fbpx

Archived: Ruta Les Garrigues. Olis, vins i paisatges de secà

Obre a Google Maps Imprimeix

Públic objectiu: Foodies, famílies, turistes culturals, senderistes, amants fotografia/natura

Durada: 3 dies

Highlights: Paisatges de secà, cultura de l’oli, vins, horta, patrimoni de la pedra seca, productes de qualitat, història.

Poblacions incloses: Arbeca, Les Borges Blanques, La Floresta, Juneda, La Pobla de Cérvoles, El Vilosell.

Accés: Des de l’AP-2, l’A-2 i la N-240.

*Aquesta ruta inclou activitats complementàries amb uns horaris concrets i algunes requereixen reserva prèvia. Us recomanem que mireu la fitxa de cada activitat abans de planificar-vos.

Aquesta ruta transcorre per la part nord i nord-est de la comarca de les Garrigues. A part dels paisatges característics d’oliveres, aquesta és la zona més vinícola de la comarca. En un cap de setmana descobrireu diferents paisatges garriguencs, des de la zona de regadiu a la zona muntanyosa, passant per la plana i Arbeca, el bressol de l’arbequina. A banda i banda de les carreteres, fixeu-vos en els nombrosos elements de pedra seca com els marges i les cabanes de volta.

Si sou amants dels olis d’oliva verge extra i els vins de qualitat, en aquesta ruta ho aprendreu tot, des dels secrets dels cultius, passant pel tast i la degustació, pels altres usos de l’oli com els sabons, i acabant amb la gastronomia que més cuida dos dels productes estrelles de la comarca

I si sou amants de la fotografia i del senderisme, no us faltaran les ganes de tornar i fer alguna de les nombroses rutes que es promocionen des dels ens d’informació turística.

Divendres 8

On dormir: per a parelles i grups petits, disposeu de Cal Pastor, a LA POBLA DE CÉRVOLES i el Castell de la Floresta, a LA FLORESTA.

Si sou un grup o una família més gran, podeu optar per Casa Arbós, a ARBECA.

Sopar: podeu sopar en un dels restaurants participants o a l’allotjament escollit, en cas d’oferir aquest servei.

Dissabte 9

1. La ruta comença, a partir de les 10 del matí, a L’Hort de Ca la Cistellera, a JUNEDA, el projecte d’horticultura i fructicultura ecològica de la Gemma i el Jordi. En aquesta època és quan tots els colors del verd comencen a inundar l’horta. Viatjant fins a Juneda, descobrireu que les Garrigues, a part d’oliveres i ametllers, també té una part molt més verda i plana, la regada pel Canal d’Urgell, on els camps de fruiters prenen protagonisme.

2. La ruta continua fins a les afores d’ARBECA, el bressol de la varietat arbequina. A uns 15 min (16 km) de Juneda, podreu visitar les finques d’oliveres de les explotacions de Nousegons i d’Oli Cimal. Per arribar-hi, heu de travessar Arbeca i anar en direcció a Belianes. L’Adrià de Nousegons us guiarà a través de les seves oliveres per explicar-vos, i deixar-vos degustar, un dels projectes de producció d’oli d’oliva verge extra Premium més nous de la comarca. A l’altra banda de la carretera, situada en una zona d’especial protecció per a les aus, el Salvador i la M. Dolors tenen les oliveres a partir de les qual produeixen l’oli verge extra ecològic Cimal, que també podreu tastar. Amb el seu oli, també n’elaboren sabons naturals.

Torneu enrere cap a ARBECA, a uns escassos 2 km. Abans de dinar, teniu vàries opcions. En un extrem del poble, podeu fer l’activitat 3A. Tast i maridatge d’olis a l’Espai Martinell. Aquesta té lloc al que era l’antic molí de la cooperativa d’Arbeca, ubicat a l’edifici modernista, l’arquitecte del qual fou el famós deixeble de Gaudí, Cèsar Martinell. De l’històric molí d’oli al projecte de comercialització d’oli més nou de la comarca, Raig d’Arbeca. Aquí tindrà lloc l’activitat 3B. Visita a l’oleoteca i tast d’olis d’oliva verge extra ecològic Premium. I si us voleu endinsar en tots els secrets del cultiu de l’olivera i conèixer perquè l’arbequina és una de les varietats més reconegudes arreu, aneu a fer l’activitat 3C. Visita guiada a Vivers Pelegrí, a 10 min (4,5 km) d’Arbeca.

Dinar: podeu anar a degustar un menú Benvinguts a Pagès en un dels tres restaurants participants, coneguts per la seva cuina, pel bon tracte dels productes locals i pel seu particular homenatge a la gastronomia garriguenca: La Placeta Restaurant al mateix poble d’ARBECA, el Restaurant El Castell, a la FLORESTA, tot just a 7 min (4 km) d’Arbeca, o el Restaurant Hostal Benet, a LES BORGES BLANQUES, a 10 min d’Arbeca (6,6 km).

Després de dinar, res millor que endolcir la tarda amb un licor amb història i molta ànima. A ARBECA, arribeu-vos a fer l’activitat  4A. Descoberta i tast del licor Vi de Nous, del projecte jove i cooperatiu de Tres Cadires. Si teniu ganes d’endinsar-vos en la cultura de l’oli i la seva història, arribeu-vos fins a LA POBLA DE CÉRVOLES, a uns 30 min escassos d’Arbeca (32 km), i on els daurats dels sembrats que combinen amb les oliveres i els ametllers van donant pas als altres companys de viatge de l’olivera a la comarca, les vinyes i el bosc. A la Pobla de Cérvoles podreu fer l’activitat 4B. De l’olivera a la taula, passeig entre oliveres i cabanes de volta, visita a l’Ecomuseu de l’oli i un interessant taller de sabó fet amb oli.

Sopar: podreu fer un menú Benvinguts a Pagès a La Placeta Restaurant d’ARBECA, al Restaurant El Castell a la FLORESTA, o al Restaurant Hostal Benet, a LES BORGES BLANQUES.

Diumenge 10

Si dissabte era el torn de les oliveres, avui toca descobrir una part del present vinícola de la comarca: la subzona de les Garrigues de la DO Costers del Segre.

  1. A partir de les 10:00h, arribeu-vos fins a l’explotació del celler Mas Blanch i Jové, a LA POBLA DE CÉRVOLES. A peu de la serra de la Llena, aquest celler familiar conjuga vi, paisatge i art. La culminació d’aquesta tríada es pot veure tant en les instal·lacions com en la Vinya dels Artistes, on les obres d’art s’integren en el paisatge de vinyes i oliveres.
  2. Al costat de la Pobla de Cérvoles, a uns escassos, 5 min (4 km), trobareu el VILOSELL i l’explotació Celler Tomàs Cusiné. Conegut per les vinyes de muntanya i els seus vins d’autor, una part del celler recupera l’antiga cooperativa del poble.

Si us agrada caminar, busqueu les nombroses rutes que s’endinsen entre els paisatges característics d’oliveres, vinyes, bosc i garriga de la Pobla de Cérvoles i el Vilosell.

Dinar: podreu fer un menú Benvinguts a Pagès al Restaurant El Castell, a la FLORESTA, al Restaurant Hostal Benet, a LES BORGES BLANQUES, o a La Placeta Restaurant d’ARBECA.

No marxeu sense passejar pels carrers de cases de pedra d’aquests pobles i deixeu-vos endur per la bellesa dels seus paisatges.

X
Torna a dalt