fbpx

Ruta Les Garrigues-Segrià Sec. Cultura de l’oli, pedra seca, pintures rupestres i molt més.

Obre a Google Maps Imprimeix

Públic objectiu: Foodies, famílies, turistes culturals, senderistes, amants fotografia/natura

Durada: 3 dies

Highlights: Paisatges de secà, cultura de l’oli, patrimoni de la pedra seca, productes de qualitat, animals, Patrimoni UNESCO, història, projectes mediambientals, vistes panoràmiques.

Poblacions incloses:
Les Garrigues: L’Albagés, Bellaguarda, Bovera, El Cogul, La Granadella, Granyena de les Garrigues, Juncosa de les Garrigues, Els Torms.
Segrià Sec: Torrebesses

Accés: Des de la C-12 (Eix de l’Ebre)

*Aquesta ruta inclou activitats complementàries  amb uns horaris concrets i que poden ser tant de pagament com gratuïtes. Algunes requereixen reserva prèvia. Us recomanem que mireu la fitxa de cada activitat abans de planificar-vos.

La zona que comprèn la part oest i sud-oest de la comarca de les Garrigues i el sud del Segrià és un paisatge de mosaics interminables d’oliveres, ametllers, sembrats i boscos d’alzines i pins fins on abasten els ulls. Territori de productors ubicat entre dues comarques, els seus habitants comparteixen un caràcter intrínsecament lligat a la cultura de l’oli, al cooperativisme i al cultiu històric de les oliveres arbequines, avui en dia diversificat a través d’altres activitats agràries, com la ramaderia, l’apicultura o, fins i tot, les alzines tofoneres.

L’immens patrimoni de la pedra seca, ja siguin marges de pedra, aljubs, balmes o cabanes de volta, i les Pintures Rupestres i les Tombes del Saladar del Cogul són només alguns dels grans atractius culturals d’aquesta zona. Mentre us desplaceu al llarg i l’ample de la ruta, no us oblideu de parar i gaudir d’un dels paisatges més bonics i encara poc coneguts de Catalunya, els paisatges de secà. I si sou amants de la fotografia i del senderisme, no us faltaran les ganes de tornar i fer alguna de les nombroses rutes que es promocionen des dels ens d’informació turística.

Divendres 8

On dormir: per a parelles i grups petits, a les Garrigues disposeu de l’Hotel La Garbinada (GRANYENA DE LES GARRIGUES) o l’allotjament rural de lloguer complet de Cal Pólvora Castellera, a JUNCOSA DE LES GARRIGUES.

Si sou un grup o una família més gran, a la zona de les Garrigues podeu optar entre els allotjaments rurals de lloguer complet Cal Racó dels TORMS, Ca la Ignàsia de LA GRANADELLA. Al Segrià Sec, teniu el Castell Palau a TORREBESSES.

Sopar: podeu sopar en un dels restaurants participants o a l’allotjament escollit, en cas d’oferir aquest servei.

Dissabte 9

RUTA A.

Si no us voleu perdre un dels punts d’interès cultural més importants de les Garrigues, us recomanem la part més al nord de la ruta.

1A. La ruta comença a la part garriguenca, a partir de les 10 del matí, a l’explotació BeeHappy, a JUNCOSA, el projecte d’apicultura d’una jove parella local, en Jordi i la Sílvia. Coneixereu l’obrador, les arnes i podreu fer un tast de tres mels diferents.

2A. En direcció nord, a 17 min (12,5 km) de Juncosa, arribareu a l’ALBAGÉS, on podreu visitar l’explotació cooperativa d’oli La Fraternalque l’any vinent complirà 100 anys d’història, i els camps d’oliveres propers, a més de degustar els seus olis verge extra.

3A. Molt a la vora, al COGUL, a tot just 13 min (10 km), arribareu fins a la finca d’oliveres de l’explotació Ca la Miquela. ubicada a la vora de les Tombes del Saladar, unes sepultures d’origen àrab excavades a la roca viva. Just a la vora, teniu les pintures rupestres de la Roca del Moro, declarades Patrimoni Mundial de la UNESCO, a 1,5km escàs de les Tombes. Aquest és un dels jaciments rupestres més importants de la Península Ibèrica.

Dinar: arribeu-vos fins al poble del costat, a GRANYENA, a 10 min (7,5km), per anar a fer un menú Benvinguts a Pagès al restaurant La Garbinada, o continueu fins al següent poble, ja al Segrià Sec, a TORREBESSES, a 14 min (12km), on també podreu degustar el menú Benvinguts a la Taverna de la Bruixa. També us podeu arribar a LA GRANADELLA, a 25min (25km) i fer el menú Benvingut sal Bar Centre Cívic.

