Paisatges de Barcelona 2
Públic objectiu: Foodies, famílies, turistes culturals, amants de la fotografia/natura.
Durada: 3 dies.
Highlights: Petites explotacions familiars, mels, vaques en llibertat, vins i olis d’oliva verge extra ecològics, paisatges naturals i vistes panoràmiques.
Poblacions incloses (explotacions): Castelladral-Navàs, Rajadell, Maians-Castellfollit del Boix, el Bedorc-Piera i el Saió-Santa Margarida de Montbui.
Accés: Per l’A-2, C-25, C-37, C-15, C-16.
Comarques (explotacions): Bages i Anoia.
Aquestes rutes us poden servir com a guia o inspiració. Les visites i activitats que trobareu en cada ruta es troben disponibles tot l’any (excepte les que així ho marquen). En podeu fer la reserva a través de la web de benvingutsapages.cat en les fitxes de cada explotació. Per a altres visites i activitats a banda, o altres dies i horaris, poseu-vos en contacte amb l’explotació corresponent. Podeu aprofitar també fer compra de productes agroalimentaris directament a les explotacions. Per a restaurants i allotjaments us recomanem que també us poseu en contacte amb cada establiment.
Aquesta ruta transcorre per dues de les comarques de Paisatges de Barcelona: Bages i Anoia. Començant al Bages, el recorregut va de nord a sud travessant les dues comarques. La ruta inclou visites a productors i a productores que elaboren aliments lligats al territori on s’ubiquen i a la riquesa i biodiversitat dels paisatges, com la mel, la carn de pastura i els vins i olis d’oliva ecològics.
Tindreu l’oportunitat de gaudir i tastar d’una manera diferent aquest territori. Embriagueu-vos també de les vistes dels paisatges imponents del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, de Montserrat i de la Serra de Castelltallat, clars protagonistes juntament amb els productors i productores. I aprofiteu les tardes lliures per apropar-vos al divers patrimoni cultural i arquitectònic de la zona.
DIVENDRES
On dormir: Al Bages, teniu cases rurals a Cal Teixidor-La Fusteria i Cal Pastor-Agroturisme, ambdues a Salo-Sant Mateu del Bages. També són cases rurals Ca la Julita a Castellbell i el Vilar, Els Plans de Cornet a Sallent. A Sallent mateix, teniu l’hotel Mas de la Sala. Al nord de l’Anoia, trobareu habitacions a la Masia d’Agroturisme Cal Ros a Calonge de Segarra i una casa rural a Cal Grau de la Llavinera, a Sant Pere Sallavinera. A la zona sud de la ruta, a la part baixa de l’Anoia, teniu les cases rurals Cal Riba al poble de Torrebusqueta, municipi de la Llacuna, i Maset de la Costa al Bedorc, municipi de Piera.
Sopar: Podeu sopar en un dels restaurants participants o a l’allotjament escollit, en cas d’oferir aquest servei.
DISSABTE
Donem inici al dissabte endinsant-nos cap al Bages. Iniciem la ruta a Mel Cal Fuster, al nucli de Castelladral, al terme de Navàs. A Cal Fuster els agrada dir que parlen amb les abelles, i és que practiquen una apicultura totalment respectuosa amb les abelles i el seu entorn. Tenen l’obrador de mel i productes derivats de la mel en una masia autosuficient on també hi cultiven safrà. Aquí podreu visitar l’obrador, les arnes properes a la masia, fer un tast de mel i, fins tot, un taller de fer espelmes o un taller d’elaboració d’ungüent amb base de cera d’abelles.
Des de Cal Fuster anem a veure l’explotació de Masiets & Perich que es troba als afores de Rajadell, a 35km de Cal Fuster. La Mònica i el Gerard són dos germans i joves pagesos que continuen l’explotació agrària i ramadera familiar. Crien vedelles de la raça Salers creuada amb Xarolès, bous i pollastres de pagès. Els animals pasturen en llibertat i a un ritme natural, respectant les seves necessitats. Durant la visita, podreu conèixer els ramats, aprendre sobre el maneig de la pastura en llibertat i tastar els productes que elaboren.
