fbpx

Archived: Ruta Pallars Jussà nord-Alta Ribagorça. Valls, ramats i patrimoni romànic.

Obre a Google Maps Imprimeix Reserva

Públic objectiu: Famílies, foodies, senderistes, amants fotografia/natura

Durada: 3 dies

Highlights: Paisatges de muntanya, animals, productes de qualitat, patrimoni romànic, vistes panoràmiques, activitats familiars.

Poblacions incloses:
Pallars Jussà: Beraniu, Buira, Obeix, La Pobleta de Bellveí, Senterada, La Torre de Capdella.
Alta Ribagorça: Barruera, Boí, Caldes de Boí, Durro, Llesp, Pla de l’Ermita, Pont de Suert, Taüll, Vilaller.

Accés: Des de C-13, N-260, N-230

*Aquesta ruta inclou activitats complementàries amb uns horaris concrets i poden tenir o no un cost. Algunes també requereixen reserva prèvia. Us recomanem que mireu la fitxa de cada activitat abans de planificar-vos.

La ruta que us proposem transcorre per la Vall Fosca i la Vall de Manyanet, situades a la part nord del Pallars Jussà, i per la comarca sencera de l’Alta Ribagorça.

Paisatges de valls, relleus abruptes, rius i ponts de pedra, aigües termals, vistes panoràmiques i campanars romànics, aquestes dues comarques ofereixen un enorme ventall d’indrets a recórrer en cotxe i una gran xarxa de camins per gaudir de la diversitat de paisatges i patrimoni.

En aquesta ruta, us convidem a descobrir també gastronòmicament aquestes dues comarques a través d’alguns dels seus productes més emblemàtics, com la vedella, els formatges o les plantes aromàtiques. Productes que provenen d’una gestió respectuosa amb els paratges naturals on s’ubiquen i són resultat d’oficis rurals amb una llarga història que es va recuperant i posant en valor generació rere generació.

Divendres 8

On dormir: al Pallars Jussà nord disposeu des d’habitacions i/o apartaments amb Casa Leonardo a SENTERADA i Apartaments Casa Masover a BUIRA, i l’Alberg La Torre Vall Fosca a LA TORRE DE CAPDELLA.

A L’Alta Ribagorça, disposeu de vàries opcions: des d’habitacions i/o apartaments amb Apartaments La Peguera a BOÍ, Apartaments Miravet i l’Hotel Flor de Neu a PONT DE SUERT, el Balneari Caldes de Boí a CALDES DE BOÍ, la Casa Coll i Hotel Farré d’Avall a BARRUERA, a Casa Quintana i Portal del Romànic a LLESP; a allotjaments rurals de lloguer complet com Casa Dula a PLA DE L’ERMITA; i la casa de colònies Casa Llavasa a DURRO.

Sopar: podeu sopar en un dels restaurants participants o a l’allotjament escollit, en cas d’oferir aquest servei.

Dissabte 9

  1. La ruta de dissabte dona inici a la part alta de la ruta, a l’Alta Ribagorça, amb la visita a l’explotació del Parc de les Olors-Prat de la Sala, a VILALLER, a partir de les 10 del matí. En aquesta finca a la Vall de Barravés, la Monique us guiarà pel jardí visitable i productiu on cultiva plantes aromàtiques, culinàries i medicinals.
  2. Continueu cap a BARRUERA, a 18 min (18,5 km), per anar a visitar l’explotació Casa Fardaball, un projecte familiar d’allotjament, restaurant i explotació amb 100 vaques alletants, en règim semi extensiu, de raça bruna dels Pirineus. En Ramon, en Francesc i en Jaume s’ocupen d’engreixar els vedells amb llet de les mares, amb farratges propis i amb pinso ecològic. A Barruera mateix hi tenen la carnisseria.

Com a opció, si heu dormit a la part baixa de l’Alta Ribagorça o al Pallars Jussà nord, a BUIRA podeu fer l’activitat Excursió a cavall per la Vall de Manyanet en horari de matí o tarda.

