fbpx

Archived: Ruta Pallars Sobirà. Pastors, muntanyes, estanys i pobles amb encant

Obre a Google Maps Imprimeix Reserva

Públic objectiu: Foodies, famílies, senderistes, amants fotografia/natura

Durada: 3 dies

Highlights: Paisatges de muntanya, animals, productes de qualitat, història, senderisme, pobles amb encant.

Poblacions incloses: Altron, Araós, Arrós de Cardós, Baro, Boldís Sobirà, Borén,  Caregue, Escaló, Escàs, Esterri d’Àneu, Gavàs, Gerri de la Sal, Isil, La Guingueta d’Àneu, Lladorre, Llessui, Montardit de Baix, Rialp, Son, Sort, Tírvia, València d’Àneu.

Accés: C-13, C-14, N-260.

*Aquesta ruta inclou activitats complementàries amb uns horaris concrets i poden tenir o no un cost. Algunes també requereixen reserva prèvia. Us recomanem que mireu la fitxa de cada activitat abans de planificar-vos.

Paratges bucòlics d’estanys, muntanyes, pastures i valls, aquesta ruta transcorre de sud a nord de la comarca, incloent les Valls d’Àneu i la Vall de Cardós.

El turisme de natura i el cultural, amb el patrimoni romànic, els castells, els ponts medievals i els petits pobles de cases de pedra i balcons de fusta són alguns dels grans actius de la comarca. Amb la ruta que us proposem, descobrireu també el Pallars Sobirà més gastronòmic i deliciós.

A partir de les visites a les explotacions, coneixereu projectes de recuperació de races autòctones, com la de corder xisqueta o la cabra pirenaica, dues races autòctones en perill d’extinció. És recuperar les races, però també els oficis de pastor o de formatger artesà. De formatges de llet de vaca també en trobareu, així com tot un ventall d’herbes aromàtiques i remeieres, una gran varietat d’embotits i altres productes locals per degustar i, fins i tot, una activitat per conèixer la transhumància dels cavalls.

Entre tast i tast, passegeu pels carrers de boniques viles de cases de teulada de pissarra, albireu els campanars romànics i, sobretot, tingueu a punt en tot moment la càmera.

Divendres 8

On dormir: a la zona de Sort i el Pallars Sobirà mig, disposeu d’habitacions i/o apartaments a Aparthotel Pey a SORT, Can Congost a MONTARDIT DE BAIX, Casa Bellera a CAREGUE, Hostal Braseria Alt Pirineu a BARO, el Roch Hotel-restaurant a ALTRON.

A la zona de la Vall de Cardós, disposeu d’allotjaments rurals de lloguer complet com Casa Mora a ARRÓS DE CARDÓS, el Forn de Serra a LLADORRE i la Perxada de Ticó-Turisme Rural a BOLDÍSSOBIRÀ.

A la zona de les Valls d’Àneu, disposeu d’habitacions a Hostal Vall d’Àneu i Posada d’Àneu B&B, ambdós a ESTERRI D’ÀNEU, Hotel La Morera a VALÈNCIA D’ÀNEU; un alberg com Mónnatura Pirineus a SON; i el càmping Nou Càmping Bungalows a LA GUINGUETA D’ÀNEU.

Sopar: podeu sopar en un dels restaurants participants o a l’allotjament escollit, en cas d’oferir aquest servei.

Dissabte 9

1. La ruta comença amb la visita a partir de les 10h a l’explotació Casa Farré a BORÉN. Per a arribar-hi, cal passar el poble d’Isavarre i localitzar el camí privat davant de la presa de l’embassament de Borén. Aquesta és una explotació familiar ramadera on en Joan, pare, i la Sílvia, filla, es dediquen a la producció i venda de corders de la raça xisqueta que pasturen per la zona del Parc Natural de l’Alt Pirineu. La carn la comercialitzen a la botiga pròpia (Carnisseria Riu) que tenen a Esterri d’Àneu.

2. Continueu cap a VALÈNCIA D’ANEU, a 12 min (8 km), per a conèixer l’explotació Girola, una petita explotació familiar de cabres. La Moni, en Pepe i en Joan van apostar fa uns anys per la reintroducció de la raça pirenaica (raça autòctona en perill d’extinció) de la qual obtenen carn i llet. Ara també tenen una formatgeria on elaboren artesanalment mató i formatge tou. Al costa de la formatgeria, podreu veure el ramat pasturant.

3. A 20 min (13 km), trobareu el poble de GAVÀS, on podreu visitar l’explotació Formatgeria La Roseta de Gavàs. Els ramats de cabres de llet de producció ecològica de la Roseta d’en Jesús pasturen tot l’any pels prats de Gavàs, a 1.400 metres sobre el nivell del mar. D’aquí en surten tant formatges madurats com els tupins pallaresos.

