastar producte de temporada i gaudir dels animals de granja que formen part també d’Esquis Fruits “Can Pins”.
Ens arribem fins a Tiana, a 27km de “Can Pins”. Aquí podrem visitar el Celler Quim Batlle, projecte vitivinícola d’en Joaquim Batlle que segueix les passes del pare i l’avi per cultivar les varietats autòctones tradicionals de la D.O. Alella; la Pansa Blanca, la Garnatxa Blanca i la Picapoll. Quim Batlle elabora vins ecològics amb molta personalitat, fruit del bon saber fer amb aquestes varietats, i ho fa sota la marca Foranell. El celler es troba al mig de la finca, a 308m d’altitud, amb 3ha de vinyes plantades en pendents i terrasses pedregoses. Podreu visitar les vinyes, el celler i fer un tast de vins.
Dinar: a Tiana mateix trobareu el restaurant Can Roca. Al Masnou, a 12km del celler Quim Batlle, teniu el restaurant amb una estrella Michelin Tresmacarrons. Si seguiu en direcció nord, a Mataró, a 25km del celler, podeu dinar a La Morera.
Després de dinar, acosteu-vos a caminar per la Serralada de Marina, un espai verd molt proper a tota la zona metropolitana. Rica en patrimoni natural, el patrimoni històric hi té també un elevat protagonisme. Espais com la Cartoixa de Montalegre, que té els orígens al 1405, i on encara hi viu una comunitat de monjos de clausura. Tot i no ser visitable, els exteriors ja valen la pena, i es troba protegida com a Bé Cultural d’Interès Local.
Segur que us hauran quedat molts racons i activitats per fer. Us convidem a tornar i seguir explorant a fons aquesta part de la Costa de Barcelona.