fbpx

« Rutes Benvinguts a Pagès

Paisatges Barcelona

Públic objectiu: Foodies, famílies, turistes culturals, amants de la fotografia/natura.

Durada: 3 dies

Highlights: Petites explotacions familiars, agricultura i ramaderia ecològica, formatges artesans, Ruta de la Llet, Ruta del Pa, vins DO Pla de Bages, olis verge extra de varietats autòctones, explotacions amb valor social, restaurant estrella Michelin

Poblacions incloses (explotacions): Sant Boi de Lluçanès, Lluçà, Prats de Lluçanès, Santa Maria d’Oló, Navàs, Maians (Castellfollit del Boix)

Accés: Per la C-16, C-17, C-25.

Nota important:
Aquestes rutes estan pensades per a fer-les tant durant l’1 i 2 de juny en el marc del Benvinguts a Pagès com la resta de caps de setmana fins al Benvinguts a Pagès 2020. Recordeu que les portes obertes i degustacions gratuïtes, els menús Benvinguts a Pagès i les ofertes concretes d’allotjament només seran vigents els dies 1 i 2 de juny. La resta de l’any, les visites a les explotacions poden tenir o no un cost i poden requerir o no reserva prèvia. Us recomanem que us poseu en contacte amb les diferents empreses de la ruta per a gaudir-la plenament fora del marc del cap de setmana de l’1 i 2 de juny.

Aquesta ruta transcorre per tres de les comarques de Paisatges de Barcelona: Osona (Lluçanès), Moianès i Bages. Començant pel territori més al nord, el recorregut destaca per la diversitat de productes, varis d’ells emblemàtics, com formatges premiats, la recuperació d’un tipus de blat antic o d’una varietat d’olivera autòctona, la conservació d’una raça de cabra en perill d’extinció, o les moltes generacions que hi ha al darrere de varis dels projectes.

Tindreu l’oportunitat de gaudir i tastar d’una manera diferent aquest territori. Embriagueu-vos també de les vistes dels paisatges imponents del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, de Montserrat i de la Serra de Castelltallat, clars protagonistes juntament amb els productors i productores.

Divendres

On dormir: Per les distàncies a les explotacions, teniu vàries opcions d’allotjament. O Osona (Lluçanès), a Prats de Lluçanès teniu habitacions a l’Hotelet i casa rural a Cal Safraner. I teniu cases rurals com Cal Masover Rexach, a Olost, La Codina Rural a Sant Bartomeu del Grau, Ca l’Avi a Sant Boi de Lluçanès, i Les Vinyes Grosses Allotjament Rural a Sant Agustí de Lluçanès. Al Moianès hi ha la casa rural de Vins Colltor, a Santa Maria d’Oló. I al Bages trobareu casa rural a Plans de Cornet i habitacions a Mas de la Sala, ambdós a Sallent. També teniu opció d’habitacions a Sant Joan de Vilatorrada, a l’Hostal Soler, o a l’Hotel 1948 Manresa, a Manresa.

Sopar: Podeu sopar en un dels restaurants participants o a l’allotjament escollit, en cas d’oferir aquest servei.

Dissabte

Per al dissabte, us proposem una ruta molt interessant, la Ruta de la Llet. Aquesta ruta agroalimentària que comprèn productors i elaboradors de llet, formatges i productes làctics, és dinamitzada pel Consorci del Lluçanès i tres de les explotacions que hi participen són també participants del Benvinguts a Pagès. Entre la plana de Vic i el Berguedà, trobem el Lluçanès, terra de ramaders entre boscs i muntanyes.

Comencem a Betara, a Sant Boi del Lluçanès. Aquesta formatgeria elabora els seus productes de manera tradicional i ecològica. Del seu ramat de 200 ovelles, n’obtenen la llet per a fer uns formatges madurats amb l’aire dels Pirineus, alguns d’ells premiats a nivell internacional. A Sant Boi hi ha la granja. A Perafita, a menys de 10km, hi ha l’obrador.

Seguim la Ruta de la Llet cap a Lluçà, a 16km de Betara, per conèixer la granja de Formatges de Lluçà. Tingueu en compte que aquesta granja i obrador només ofereixen visites de març a novembre. Formatges de Lluçà és una explotació familiar de cabres de pastura i obrador artesanal de formatges. El ramat pastura diàriament per les vessants boscoses a la vall de Merlès i té la particularitat de ser de cabres pirinenques, una raça autòctona en perill d’extinció, molt apreciada per la seva gran qualitat i molt adaptada a tota mena de condicions climatològiques i de muntanya.

L’última visita de la Ruta de la Llet és la masia Soler de N’Hug a Prats de Lluçanès, a 8km de Lluçà. Aquesta és una explotació familiar ramadera de vaques de llet i ovelles de carn. Al Soler de N’Hug tanquen tot el cicle, des del conreu dels farratges i cereals per les vaques, passant per la munyida per extreure la llet i elaborar formatges i l’escorxador propi i acabant a la venda directa des de la botiga i carnisseria el Taulell del Soler.

Si us ve de gust tastar una altra ruta agroalimentària del Lluçanès, atureu-vos a fer una part de la Ruta del Pa amb l’activitat “Recuperació de varietats antigues del Lluçanès” amb Mas Terricabras. Els trobareu a 15km de Prats de Lluçanès i aquí podreu conèixer productes locals recuperats com el blat “Forment”, una varietat antiga que recupera l’aroma i el gust del pa d’abans L’època recomanada per fer aquesta activitat i la resta de la ruta és de l’abril al juliol.

