fbpx

Ruta Terra Alta. Vins, olis i paratges naturals que captiven.

Obre a Google Maps Imprimeix

Públic objectiu: Foodies, turistes culturals, senderistes, amants fotografia/natura, famílies,

Durada: 3 dies

Highlights: Paisatges vinícoles, paisatges oleícoles, productes de qualitat, vins, olis, història, vistes panoràmiques.

Poblacions incloses: Arnes, Batea, Bot, Caseres, Corbera d’Ebre, La Fatarella, Gandesa, Horta de Sant Joan, Vilalba dels Arcs.

Accés: Per la C-12, la N-420

*Aquesta ruta inclou activitats complementàries amb uns horaris concrets i poden tenir o no un cost. Algunes també requereixen reserva prèvia. Us recomanem que mireu la fitxa de cada activitat abans de planificar-vos.

Aquesta ruta transcorre a banda i banda de la comarca. Els paisatges vinícoles de la famosa garnatxa blanca i altres varietats i els camps de majestuoses oliveres de la varietat autòctona empeltre que es combinen amb les de la varietat arbequina esdevenen els protagonistes per excel·lència en aquesta proposta.

Les olors del vi de l’oli harmonitzen perfectament amb la coneguda rebosteria tradicional terraltina. La tradició en la cultura vinícola i oleícola de la comarca conviu amb la innovació i l’elaboració de productes d’altíssima qualitat.

La Terra Alta, a banda de ser un petit paradís gastronòmic, és també una de les comarques amb un dels paisatges més captivadors de Catalunya. El massís escarpat dels Ports, les valls dels rius Algars i Canaletes, la serra de Pàndols i Cavalls i els paisatges de secà de vinyes, oliveres i ametllers conviden al visitant a gaudir alhora de paisatge i de poesia, ja sigui en cotxe o a peu i en bicicleta pels diferents recorreguts de la Via Verda.

Aquesta ruta us servirà per fer no només un tastet gastronòmic i paisatgístic, sinó també cultural, amb l’oportunitat de visitar el conegut celler modernista de Gandesa i alguns dels varis espais històrics de la Batalla de l’Ebre que es troben escampats per la comarca. Al final de la ruta, us adonareu que haureu de tornar a la Terra Alta vàries vegades més.

Divendres 8

On dormir: disposeu de vàries opcions: des d’habitacions i/o apartaments amb B&B El Petit Shangri-Là a LA FATARELLA, Apartaments “Els Temporers” a CORBERA D’EBRE, Cal Badat i el Vilar Rural a ARNES, Cal Tomàs a BOT, L’Hostal Casa Barceló a HORTA DE SANT JOAN, l’Hotel Restaurant Nou Moderno a VILALBA DELS ARCS i La Casa dels Abeuradors a GANDESA, a allotjaments rurals de lloguer complet com Ca la Leonor de BOT, La Posada a CASERES.

Sopar: podeu sopar en un dels restaurants participants o a l’allotjament escollit, en cas d’oferir aquest servei.

Dissabte 9

1. La ruta de dissabte comença a partir de les 10h a HORTA DE SANT JOAN amb la visita a l’explotació Identitat Extra Virgin Olive Oil, uns dels projectes més nous de producció d’oli verge extra de la comarca. Podreu visitar les seves finques d’oliveres centenàries (i algunes de més velles) i tastar el seu oli de la varietat empeltre, una varietat autòctona. Abans de marxar d’Horta, arribeu-vos a veure l’espectacular Lo Parot, olivera mil·lenària declarada arbre monumental i que encara produeix olives. La trobareu a la sortida del poble en direcció a Bot.

2. La ruta continua cap a BOT, a 10 min (9 km) per visitar l’explotació de Sant Josep Vins. Cooperativa agrària fundada el 1962, els més de tres-cents socis i sòcies conreen 750 ha de vinya, olivera i ametller, la majoria dins el municipi de Bot. A la visita podreu conèixer el seu projecte i tastar els seus vins.

Els amants de l’arquitectura modernista teniu l’oportunitat de fer l’activitat Visita guiada i tast de vins al Celler Cooperatiu de GANDESA abans o després de dinar. Obra de l’arquitecte de les catedrals del vi, Cèsar Martinell, deixeble de Gaudí, aquest edifici singular i d’arquitectura excepcional data de 1919.

Dinar: a GANDESA, a 12 min (12 km) de Bot, podeu anar a fer un menú Benvinguts a Pagès als restaurants Ginebrals i Sibarites. Des de Bot, a 22 min (20 km) també podeu anar a VILALBA DELS ARCS, al Restaurant Nou Moderno.

