fbpx

Ruta Conca de Barberà. Paisatges vinícoles, licors, safrà i oficis rurals

Obre a Google Maps Imprimeix

Públic objectiu: Foodies, famílies, turistes culturals, senderistes, amants fotografia/natura

Durada: 3 dies

Highlights: Paisatges vinícoles, productes singulars, vins, història, activitats infantils, vistes panoràmiques, productes de qualitat.

Poblacions incloses: L’Espluga de Francolí, Les Masies, Montblanc, Vallespinosa, Vilanova de Prades, Vimbodí.

Accés: Des de l’AP-2, l’A-27, la C-14, la N-240, la C-37.

*Aquesta ruta inclou activitats complementàries amb uns horaris concrets i poden tenir o no un cost. Algunes també requereixen reserva prèvia. Us recomanem que mireu la fitxa de cada activitat abans de planificar-vos.

La major part d’aquesta ruta transcorre per la part més al sud de la comarca de la Conca de Barberà, a peu de la Serra de Prades i els Boscos de Poblet, amb una incursió per descobrir la bonica zona de l’Alt Gaià, al nord-est.

Els paisatges vinícoles us acompanyaran al llarg de la ruta. Precisament, la història del món de la producció de raïm va molt lligada a l’elaboració local dels licors artesans. Coneixereu també el trepat, la varietat autòctona i estrella de la DO Conca de Barberà. La comarca és, a més, l’epicentre de la recuperació d’un cultiu de gran importància històrica, el safrà. A través de la seva oferta cultural i lúdica, la Conca és un territori on els oficis artesans i la seva importància en el món rural esdevenen protagonistes.

Rutes senderistes, cellers modernistes, miradors naturals, dolços típics i embotits i un ampli ventall de visites a patrimoni cultural de gran importància, aquesta és una comarca per a descobrir gastronòmica, cultural i paisatgísticament.

Divendres 8

On dormir: disposeu de vàries opcions: des d’habitacions i apartaments, a bungalows i un alberg. A les Masies (L’ESPLUGA DE FRANCOLÍ) teniu Masia del Cadet, l’Hotel Rural i Apartaments Sercotel Villa Engracia i l’Alberg Jaume I. Al poble mateix de L’ESPLUGA DE FRANCOLÍ trobareu l’Hostal del Senglar, i a VILANOVA DE PRADES, el càmping Serra de Prades Resort.

Sopar: podeu sopar en un dels restaurants participants o a l’allotjament escollit, en cas d’oferir aquest servei.

Dissabte 9

Depenent dels vostres interessos, pel matí de dissabte teniu dues opcions.

1A. Si us interessa el món de l’apicultura, a l’ESPLUGA DE FRANCOLÍ, de 10h a 13h podeu fer l’activitat El món de les abelles per aprendre els secrets d’aquest ofici per a obtenir diferents productes com la mel, el pròpolis o la cera.

1B. Si en canvi voleu descobrir l’estreta relació de la comarca amb els licors artesans, a l’ESPLUGA DE FRANCOLÍ, a través de l’Oficina de Turisme, podeu fer l’activitat Visita al Museu Fassina Balanyà amb destil·lació en directe i degustació de licors per un recorregut en la història vinícola relacionada amb l’elaboració i la comercialització de licor.

2. Després, aneu fins a VIMBODÍ, a tot just 6 min de distància (5,3 km) per a l’activitat Visita a una empresa d’elaboració de licors artesanals amb degustació d’On the Rocks, un dels projectes més nous de la comarca.

Dinar: a aquestes alçades ja haureu obert la gana. Podeu anar a fer un menú Benvinguts a Pagès al Restaurant Molí del Mallol a MONTBLANC.

3. La ruta continua durant la tarda amb la visita a dues explotacions. Podeu iniciar la tarda amb l’explotació Aromis, a les afores de MONTBLANC, per conèixer, de la mà d’en Joan, el projecte de recuperació del cultiu del safrà a la comarca, un cultiu ancestral que es va arribar a perdre fa 100 anys. A les seves finques també hi planten diverses herbes aromàtiques.

4. Després d’Aromis, i sense haver-vos de moure de Montblanc, trobareu l’explotació Celler Mas Foraster, un celler familiar de producció de vins ecològics d’edició limitada sota la DO Conca de Barberà. Aquí podreu tastar els seus vins i visitar les vinyes, el celler i el museu d’eines antigues.

5. Si teniu temps abans de sopar, us recomanem un passeig pels carrers emmurallats de MONTBLANC i els seus comerços o seure a fer un vinet local en una de les moltes terrasses de la plaça Major.

Sopar: podreu fer un menú Benvinguts a Pagès al Restaurant Molí del Mallol, a MONTBLANC.

Diumenge 10

6. Diumenge és el dia per visitar un dels museus més complets sobre el passat, present i futur de la pagesia. L’activitat Visita al Museu de la Vida Rural de l’ESPLUGA DE FRANCOLÍ, a partir de les 10:30h,  és cita imprescindible per entendre la importància cabdal del món rural en la història de Catalunya.

7. Abans de marxar de l’ESPLUGA DE FRANCOLÍ, no us oblideu de passar per alguna de les pastisseries locals a comprar els famosos carquinyolis i altres especialitats locals.

Dinar: per conèixer una altra part diferent de la comarca, arribeu-vos a degustar un menú Benvinguts a Pagès al Restaurant Les Alzines, al singular nucli de VALLESPINOSA (PONTILS). Es troba ubicat a l’Alt Gaià, a la part nord-est de la comarca, a 35 min (33 km) de l’Espluga de Francolí.

Segur que després d’aquest cap de setmana, us hauran quedat molts racons, pobles, patrimoni cultural i paratges naturals per veure. Us convidem a tornar i seguir explorant la Conca.

X
Torna a dalt