fbpx

Públic objectiu: Foodies, famílies, turistes culturals, amants fotografia/natura

Durada: 3 dies

Highlights: Paisatges agrícoles i ramaders, espais naturals, productes de varietats autòctones, vistes panoràmiques, productes de qualitat.

Poblacions incloses (explotacions): Ventalló, Siurana d’Empordà, Calonge, Riudarenes, Esponellà, Parets d’Empordà (Vilademuls).

Accés: Des de l’AP-7, la N-260, la C-25.

Nota important:
Aquestes rutes estan pensades per a fer-les tant durant l’1 i 2 de juny en el marc del Benvinguts a Pagès com la resta de caps de setmana fins al Benvinguts 2020. Recordeu que les portes obertes i degustacions gratuïtes, els menús Benvinguts a Pagès i les ofertes concretes d’allotjament només seran vigents els dies 1 i 2 de juny. La resta de l’any, les visites a les explotacions poden tenir o no un cost i poden requerir o no reserva prèvia. Us recomanem que us poseu en contacte amb les diferents empreses de la ruta per a gaudir-la plenament fora del marc del cap de setmana de l’1 i 2 de juny.

Aquesta ruta transcorre de nord a sud passant per les comarques de l’Alt Empordà, el Baix Empordà, el Gironès, el Pla de l’Estany i la Selva. La major part es concentra en les terres interiors de la Costa Brava-Girona.

Els paisatges que veureu van des dels verds i daurats dels camps segons l’època de l’any, als massissos muntanyoses i els boscos de pins, als estanys i als penya-segats i les platges. Amb aquesta ruta, a part, descobrireu una de les parts més gastronòmiques d’aquestes comarques visitant els pagesos i pageses i pastors que treballen aquestes terres.

Des d’olis d’oliva verge extra i vins de varietats autòctones a formatges, recuits, verdures i plantes aromàtiques, a cada explotació tindreu l’oportunitat de conèixer les persones que fan possible els aliments de  primera qualitat d’aquestes comarques gironines.

Divendres

On dormir: Per proximitat a les explotacions, disposeu de vàries opcions: al Pla de l’Estany, des d’un càmping com el Càmping Esponellà a Esponellà, cases rurals com Can Cleda també a Esponellà, la Cabanya, Rural & Wellness i Can Xargay, Rural & Welness a Mata, Can Font Olives al poble d’Olives (Vilademuls), i habitacions a Mas Tulsà Rural a Palol de Revardit. A l’Alt Empordà, disposeu d’habitacions al B&B Can Subich a Ventalló o l’Hotel President a Figueres.

Sopar: Podeu sopar en un dels restaurants participants o a l’allotjament escollit, en cas d’oferir aquest servei.

Dissabte

El dissabte comencem les visites per la comarca de l’Alt Empordà. Iniciant per la zona sud del Baix Fluvià, arribem al poble de Ventalló. Si veniu d’Esponellà, teniu uns 27km de camí. Si sou a Ventalló, sou a minutets a peu. Si veniu de la resta dels allotjaments, tindreu entre 20 i 35km de distància.

Tradicionalment, a Ventalló hi predominava el cultiu de l’olivera. Una bona part, però, es va perdre després de les gelades de 1956. Aquí trobem Oli de Ventalló, un molí d’oli que conrea oliveres centenàries de la varietat autòctona argudell i té noves plantacions d’arbequina. La Josefina i en Miquel us introduiran a l’apassionant món del cultiu, de la producció i del tast dels olis d’oliva verge extra empordanesos.

El matí de dissabte continua a Siurana d’Empordà, a Mas Marcè-Làctics Peralada, una explotació ecològica de pastors i formatgers que porten ja sis generacions d’ofici. A Mas Marcè, a 13km de Ventalló, tindreu l’oportunitat de conèixer el maneig del ramat d’ovelles de raça ripollesa, des del cultiu dels farratges que les alimenten i l’aprofitament de la seva llana fins a l’elaboració de formatges, recuit i mató.