Com a opció per al matí de dissabte, a la zona de RIALP, podreu fer una activitat molt singular, Acompanyament a la transhumància de bestiar equí de Rialp a Llessuí. Cal ser matiners, doncs l’activitat inicia a les 5 del matí. Durant 5-6h, s’acompanyen a peu a les eqües cap a les pastures d’estiu. En cas de mal temps, aquesta activitat es farà diumenge.

Si us heu allotjat a la part baixa de la comarca o arribeu en dissabte, podeu fer una parada per passejar per la petita vila medieval de GERRI DE LA SAL i fer l’activitat de Visita al Museu de Gerri de la Sal, situat a l’antic magatzem de la sal que data del segle XV.

Dinar: podeu anar a fer un menú de Benvinguts a Pagès al restaurant La Tona Bar Bodega a ISIL, al restaurant de l’Hotel La Morera a VALÈNCIA D’ÀNEU,  al Restaurant Vall d’Àneu a ESTERRI D’ÀNEU.

4. Després de dinar, arribeu-vos fins a ARAÓS per conèixer el projecte de l’explotació Herbes de l’Alt Pirineu. En un espai d’una hectàrea, en Pedro us donarà a conèixer la seva plantació de més de 15 plantes diferents. Aquí també trobareu el Parc de les Olors d’Araós, un jardí visitable amb més de 100 varietats aromàtiques i medicinals.

A la tarda, des d’Araós, podeu anar a visitar 5A. TÍRVIA, a 7 min (4,4 km)  i 5B. ESCALÓ, a 15 min (15,5 km). Tírvia, poblet amb encant enlairat al damunt d’una talaia, és un dels miradors excepcionals de la comarca. A Tírvia també hi trobareu un típic forn de pa a la llenya. Escaló, situat a 864 metres d’alçada, és una vila closa. Les seves cases encara conserven l’estructura de pedra els seus porxos medievals.

Si us ve de gust passejar per comerços locals i comprar productes típics pallaresos, podeu passar per Sort, per Rialp o per Esterri d’Àneu.

Sopar: depenent d’on us allotgeu, podreu fer un menú Benvinguts a Pagès a la zona de la Vall d’Àneu al restaurant La Tona Bar Bodega a ISIL, al restaurant de l’Hotel La Morera a VALÈNCIA D’ÀNEU,  al Restaurant Vall d’Àneu i Restaurant Esterri d’Àneu a ESTERRI D’ÀNEU. A la zona de Sorti el Pallars Sobirà mig, podreu fer un menú Benvinguts a Pagès al restaurant de Casa Bellera a CAREGUE i el Restaurant Fogony i el restaurant Cafè Pessets a SORT, i el Restaurant El Celler dels Joglars a MONTARDIT DE BAIX.

Diumenge 10

6. El diumenge comença a partir de les 10 del matí amb l’activitat de La visita guiada gratuïta a l’Ecomuseu dels Pastors de la Vall d’Àssua a LLESSUI. Aquí podreu conèixer la vida dels pastors als Pirineus a través de l’exposició permanent.

7. Continueu cap a ESCÀS, a 17 min (10 km), a visitar l’explotació Corder Xisquet Madó, de producció i venda de carn de corder dela raça xisqueta i de cabrit. En Jordi, la Maribel, en Xavier i la Georgina porten a pasturar els seus animals pels prats vora el Parc Natural de l’Alt Pirineu i el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici.

8. Abans de dinar, a ALTRON, a 14 min (8 km), hi ha l’activitat Visita guiada a la formatgeria La Peça d’Altron. Fundada el 1991, la família d’en Jaume i la Joana us ensenyaran la formatgeria, un explicaran la història de la ramaderia a la comarca i podreu tastar els seus formatges elaborats de manera artesana amb la llet de vaques de ramats locals.

Si teniu temps, podeu acabar de fer el recorregut en cotxe per la resta de pobles del terme municipal de Sort i conèixer les esglésies romàniques d’aquestes viles.

Dinar: podreu fer un menú Benvinguts a Pagès al Restaurant Fogony i el restaurant Cafè Pessets a SORT, el Restaurant El Celler dels Joglars a MONTARDIT DE BAIX i al restaurant de Casa Bellera a CAREGUE.

Amb aquesta  ruta gastronòmica i cultural segur que se us haurà obert la gana de tornar i seguir tastant el Pallars Sobirà a través dels seus idíl·lics paratges i productes artesans.

X
Torna a dalt