Dinar: podreu dinar a BARRUERA mateix, a l’Hotel-Fonda Farré d’Avall, dels mateixos propietaris de l’explotació de vaques que acabeu de visitar.

  1. Després de dinar, i sense sortir de BARRUERA, teniu l’activitat Visita a la granja d’animals de La Rutlla espai de vida i natura. La Rutlla és un espai educatiu i de lleure que us permetrà conèixer de ben a prop el dia a dia de la vida del pagès. Durant la visita, també podreu aprendre com viuen, què mengen i com es cuiden els animals de la granja.
  2. Des de Barruera, continueu cap a TAÜLL per anar a visitar l’explotació La Formatgeria de Taüll. La trobareu a 9 min (7,6 km). Aquesta petita formatgeria artesanal que neix el 2012 elabora varis tipus de formatges amb la llet de 160 cabres pròpies en producció ecològica que pasturen cada dia pels prats de Taüll.
  3. Abans de marxar de TAÜLL, no us perdeu la visita ales esglésies romàniques de Santa Maria (de 10h a 19h) i Sant Climent (amb projeccions de vídeo mapping a les 10:30h, 11:15h, 12:15h, 13:15h, 16:15h, 17:15h i 18:15h).
  4. Si us allotgeu a la part sud, a 23 min (22 km), al PONT DE SUERT, passeu per la Carnisseria Elena a l’activitat Promoció de carns i embotits i tast a la botiga per degustar diversos productes d’elaboració pròpia.

Sopar: depenent d’on feu nit, al Pallars Jussà podreu fer un menú Benvinguts a Pagès al restaurant Casa Masover a BUIRA i al restaurant L’Era del Marxant a LA POBLETA DE BELLVEÍ. A l’Alta Ribagorça podreu fer un menú Benvinguts a Pagès al restaurant Bar Edelweiss a PONT DE SUERT.

Diumenge 10

  1. El diumenge és el dia per fer la part baixa de la ruta, la del Pallars Jussà. El dia comença, a partir de les 10 del matí, amb la visita per conèixer l’explotació Eco Carn Casa Masover a BUIRA. Ubicada a la Vall de Manyanet, és una explotació familiar que produeix vedella bruna dels Pirineus ecològica que s’alimenta de pastures pròpies. Aquest projecte familiar també consta d’allotjament, restaurant i centre hípic.

Abans de dinar, us recomanem alguns punts de gran interès fotogràfic, com el miradors de BERANIU, a 30min (22,5 km) de Buira o el d’OBEIX, a 36 min (29 km) de Buira, ambdós nuclis agregats del terme municipal de la TORRE DE CAPDELLA. 8A. El de Beranui es troba al punt més alt del poble, al davant de l’església de Sant Joan. Aquest mirador ofereix unes fantàstiques vistes de varis dels altres nuclis de la Torre. Hi podeu accedir a partir d’una curta passejada des de Mont-Rós. 8B. El mirador d’Obeix i l’ermita de Sant Cristau, just al darrere, ofereixen també unes vistes panoràmiques espectaculars. Des dels miradors es poden fer també vàries rutes de senderisme.

8C. Sortint des la Pobleta de Bellveí, a tot just 10 min (5 km) podeu arribar-vos fins a l’Estany de Montcortés, ja en terme del Pallars Sobirà. El paisatge d’aquest llac que s’alimenta d’aigües subterrànies és excepcional.

Dinar: podreu fer un menú Benvinguts a Pagès al restaurant Casa Masover de BUIRA o al restaurant L’Era del Marxant de LA POBLETA DE BELLVEÍ.

Segur que després d’aquest cap de setmana, us hauran quedat encara molts indrets, visites culturals i gastronòmiques per recórrer. El Pallars Jussà i l’Alta Ribagorça us esperen.

X
Torna a dalt