Pirineus 1
Públic objectiu: Foodies, senderistes, amants fotografia/natura, famílies.
Durada: 3 dies.
Highlights: Paisatges de muntanya, productes singulars, vistes panoràmiques, productes ecològics, pobles amb encant.
Poblacions incloses (explotacions): Barruera, Llesp, Masos de Llimiana-Llimiana, Sant Martí de Barcedana i Montferrer.
Accés: Per la C-12, C-14, C-26, N-260, N-230.
Comarques (explotacions): L’Alta Ribagorça, el Pallars Jussà i l’Alt Urgell.
Aquestes rutes us poden servir com a guia o inspiració. Les visites i activitats que trobareu en cada ruta es troben disponibles tot l’any (excepte les que així ho marquen). En podeu fer la reserva a través de la web de benvingutsapages.cat en les fitxes de cada explotació. Per a altres visites i activitats a banda, o altres dies i horaris, poseu-vos en contacte amb l’explotació corresponent. Podeu aprofitar també fer compra de productes agroalimentaris directament a les explotacions. Per a restaurants i allotjaments us recomanem que també us poseu en contacte amb cada establiment.
La ruta que us presentem passa per les comarques pirinenques de l’Alta Ribagorça, el Pallars Jussà i l’Alt Urgell. Us proposem dues opcions que tenen inici en dues comarques diferents, Alta Ribagorça o Alt Urgell, però s’acaben trobant al final, al sud del Pallars Jussà. Ambdues van de nord a sud.
Us convidem a descobrir la diversitat de paisatges de muntanya d’aquesta ruta, des de relleus abruptes, congosts i cims a paisatges mediterranis d’oliveres, vinyes i cereals. Gastronòmicament, les tres comarques no deixaran de sorprendre-us. Aquí, les coneixereu a través de la vedella Bruna del Pirineu, els làctics, les pomes, peres i cireres, l’oli i, fins i tot, el safrà, productes que provenen d’una gestió respectuosa amb els paratges naturals on s’ubiquen i són resultat d’oficis rurals amb una llarga història que es va recuperant i posant en valor generació rere generació.
OPCIÓ A
Alta Ribagorça
Muntanyes imponents, rius cabalosos, valls fecundes i pobles ancestrals guarden a l’Alta Ribagorça l’essència del Pirineu més feréstec i primigeni. Un país de paisatges embriagadors i gent soferta que és l’origen d’una gastronomia suculenta i consistent. Un país de pastors i ramaders, pagesos i artesans on descobrir la girella i el xolís, l’ovella xisqueta, la vaca bruna i el poltre, formatges, bolets i herbes aromàtiques, la truita de riu, la fruita dolça, mel, licors i un rebost d’allò més vast i ric. Aliments i productes que són al centre d’una cultura antiquíssima. Recórrer els seus pobles, admirar la seva arquitectura mil·lenària, embadalir-se davant d’una natura salvatge i gaudir de la seva cuina honesta us permetrà avivar l’esperit i la memòria.
Visiteu l’Alta Ribagorça i amareu-vos de l’autèntic esperit dels Pirineus.
DIVENDRES
On dormir: A l’Alta Ribagorça disposeu de moltes opcions d’allotjament. A Barruera, l’Hotel Farré d’Avall, i habitacions i apartaments a Casa Hortal Turisme Rural. A Llesp, també teniu habitacions i apartaments a Casa Quintana. A Vilaller, la casa rural Casa Calvera. Al Pont de Suert teniu dues opcions més: Càmping del Remei i l’Hotel Flor de Neu.
Sopar: Més enllà de les propostes ofertes pels allotjaments escollits, podeu sopar a Ca de Xoquin, a Durro, on hi fan cuina casolana, senzilla i confortable. A Barruera, en canvi, podeu gaudir d’una proposta més elaborada a El Ventador.
DISSABTE
Després d’agafar forces amb un bon esmorzar, comencem el dia al Pont de Suert, visitant el seu Centre de Fauna. Aquí coneixereu part de la fauna que habita els rius de la comarca i aprendreu la importància que tenen en la conservació dels ecosistemes del Pirineu. No només descobrireu la presència de la llúdriga i el visó europeu, sinó que veureu la tasca que fan en favor de la recuperació del tritó del Montseny, actualment en perill d’extinció.
El centre, a més, també serveix per a la cria de la truita comuna amb la que es repoblen els rius del país. Amb aquesta visita guiada també podreu conèixer de prop mostres de la cultura i les tradicions ribagorçanes.
En acabat, us proposem un joc en família perquè recorreu els carrers i els racons del Pont de Suert en un viatge màgic per la història i les llegendes de la comarca. En companyia de les bruixes dels Carantos, participeu del joc gamificat “Un viatge embruixat al Pirineu” i resseguiu el patrimoni i el costums que forgen el caràcter i la identitat de l’Alta Ribagorça en una activitat familiar divertida i entretinguda.
On dinar: Teniu el Restaurant El Ventador, al mateix poble de Barruera i, a 4km, teniu el Bar Restaurant Ca de Xoquin a Durro. Al Pont de Suert teniu el Restaurant Edelweiss.
DIUMENGE
No podem deixar l’Alta Ribagorça sense visitar un dels seus indrets més icònics i representatius, així que reservarem el matí de diumenge per pujar cap a la Vall de Boí i contemplar-hi l’església romànica més emblemàtica de Catalunya. Creuarem la portalada de Sant Climent de Taüll i farem volar la imaginació admirant les seves pintures murals per, tot seguit, iniciar un viatge cap al passat amb la projecció d’un vídeomapping que ens revelarà tots els secrets d’un monument que és patrimoni mundial de la humanitat per la UNESCO.