Després de la mel i la carn, és l’hora dels vins. Serà al Celler Grau i Grau, ubicat a Maians, al terme de Castellfollit del Boix i a 25km de Rajadell. Aquest celler familiar, de 20ha de vinya i a 600m d’altitud, es troba en un paratge espectacular, al costat de l’antic Castell de Maians Vell, construït l’any 924 i ubicat entre les serralades properes de Montserrat, Castelltallat, el massís de Montcau i el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt. Compta també amb una llarga història vitícola, que comença ja al 1885. Actualment, al capdavant hi ha la cinquena generació elaborant vins de qualitat, ecològics i amb molta personalitat dins de la DO Pla de Bages i la DO Catalunya. Us ensenyaran les vinyes, la sala d’elaboració i la d’envelliment, i podreu fer un tast dels seus vins.
Dinar: A 20km del Celler Grau i Grau, teniu la ciutat de Manresa, on podreu dinar al restaurant Bacasis o a la Taverna 1913. Si tireu un xic enrere i torneu a Rajadell, podreu dinar al restaurant El Reguer. En direcció nord, al terme de Sallent, trobareu els restaurants Rebost de la Torre i Mas de la Sala.
Per a la tarda del dissabte, podreu gaudir d’un munt de propostes. A uns 30min de Cal Fuster, hi ha Cardona, on podeu visitar l’imponent castell, d’una antiguitat de dos mil cinc-cents anys i residència dels senyors de Cardona a l’edat mitjana. A Cardona mateix, aneu a visitar una altra de les seves joies, la Muntanya de Sal, un espectacle de formes i textures naturals únic al món.
A Sant Fruitós del Bages, teniu Món Sant Benet, un equipament turístic amb un ampli ventall que van des de visitar el monestir benedictí a fer tallers de ciència i cuina o circuits d’orientació. I a Manresa, podeu fer una de les diverses visites guiades per la ciutat, com la de la “Manresa Ignasiana”.
Com a espais i racons naturals rellevants per passejar i gaudir, teniu la Serra de Castelltallat i la població de Mura, la porta d’entrada bagenca al Parc Natural del Sant Llorenç del Munt i l’Obac. I és clar, sou a tocar del massís i el monestir de Montserrat.
Sopar: Podeu sopar en un dels restaurants participants o a l’allotjament escollit, en cas d’oferir aquest servei.
DIUMENGE
Comencem el diumenge amb un dels productes estrella de la cuina mediterrània, l’oli d’oliva verge extra. Aprendrem més sobre aquest producte a l’explotació oleícola de Maset de la Costa al nucli del Bedorc, al terme de Piera. En aquesta masia restaurada del segle XVII i envoltada de vinyes i oliveres, la Cristina i la seva família ofereixen un ventall de propostes oleoturístiques i vinculades a la producció familiar d’oli d’oliva verge extra ecològic de la varietat arbequina. Aquí podreu fer des de tasts guiats d’oli a passejar entre oliveres, un taller de sabó artesanal o un de cistelleria tradicional i contemporània.
Del Maset de la Costa anirem a la masia de Mas Buret, a 32km, al nucli del Saió, terme de Santa Margarida de Montbui. Si no us donés temps al matí, també podreu visitar Mas Buret els diumenges a la tarda. Aquí podreu conèixer un altre projecte apícola, però a la comarca de l’Anoia. A banda de tenir arnes a la zona de la masia, també en tenen al bosc de Castellolí o en paratges del Baix Penedès. A l’estiu, practiquen la transhumància i transporten les arnes al Pirineu, a Ripoll o a la comarca de la Cerdanya. Durant la visita, podreu conèixer les arnes per veure com viuen i treballen, i l’obrador on s’envasa la mel. En finalitzar, podreu fer un tast de les diferents mels. En Jaume, el propietari de Mas Buret, també un ensenyarà un antic molí d’oli de pedra que encara funciona.
Dinar: Si heu de tornar per la C-37 en direcció al Bages, a Manresa podreu dinar al restaurant Bacasis o a la Taverna 1913. A Rajadell, podreu dinar al restaurant El Reguer. En direcció un xic més al nord, al terme de Sallent, trobareu els restaurants Rebost de la Torre i Mas de la Sala.
L’Anoia és terra de castells, així que us recomanem que abans de marxar, us apropeu a veure els diferents castells de la comarca, com el de Piera, el d’Òdena, el de Montbui, el de Claramunt o el de Tous. Preneu nota dels nombrosos miradors senyalitzats o gaudiu dels pobles amb nuclis amb encant. Igualada us queda ben a prop. Val la pena visitar el seu patrimoni industrial de la pell i el tèxtil.