Després de dinar, dirigiu-vos al mirador del coll de Bovera, a LA GRANADELLA. Des d’aquí, podeu gaudir d’un dels millors punts panoràmics de la comarca; tindreu als vostres peus tota la Vall de l’Ebre.

4A. Seguiu la carretera que va cal al sud, cap a BOVERA. A Lo Casal del poble, us estarà esperant l’Òscar, de l’explotació Bovera Activa, qui us acompanyarà en un recorregut per la finca d’oliveres que l’Associació Trenca ha recuperat a les afores de la població. Refugi de fauna i flora mediterrànies,aquest és un singular projecte de finca autosostenible educativa que produeixen el seu propi oli d’oliva verge extra ecològic.

5A. Abans de sopar, si teniu ganes d’una vetllada gastronòmica singular, aneu fins a TORREBESSES, al Segrià Sec, a 24 min (20 km), on us sorprendran amb una ruta guiada pel nucli antic i l’activitat de Viatge als Pecats Originals a través de l’oli d’oliva verge extra amenitzat amb música de vinil.

Sopar: podreu fer un menú Benvinguts a Pagès al mateix Lo Casal o tornant enrere cap a la GRANADELLA, BELLAGUARDA, al mateix poble de TORREBESSES o a la vora, a GRANYENA.

RUTA B.

Si teniu ganes de veure i descobrir diferents activitats en molt poca distància, us recomanem la ruta més a l’oest.

1B. Aquesta ruta comença a les afores de BELLAGUARDA. De 10h a 12h, amb l’activitat Vine a alletar els vedellets a la granja Alberich, tindreu l’oportunitat de veure i participar en una de les activitats més especials que tenen lloc en una granja de vaques, l’alletament dels vedells.

2B. Tot just a l’altra banda, hi ha la finca de l’explotació Tòfones de Bellaguarda, una plantació d’alzines de tòfona d’hivern. Al juny no hi haurà tòfona, però us mostraran com funciona un cultiu tan singular com aquest i gaudireu veient com treballen els tofonaires amb els seus gossos especialment entrenats per a aquesta tasca.

3B. Dinar: a la mateixa població de BELLAGUARDA, a 1,5 km escàs de les Tòfones, teniu dos establiments on degustar el menú Benvinguts a Pagès: Restaurant Cal Ferran i Cal Ros.

4B. Sense moure-us de BELLAGUARDA, feu una visita a les instal·lacions i a les finques d’oliveres de l’explotació de la cooperativa Olis Bellaguarda. No marxeu sense degustar els seus olis verge extra.

5B. Abans de deixar aquesta població, feu un viatge en la història de la mà del senyor Josep amb l’activitat Visita guiada al celler i exposició d’utensilis agrícoles antics.

Sopar: podreu fer un menú Benvinguts a Pagès al mateix Lo Casal o tornant enrere cap a la GRANADELLA, BELLAGUARDA, al mateix poble de TORREBESSES o a la vora, a GRANYENA.

Diumenge 10

6. A partir de les 10 del matí, aneu fins a l’explotació Cooperativa de la Granadella, a la GRANADELLA, on us ensenyaran els diferents tipus de conreu de l’olivera i degustareu els seus olis verge extra. Cooperativa gairebé centenària, l’antic molí s’ha reconvertit avui en dia en el Museu de l’Oli de Catalunya.

7A. A les 12h, a la mateixa GRANADELLA, passeu pel Centre de la Cultura de l’Oli de Catalunya a l’activitat Tastem olis de Catalunya, un tast professional de diferents olis catalans. Ubicat en un antic convent, aquest és el centre de referència de l’oleoturisme. No us oblideu de fer, abans de marxar, la Ruta dels Miradors.

7B. Com a opció, des de TORREBESSES, al Segrià Sec, de 10h a 13h, el Centre d’Interpretació de la Pedra Seca organitza l’activitat Ruta Gastronòmica de Torrebesses a l’antic forn de pa i a un dels molins d’olis antics més ben conservats, el d’En Bep de Canut.

Dinar: podreu fer un menú Benvinguts a Pagès a GRANADELLA, a BELLAGUARDA, a TORREBESSES o a GRANYENA.

Abans de marxar, si encara teniu temps, no deixeu de passejar pels carrers antics d’aquestes poblacions i deixar-vos endur per la bellesa dels paisatges de secà que les rodegen.

X
Torna a dalt