Després de contemplar l’art majestuós de Taüll, farem gana amb una proposta més profana i suculenta. A Barruera, visitarem Casa Fardaball per entendre la importància de la ramaderia extensiva en la conservació del paisatge i en l’elaboració de carn de qualitat i proximitat. Aquest projecte familiar es dedica a la cria i l’engreix de vaques i vedelles de raça Bruna del Pirineu i ho fa seguint el cicle natural d’alletament de les mares, alimentant-les amb les pastures de la vall, farratges propis i pinso ecològic. Allà hi veureu com menen els animals, com els avien a muntanya, com és l’entorn on creixen i d’on s’alimenten, així com tota la feinada que suposa tirar endavant una ramaderia d’alta muntanya a casa nostra. Acabareu la visita explorant l’hort familiar i tastant una mini hamburguesa de vedella ecològica amb pa del mateix poble.
On dinar: Teniu el Restaurant El Ventador, al mateix poble de Barruera i, a 4km, teniu el Bar Restaurant Ca de Xoquin a Durro. En cas que tingueu més ganes de ruta i us dirigiu més al sud, ben passat Pont de Suert, podeu dinar a Restaurant Casa Masover a Buira.
OPCIÓ B
Alt Urgell i Pallars Jussà
DIVENDRES
On dormir: A l’Alt Urgell, a Aravell, teniu l’allotjament rural Graner Gol. A Peramola, hi ha Ca la Carme. Peramola, de lloguer sencer per a grup petit, i a Guàrdia de Noguera teniu Casa Perdiu, també en lloguer sencer.
Sopar: Podeu sopar en un dels restaurants participants o a l’allotjament escollit, en cas d’oferir aquest servei.
DISSABTE
El matí de dissabte el dedicarem a visitar Ecofranch, als afores del poble de Montferrer, a la comarca de l’Alt Urgell. En aquesta explotació agro-ramadera ecològica de llarga tradició pagesa, en Joan us guiarà per les terres on cultiven patates i cereals com l’espelta i el blat persa. També hi pasturen vaques de la raça Brown Swiss o parda, molt apreciades per la qualitat de la seva llet. Amb la llet, a Ecofranch hi elaboren iogurts i quefir, que podreu tastar i comprar a l’agrobotiga a la mateixa finca.
On dinar: Al mateix municipi de Montferrer, podeu dinar al Restaurant Guimar. A la Seu d’Urgell, a 5km en direcció nord d’Ecofranch, teniu Pinxu’s Cafeteria-Restaurant. En cas que seguiu ruta cap a la C-26 en direcció Solsona, podeu arribar-vos fins a l’Hostal-Restaurant Víctor a Oliana, a 38km d’Ecofranch.
Durant la tarda, teniu un ventall d’opcions, com fer una visita cultural pels racons plens d’història de la Seu d’Urgell, ben a prop d’Ecofranch, una excursió pels voltants del pantà d’Oliana o parar a Dinosfera, el centre d’interpretació dels dinosaures, a Coll de Nargó.
Sopar: Podeu sopar en un dels restaurants participants o a l’allotjament escollit, en cas d’oferir aquest servei.
DIUMENGE
Canviem de comarca i en dirigim cap al sud del Pallars Jussà per donar la benvinguda al diumenge amb la visita a Safrà del Montsec. La finca es troba situada al terme de Llimiana, però la trobareu a uns 4 km des de la intersecció per agafar la carretera de Llimiana a Gavet de la Conca. Des de la Masia Mauri, en Jaume i la Magda recuperen el cultiu i l’artesania del safrà pallarès. Amb certificació ecològica i una producció limitada, aquesta jove parella dona vida a aquest projecte de recuperació de safrà d’alta qualitat seguint mètodes tradicionals i representatius del Montsec. Durant l’època de collita, entre octubre i novembre, podreu ser safraners per un dia i participar de la collita del safrà. La resta de l’any, també podeu visitar la finca i fer degustació de productes elaborats amb aquest safrà premiat i reconegut per l’entitat Slow Food.
Continuem el matí de diumenge a Casa Roca, al poble de Sant Martí de Barcedana, a 9 km de Safrà del Montsec. En aquesta casa pairal del segle XV, ubicada a la vall de Barcedana, al municipi de Gavet de la Conca, hi cultiven fruiters, especialment cirerers, oliveres i hortalisses. Podreu tastar l’oli d’oliva i les confitures que elabora la mateixa família Roca. També hi podreu veure els antics trulls d’oli i vi.
Dinar: Podreu dinar al restaurant que tenen a Casa Roca mateix, a Sant Martí de Barcedana. A peu de la C-13, teniu el Restaurant del Llac de l’Hotel Terradets, a Cellers, a 12km de Casa Roca. I si aneu en direcció nord cap a Tremp, podeu dinar al Restaurant Buenos Aires, a 23km.
Abans de marxar, us recomanem passejar vorejant el pantà de Terradets o tornar cap al pintoresc poble de Llimiana, des d’on podreu gaudir d’una immensa panoràmica de la serra del Montsec, la Conca de Tremp i el pantà Terradets. Recordeu que aquesta ruta té una segona opció per fer a la vostra propera visita a l’Alt Pirineu.