3. Després de dinar, aneu en direcció a la FATARELLA. Si veniu de Gandesa, abans de trencar cap a la TV-7331, a menys de 500m, als peus de l’ermita de Sant Bartomeu, trobareu el Memorial de les Camposines, un dels molts escenaris emblemàtics que hi ha arreu de la comarca i que formen part del Memorial dels Espais de la Batalla de l’Ebre.

4. Enfilant cap a la FATARELLA, A 1 km de Les Camposines, podreu visitar l’explotació de vinya i oliveres de Productes de Casa SAT Llopis. En aquesta finca podreu veure oliveres molt probablement mil·lenàries, algunes d’elles encara amb restes de metralla testimoni de la Batalla de l’Ebre. A part de tastar els seus olis i els seus vins, també hi trobareu unes melmelades delicioses de fruites i de verdures.

5. A tot just 5 min (5 km), seguint endavant, teniu l’explotació Rius d’Or Oli Verge Extra. Aquest és un projecte d’olis verge extra d’autor que neix de la unió de dues famílies de la Fatarella. Durant la visita, en Jordi us guiarà a través de les seves oliveres centenàries i dels seus olis de les varietats empeltre i arbequina.

6. Si sou de les persones que us agraden les llepolies, acabeu d’arribar a LA FATARELLA, a només 3 km, per gaudir de l’activitat Visita guiada al forn i taller de pastes típiques a les 17:30h. Els propietaris del Forn de Baix us ensenyaran a fer una de les pastes més típiques i delicioses de la zona, la coca d’avellanes.

Sopar: podreu fer un menú Benvinguts a Pagès als restaurants Ginebrals i Sibarites de GANDESA, el restaurant Venta la Parra d’HORTA DE SANT JOAN o el restaurant Nou Moderno de VILALBA DELS ARCS.

 

Diumenge 10

7. La ruta de diumenge comença a l’explotació Biocaseres, situada a la població de CASERES, a la part més occidental de la comarca, propera a la frontera amb Aragó. Les oliveres empeltre i els ametllers es troben en un paratge de gran bellesa. Aquí gaudireu del paisatge i dels olis d’oliva verge extra que produeix en Marc, el jove responsable d’aquest projecte.

8. Continueu cap a BATEA, a 16 min (12 km per la C-221) de Caseres. Aquí podeu visitar l’explotació Mas Beturià. Projecte familiar d’en Josep Lluís i la Yolanda, produeixen oli d’oliva verge extra arbequina, l’altra varietat que també es conrea a la comarca i de la qual s’obté un oli molt diferenciat del de la varietat empeltre que podreu tastar, ideal perquè al final de la ruta us hagueu convertit en uns autèntic coneixedors dels olis terraltins.

9. A les afores de BATEA, trobareu l’explotació Celler Arrufí, un projecte familiar de producció de vins ecològics. Nascut de la inquietud i l’esforç de dos germans pagesos, en Joaquim i l’Esteve, que segueixen la tradició familiar vitivinícola alhora que innovant en l’elaboració de vi. Coneixereu les vinyes i tastareu els seus vins.

10. Abans de dinar, arribeu-vos fins a VILALBA DELS ARCS a visitar les vinyes i el celler de l’explotació Celler Xavier Clua. El trobareu a les afores, passat el poble, en direcció a Gandesa. Aquest celler també és un projecte familiar que ha estat lligat a la vinya i al vi des de fa quatre generacions. Us ensenyaran el treball que es fa a les vinyes i tastareu els seus vins de garnatxa blanca i garnatxa negra.

Com a altres opcions, si sou amants de la BTT i voleu conèixer la Via Verda d’una altra manera, animeu-vos a fer l’activitat, durant el matí o la tarda, Enoturisme amb BTT: El paisatge de la Garnatxa Blanca. Les reserves es fan amb ViOrigen de GANDESA.

I si us interessa el món de l’apicultura, podeu arribar-vos durant el matí a fer l’activitat Visita al Centre d’Interpretació de la Mel a ARNES mateix.

Dinar: podreu fer un menú Benvinguts a Pagès al restaurant Venta la Parra d’HORTA DE SANT JOAN, als restaurants Ginebrals i Sibarites de GANDESA, o al restaurant Nou Moderno de VILALBA DELS ARCS.

Segur que després d’aquest cap de setmana, us hauran quedat molts racons, pobles, patrimoni cultural i paratges naturals per veure. Us convidem a tornar i seguir explorant la Terra Alta.

X
Torna a dalt