Canviem de comarca i anem al Celler Baronia de Vilademuls, a 19km, al petit poble de Parets d’Empordà, pertanyent al municipi de Vilademuls, al Pla de l’Estany. Aquí visitarem aquest celler familiar on treballen de manera artesanal des del cultiu de la vinya fins a l’envelliment del seu vi negre. L’elaboració del vi, premiat al Girovi 2017, té lloc en una masia que ja estava documentada a l’època medieval.

Dinar: A aquestes alçades ja haureu obert la gana. Podeu anar a fer un menú Benvinguts a Pagès a La zona de Banyoles, al restaurant La Cassola de Banyoles o a Esponellà, al restaurant Can Roca d’Esponellà. Des del celler de Vilademuls, teniu 17km fins a Banyoles per la GIV 5132 i 11 km fins a Esponellà per la GI 554.

A la tarda, tenim visita a Mas Auró, a 11km des del Restaurant La Cassola de Banyoles o a 1,5km des de Can Roca d’Esponellà. Situat al poble d’Esponellà, al Pla de l’Estany, aquest molí cultiva oliveres i elabora olis verge extra de quatre varietats d’olives diferents sota la DOP Oli de l’Empordà. Alguns dels seus olis han estat premiats en concursos internacional

Després de Mas Auró, preneu-vos temps per anar a passejar tranquil·lament pel magnífic Estany de Banyoles, a 12km o, si encara no el coneixeu, arribeu-vos a Girona a visitar el famós Call Jueu, a uns 30km de Mas Auró.

Sopar: Podeu sopar en un dels restaurants participants o a l’allotjament escollit, en cas d’oferir aquest servei.

Diumenge

Diumenge comencem la ruta al Baix Empordà, al poble de Calonge. Si heu fet nit als allotjaments de l’Alt Empordà i del Pla de l’Estany, teniu entre 50min i una horeta de camí, en direcció sud.

A Calonge coneixerem l’explotació agrícola de Mas Ponsjoan, un dels masos més antics de la població. També porten sis generacions fent de pagesos i dedicant-se al cultiu de la vinya, oliveres centenàries, fruita fresca i hortalisses. Fan venda directa de vins negres, blancs i rosats de varietats autòctones, olis i fruita i verdures de temporada.

Anem cap la comarca veïna de la Selva, a Riuderenes, a mitja hora de Calonge. Aquí trobem dues explotacions molt a la vora una de l’altra. Espai Can Mir i Espai Can Moragues. En Joan i l’Anna, de l’Espai Can Mir, es dediquen al cultiu de plantes aromàtiques. No només cultiven, sinó que també ofereixen tallers periòdics per gaudir tant de les plantes com de la finca. L’Espai Can Moragues pertany a la Fundació Emys. Des d’aquesta explotació d’horta elaboradora de salses i melmelades promouen l’agricultura ecològica i la conservació de la natura, tant des d’una vessant ambiental, com d’una vessant educacional i social.

Dinar: Arribeu-vos a degustar un menú Benvinguts a Pagès al Restaurant Ca la Maria a Santa Cristina d’Aro, al Gironès, o al Restaurant Ginjoler a Sant Feliu de Guíxols, al Baix Empordà. Des de Riudarenes, teniu 21 minuts fins a Santa Cristina i 30 minuts fins a Sant Feliu.

Abans de marxar, dediqueu un trosset de la tarda a conduir tranquil·lament pels 21km de la carretera que van de Sant Feliu a Tossa, una de les carreteres de costa més boniques de Catalunya. Hi ha varis miradors i moltes oportunitats per fer bones fotografies. Quan arribeu a Tossa, passejar pels carrers empedrats de la vila emmurallada és parada obligatòria.

Segur que després d’aquest cap de setmana, us hauran quedat molts racons, pobles, patrimoni cultural i paratges naturals per veure. Us convidem a tornar i seguir explorant les comarques del territori Costa Brava-Girona.

« Totes les rutes

Torna a dalt