Terres de l’Ebre 1
Públic objectiu: Foodies, winelovers, turistes culturals, senderistes, amants fotografia/natura, famílies.
Durada: 3 dies.
Highlights: Paisatges vinícoles, paisatges oleícoles, productes de qualitat, DO Terra Alta, DOP Oli de Terra Alta, història, vistes panoràmiques.
Poblacions incloses (explotacions): Horta de Sant Joan, Bot, Gandesa, Vilalba dels Arcs, la Fatarella, Caseres, Batea i Caseres.
Accés: Per la C-12, la N-420.
Comarques (explotacions): Terra Alta.
Aquestes rutes us poden servir com a guia o inspiració. Les visites i activitats que trobareu en cada ruta es troben disponibles tot l’any (excepte les que així ho marquen). En podeu fer la reserva a través de la web de benvingutsapages.cat en les fitxes de cada explotació. Per a altres visites i activitats a banda, o altres dies i horaris, poseu-vos en contacte amb l’explotació corresponent. Podeu aprofitar també fer compra de productes agroalimentaris directament a les explotacions. Per a restaurants i allotjaments us recomanem que també us poseu en contacte amb cada establiment.
Aquesta ruta transcorre a banda i banda de la comarca més interior de les Terres de l’Ebre, la Terra Alta. Els paisatges vinícoles de la famosa garnatxa blanca i altres varietats i els camps de majestuoses oliveres de la varietat autòctona empeltre que es combinen amb les de la varietat arbequina esdevenen els protagonistes per excel·lència en aquesta proposta.
La Terra Alta, a banda de ser un petit paradís gastronòmic, és també una de les comarques amb un dels paisatges més captivadors de Catalunya. El massís escarpat dels Ports, les valls dels rius Algars i Canaletes, la serra de Pàndols i Cavalls i els paisatges de secà de vinyes, oliveres i ametllers conviden al visitant a gaudir alhora de paisatge i de poesia, ja sigui en cotxe o a peu i en bicicleta pels diferents recorreguts de la Via Verda.
*La ruta té dues opcions que parteixen del mateix punt, a Horta de Sant Joan. Tant l’opció A com la B comparteixen el mateix matí de dissabte, però l’opció A continua cap a l’oest (Caseres i Batea) i la B, cap al nord (Gandesa, Vilalba dels Arcs i la Fatarella).
DIVENDRES
On dormir:
A Horta de Sant Joan, disposeu d’habitacions a l’Hostal Casa Barceló. A Bot teniu la casa rural Cal Tomàs i el Càmping Terra Alta. L’Hotel Restaurant Nou Moderno, a Vilalba dels Arcs, i la Casa Rural La Posada a Caseres.
Sopar: Podeu sopar en un dels restaurants participants o a l’allotjament escollit, en cas d’oferir aquest servei.
OPCIÓ A
DISSABTE
La ruta de dissabte comença a Horta de Sant Joan, situat als peus dels Ports, amb la visita a l’explotació Identitat Extra Virgin Olive Oil, on podreu veure un molí modern habilitat en una casa pairal del s.XII, tastar els olis ecològics propis de les varietats locals, com l’empeltre, visitar les oliveres centenàries o, fins i tot, crear el vostre propi oli a partir dels diferents monovarietals que produeixen a Identitat.
Al mateix poble d’Horta, però als afores, en direcció cap a Arnes, podem continuar el dissabte matí visitant el celler Vinyes del Convent, a 1,9km d’Identitat. Projecte que neix per retre homenatge a una família dedicada al món del vi des del 1769, la família Gil inicia aquest celler l’any 2017. La qualitat dels vins i l’estima per aquest territori guien aquesta iniciativa que ha advocat fermament per la Garnatxa, cultivant-ne fins a 5 tipus diferents.
Abans de marxar d’Horta, arribeu-vos a veure l’espectacular Lo Parot, olivera mil·lenària declarada arbre monumental i que encara produeix olives. La trobareu a la sortida del poble en direcció a Bot.
La ruta continua cap a Bot, a 13km de les Vinyes del Convent, per visitar Sant Josep Vins. Cooperativa agrària fundada el 1962, els més de tres-cents socis i sòcies conreen 750 ha de vinya, olivera i ametller, la majoria dins el municipi de Bot. A la visita podreu conèixer el seu projecte, les vinyes i tastar els seus vins i els seus olis verge extra.
Si encara us queda un trosset de matí abans de dinar, us recomanem la visita a un altre celler, el Celler Coma d’en Bonet, als afores de Gandesa, a 14km de Bot. La família Fuster Amades porta més de 60 anys dedicats al conreu de la vinya i a l’elaboració de vins. Elaborant de manera ecològica i amb la mínima intervenció possible, obtenen uns vins de garnatxes frescos i amb gran personalitat. Podreu visitar les vinyes, el celler i fer un tast dels seus vins.
Dinar: A Gandesa, podeu anar als restaurants Sibarites i Restaurant El Bistrot. Si us heu quedat a la zona de Bot, la Braseria Laia.
Durant la tarda de dissabte, us recomanem la visita a l’espai històric del Poble Vell de Corbera d’Ebre, tot just a 5km de Gandesa en direcció nord-est. Un dels Espais de la Batalla de l’Ebre, hi podreu passejar pels antics carrers i veure les cases enrunades, així com la majestuosa església de Sant Pere que data del s. XVIII.
Sopar: podeu sopar en un dels restaurants participants o a l’allotjament escollit, en cas d’oferir aquest servei.