Dinar: Podeu anar a fer un menú Benvinguts a Pagès a Prats de Lluçanès, a 5min del Soler de n’Hug, al restaurant Cal Baumer, Refectori O a Moià, a 30 min  del Soler de N’Hug, al Restaurant Magadins Vell

Després dels formatges, els làctics i el blat, toca fer un tastet de vins de la DO Pla de Bages. Ho podreu fer a Celler Colltor a Santa Maria d’Oló. Trobareu el celler a 25min del restaurant de Prats de Lluçanès i 17min del de Moià. Colltor, ubicat en una masia en plena natura i a 600m d’altura, ja fa cinc anys que conreen vinyes sostenibles i n’elaboren vins negres de manera artesanal.

Per a acabar d’aprofitar la tarda, a 20km del celler Colltor teniu la ciutat de Vic. Molt coneguts són el seu Temple Romà de principis del segle I i la Plaça Major, on el Mercat de Vic hi té lloc els dissabtes. Els diumenges al matí, podeu trobar un mercat de productors al passeig de la Generalitat.

A 30km del Celler Colltor i a 10km de Moià, us recomanem la visita d’un espai molt singular, Esplugues. És una casa construïda sota una bauma d’època troglodítica que li fa de teulada que va ser habitada fins a finals del 2002 després de 1000 anys de fer d’habitatge. Actualment forma part com a radial de l’Ecomuseu del Moianès, acollint un projecte divulgatiu que mostra l’autosuficiència d’una casa de pagès i l’aprofitament dels recursos naturals del bosc.

Sopar: Podeu sopar en un dels restaurants participants o a l’allotjament escollit, en cas d’oferir aquest servei.

Diumenge

Diumenge continuem amb els vins de la DO Pla de Bages. Abans, però, coneixerem un altre dels productes de qualitat de la comarca, l’oli d’oliva verge extra.

Iniciem al terme de Navàs, per la banda propera a Cardona. Entre boscos de la vall del Cardener, trobarem Oli Migjorn, un projecte que neix l’any 2007 amb la voluntat de recuperar la finca de Migjorn, plantant oliveres arbequines i, posteriorment, recuperant oliveres de la varietat autòctona i originària de l’entorn del riu Cardener, la Corbella. A Migjorn passejareu entre oliveres i tastareu els seus olis verge extra i aprendreu sobre el passat oleícola del Bages i la importància de la recuperació d’aquest patrimoni agrícola.

A escassos 24min d’Oli Migjorn, hi ha Cardona. Si no podeu avui, no dubteu en tornar i visitar l’imponent castell de Cardona, d’una antiguitat de dos mil cinc-cents anys i residència dels senyors de Cardona a l’edat mitjana. A Cardona mateix, visiteu una altra de les seves joies, la Muntanya de Sal, un espectacle de formes i textures naturals únic al món.

Després de tastar els olis locals, és hora dels vins. Serà al Celler Grau i Grau, ubicat a Maians (Castellfollit del Boix) i a escassos 40min d’Oli Migjorn, passant pel costat de Manresa. Aquest celler familiar, de 20ha de vinya i a 600m d’altitud, es troba en un paratge espectacular, al costat de l’antic Castell de Maians Vell construït l’any 924 i entre les serralades properes de Montserrat, Castelltallat, el massís de Montcau i el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt. Compta també amb una llarga història vitícola, que comença ja al 1885. Actualment, al capdavant hi ha la cinquena elaborant vins de qualitat i amb molta personalitat dins de la DO Pla de Bages i la DO Catalunya.

Dinar: Després del Celler Grau i Grau, podeu anar a fer un menú Benvinguts a Pagès a Callús, al restaurant Cal Magre, al Restaurant El Soterrani del Soler a Sant Joan de Vilatorrada, Restaurant Can Ferreroles Nou a Castellbell i el Vilar, i el restaurant La Fondao  el Restaurant L’Ó, d’una estrella Michelin, ambdós al complex cultural i turístic de Món Sant Benet, a les afores de Sant Fruitós del Bages. Tots els restaurants es troben entre 20 i 25min del Celler Grau i Grau.

Per a la tarda de diumenge, encara podeu fer activitats culturals i de natura, com passejar pels bonics racons del complex cultural de Món Sant Benet, amb el seu monestir benedictí de Sant Benet de Bages, un dels conjunts monàstics de l’Edat Mitjana més ben conservats de Catalunya. O acosteu-vos a Manresa, a veure la basílica de la Seu (visitable als matins) i gaudir de les vistes, o la Cova de Sant Ignasi, on paisatge i arquitectura es fusionen de manera sorprenent. Per baixar el dinar, no us perdeu el Parc de l’Agulla, als afores de Manresa, un espai natural de senders i jardins que rodegen el llac la font principal d’aigua de la qual és el canal de la Sèquia de Manresa, d’origen medieval. Igualada no us queda lluny tampoc. Aquí podeu visitar (als matins), el patrimoni industrial de la pell i el tèxtil, del qual Igualada n’és referent històric.

Segur que després d’aquest cap de setmana, us hauran quedat molts racons, pobles, patrimoni cultural, paratges naturals i activitats a l’aire lliure per veure i fer. Us convidem a tornar i seguir explorant les comarques de Paisatges de Barcelona.

« Totes les rutes

Torna a dalt