fbpx

« Rutes Benvinguts a Pagès

Terres de l’Ebre

Públic objectiu: Famílies, foodies, turistes culturals, amants fotografia/natura.

Durada: 3 dies

Highlights: Paisatges vinícoles, productes singulars, vins, olis, història, animals, apicultura.

Poblacions incloses (explotacions): Flix, Vinebre, Rasquera, El Perelló.

Accés: Per la C-12, per la N-420, N-340, i AP-7 i C-44.

Nota important:
Aquestes rutes estan pensades per a fer-les tant durant l’1 i 2 de juny en el marc del Benvinguts a Pagès com la resta de caps de setmana fins al Benvinguts 2020. Recordeu que les portes obertes i degustacions gratuïtes, els menús Benvinguts a Pagès i les ofertes concretes d’allotjament només seran vigents els dies 1 i 2 de juny. La resta de l’any, les visites a les explotacions poden tenir o no un cost i poden requerir o no reserva prèvia. Us recomanem que us poseu en contacte amb les diferents empreses de la ruta per a gaudir-la plenament fora del marc del cap de setmana de l’1 i 2 de juny.

La ruta de les Terres de l’Ebre transcorre per les comarques de la Ribera d’Ebre i el Baix Ebre.

Amb el riu Ebre guiant-vos la major part de la ruta, i la Serra de Cardó resseguint el tram final, amb aquest recorregut coneixereu una de les zones menys conegudes de les Terres de l’Ebre, i ho fareu de la manera més deliciosa.

Són quatre pobles on es concentren els diferents projectes agrícoles i ramaders. Us rebran tots amb els braços ben oberts. A part, dediqueu una tarda a gaudir de tot el que us pot oferir el majestuós Ebre, tant en vistes, pobles de riba o activitats de lleure. Si no us dona temps de visitar-ho tot, no dubteu a tornar ben aviat.

Divendres

On dormir:  Teniu vàries opcions. A Móra d’Ebre, habitacions a Casa del Castell i 7 de Ribera Hostal-Agrobotiga, i a Móra la Nova, Hostal Fontdemora; casa rural de lloguer sencer a Lo Racó de Cal Brisda, a Torre de l’Espanyol o Casa Font-Història a Pagès a Benissanet; i

Càmping i Alberg Tivissa, al poble de Tivissa.

Sopar: Podeu sopar en un dels restaurants participants o a l’allotjament escollit, en cas d’oferir aquest servei.

Dissabte

Iniciem el dissabte a Flix. Teniu 22km des de Móra, 11km des de Torre de l’Espanyol, i 32km des de Tivissa. Aquí podreu conèixer Somper, el projecte apícola i oleïcultor ecològic de la Núria i en Lluís. A Somper podreu posar-vos el vestit d’apicultor i anar a conèixer les arnes. Aquí també podreu comprar mels de diferents tipus, vinamelagre (vinagre de mel) o xocolates de mel.

Continuem la ruta cap a Vinebre, a visitar el Molí de Rué, a 8km des de Flix. Aquesta petita empresa familiar, amb la quarta generació ja al capdavant, es dediquen a produir i elaborar oli i vins sota la DO Tarragona. Un dels productes estrella és el vimblanc de Vinebre, un vi tradicional que han recuperat. A les mateixes instal·lacions, podreu visitar el celler i també el molí antic d’oli.

Dinar: Podeu anar a fer un menú Benvinguts a Pagès al Restaurant Hostal Gastronòmic La Creu a Móra d’Ebre, a 15km de Vinebre.

Durant la tarda, teniu vàries opcions per a gaudir del patrimoni cultural i paisatgístic tant de la Ribera com del Baix Ebre.

A 8km de Móra d’Ebre, a la riba dreta de l’Ebre, teniu Miravet. Podeu passejar pel poble, visitar el Castell templer ubicat dalt d’un turó o fer activitats al riu Ebre, com navegar pel riu en piragua o fer l’últim Pas de Barca, que creua entre Miravet i la C-12.

Al Baix Ebre, a 24km de Móra d’Ebre, trobareu la vila de Benifallet, amb el riu que creua el municipi. Aquí podeu visitar les Coves Meravelles o navegar amb Lo Llagut, una rèplica de les barques antigues que s’utilitzaven per transportar mercaderies al llarg de l’Ebre.

Sopar: Podeu sopar en un dels restaurants participants o a l’allotjament escollit, en cas d’oferir aquest servei.

Diumenge

El diumenge el comencem a la població de Rasquera, a peu de la serra de Cardó, on podreu visitar fins a tres explotacions de caràcter familiar.

A la Formatgeria Laura tenen un ramat de cabres amb la llet de les quals elaboren formatges frescs i curats, mató i quallades, tots fets de manera artesana i seguint la tradició ramadera d’aquesta vila.

A Biopaumerà fan vins i olis de vinyes i oliveres centenàries pròpies. Els cultius són ecològics i els vins que elaboren són blancs, escumosos, rosats i negres joves i de criança. A la mateixa finca, l’Helga també hi conrea fruiters i horta.

Los Bordissets de la Rafela és una explotació ramadera de vaques de carn de tipus extensiu. Les vaques pasturen lliurement per les finques i s’alimenten, la major part de l’any, de pastura i herba silvestre. A Los Bordissets també hi cultiven hortalisses de temporada.

Si us queda matí per seguir visitant, arribeu-vos fins al Perelló, a 20 minutets de Rasquera. Aquí trobareu dues explotacions molt interessants.

A Bodegas El Grial han recuperat la tradició vitivinícola de la zona, que s’havia perdut i substituït pel cultiu de fruiters i ametllers. És al 1998 que inicien la reconversió de l’antiga vinya, fins a les 27 ha de vinya ecològica que conreen actualment i a partir de la qual elaboren vins blancs i negres.

Terra de Burgans és el projecte particular de la Maite i de l’Àngel, el seu pare. A l’anomenada partida del Burgà, al mateix Perelló, la Maite conrea oliveres per extreure’n un oli verge extra premiat internacionalment. També hi cultiva hortalisses de temporada i fruiters, tot ecològic.

Dinar: Arribeu-vos a degustar un menú Benvinguts a Pagès al Restaurant Mas d’en Curto, al mateix Perelló.

Potser heu guardat alguna visita per a la tarda. Sinó, abans de marxar, acosteu-vos a les boniques platges de l’Ampolla o de l’Ametlla de Mar, a només 15km del Perelló. El bell mig del Delta de l’Ebre també el teniu ben a prop, a uns 30min en direcció sud.

Segur que després d’aquest cap de setmana, us hauran quedat molts racons, pobles, patrimoni cultural i paratges naturals per veure. Us convidem a tornar i seguir explorant les Terres de l’Ebre, declarades Reserva de la Biosfera l’any 2013.

« Totes les rutes

Torna a dalt