DIUMENGE
Comencem el diumenge a la Fatarella amb el projecte d’en Cayetano Cabús Ruana. Productor d’oli verge extra i fruits secs, en Cayetano ofereix una experiència sensorial d’immersió entre oliveres, ametllers, avellaners, fruiters i patrimoni de pedra seca. Podreu collir i tastar els diferents fruits i crear el vostre saquet d’aromàtiques.
Continuem cap a Vilalba dels Arcs a visitar les vinyes i el celler de l’explotació Celler Xavier Clua. Venint de la Fatarella, en direcció sud-est, a 12km, el trobareu a mà esquerra abans d’arribar a Vilalba. Aquest celler també és un projecte familiar que ha estat lligat a la vinya i al vi des de fa quatre generacions. El 2006 passen d’elaborar el vi al mig del poble (on encara hi conserven les sales d’envelliment) al nou celler als afores, al costat de les vinyes. Aquí us ensenyaran el treball que es fa a les vinyes i tastareu els seus vins de garnatxa blanca i garnatxa negra.
Dinar: Si seguiu en direcció sud, a 9km, a Gandesa, podeu anar als restaurants Sibarites i Restaurant El Bistrot.
Recordeu que aquesta ruta té una opció B, així que us convidem a tornar i seguir explorant les Terres de l’Ebre de l’interior a través del Benvinguts a Pagès Tot l’Any.
OPCIÓ B
DISSABTE
La ruta de dissabte comença a Horta de Sant Joan, situat als peus dels Ports, amb la visita a l’explotació Identitat Extra Virgin Olive Oil, on podreu veure un molí modern habilitat en una casa pairal del s.XII, tastar els olis ecològics propis de les varietats locals, com l’empeltre, visitar les oliveres centenàries o, fins i tot, crear el vostre propi oli a partir dels diferents monovarietals que produeixen a Identitat.
Al mateix poble d’Horta, però als afores, en direcció cap a Arnes, podem continuar el dissabte matí visitant el celler Vinyes del Convent, a 1,9km d’Identitat. Projecte que neix per retre homenatge a una família dedicada al món del vi des del 1769, la família Gil inicia aquest celler l’any 2017. La qualitat dels vins i l’estima per aquest territori guien aquesta iniciativa que ha advocat fermament per la Garnatxa, cultivant-ne fins a 5 tipus diferents.
Abans de marxar d’Horta, arribeu-vos a veure l’espectacular Lo Parot, olivera mil·lenària declarada arbre monumental i que encara produeix olives. La trobareu a la sortida del poble en direcció a Bot.
La ruta continua cap a Bot, a 13km de les Vinyes del Convent, per visitar Sant Josep Vins. Cooperativa agrària fundada el 1962, els més de tres-cents socis i sòcies conreen 750 ha de vinya, olivera i ametller, la majoria dins el municipi de Bot. A la visita podreu conèixer el seu projecte, les vinyes i tastar els seus vins i els seus olis verge extra.
Si encara us queda un trosset de matí abans de dinar, us recomanem la visita a un altre celler, el Celler Coma d’en Bonet, als afores de Gandesa, a 14km de Bot. La família Fuster Amades porta més de 60 anys dedicats al conreu de la vinya i a l’elaboració de vins. Elaborant de manera ecològica i amb la mínima intervenció possible, obtenen uns vins de garnatxes frescos i amb gran personalitat. Podreu visitar les vinyes, el celler i fer un tast dels seus vins.
Dinar: Si us heu quedat a Horta, aquí podeu dinar al Restaurant Miralles, al Bar Restaurant Grau, a Can Parrado o al Restaurant Can Joan. Si us heu arribat fins a Bot, aquí hi teniu la Braseria Laia.
La tarda de dissabte teniu cita a l’explotació oleícola Biocaseres, situada a la població de Caseres, a la part més oriental de la comarca propera a la frontera amb Aragó. Les oliveres empeltre mil·lenàries i els ametllers es troben en un paratge de gran bellesa. Aquí gaudireu del paisatge i dels olis d’oliva verge extra ecològics que produeix en Marc, el responsable d’aquest projecte. A Biocaseres teniu diferents tipus de visites, des d’un recorregut per conèixer un poblat i un molí d’oli ibers als afores del poble a una visita a un molí antic acompanyada d’un tast d’olis.
Sopar: podeu sopar en un dels restaurants participants o a l’allotjament escollit, en cas d’oferir aquest servei.
DIUMENGE
Iniciem el diumenge al poble de Batea. Aquí podeu visitar Mas Beturià. Projecte familiar d’en Josep Lluís i la Yolanda, produeixen oli d’oliva verge extra arbequina, l’altra varietat que també es conrea a la comarca i de la qual s’obté un oli molt diferenciat del de la varietat empeltre. Aquesta experiència serà ideal perquè al final de la ruta us hagueu convertit en uns autèntics coneixedors dels olis terraltins. A Mas Beturià també produeixen vins de vinyes pròpies.
Al mateix poble de Batea, centre neuràlgic del vi terraltí, tenim el Celler La Botera. Aquest projecte vitivinícola neix el 1986 de la mà de cinc famílies pageses. Convertint un antic molí d’oli en un celler, les famílies de la Botera comencen a transformar i comercialitzar els seus propis vins. La segona generació és la que actualment porta el celler, oferint vins joves i criances de gran qualitat, així com vermut i vins dolços de garnatxes blanca i negra.
Dinar: al mateix poble de Batea, podeu dinar al Restaurant Miravall.
Segur que després d’aquest cap de setmana, us hauran quedat molts racons, pobles, patrimoni cultural i paratges naturals per veure. Us convidem a tornar i seguir explorant les Terres de l’Ebre de l’interior.